Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa » Vesti iz Evrope »

Monsanto nepoželjan u Evropi

29. 01. 2013.

Monsanto nepoželjan u Evropi - Monsanto nepoželjan u Evropi Potencijalna saradnja između Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) i agro-korporacije Monsanto nije sklopljena nakon bučnih protesta organizacija, aktivista i parlamentaraca širom Evrope, prenosi sajt Bank Watch

EBRD je trabela da uzme učešće u visini do 40 miliona dolara u riziku kontroverzne američke multinacionalne poljoprivredne i biotehnološke kompanije Monsanto.

Ovaj slučaj ukazuje na teškoće sa kojima se suočavaju velike razvojne banke ali i na njihovu nesposobnost da direknto dođu do poljoprivrednika na terenu. Kako piše sajt Bank Watch, EBRD je u novembru 2012. objavio plan o 40 miliona za podršku širenja kontroverzne kompanije na evropsko tlo.

Kroz ovaj projekat bi se Monsantu omogućilo da proširi poslovanje kroz davanje kredita seljacima, što bi omogućilo većem broju zemljoradnika u Rusiji, Ukrajini, Srbiji, Mađarskoj, Bugarskoj i Turskoj da koriste njihovo seme i agro-hemijske proizvode. EBRD je pojedinačno najveći investitor na sektoru poljoprivrede u najvećem delu regiona u kom deluje.

Međutim, nakon oštre reakcije javnosti, među kojima je upućeno protestno pismo potpisano od strane 158 organizacija, brojnih osuda pojedinaca, sastanaka sa bankom, protesta u Srbiji, parlamentarnih previranja u Nemačkoj i Sloveniji, EBRD je potvrdio da je projekat otkazan.

EBRD u reakciji na kritike ipak nije direknto priznao da je Monsanto nepodesan primalac evropske javne podrške već “da kompanija nije pronašla zadovoljavajuću strukturu projekta za finansiranje”.

“Obe institucije će nastaviti da istražuju druge mogućnosti kako bi omogućili poljoprivrednicima i distributerima adekvatano i vremenski odgovarajuće finansiranje, koje vidimo kao jedan od ključnih izazova za povećanje poljoprivredne produktivnosti u reonu poslovanja banke”, kaže se u saopštenju EBRD-a koje prenosi Bank Watch.

Ovo predstavlja, kako navodi Bank Watch, jedan od glavnih problema tako velike institucije kao što je EBRD - nemogućnost da se dođe do poljoprivrednika bez posrednika, jer banka nema infrastrukturu na terenu i operativu koja bi omogućila na hiljade zajmova od nekoliko stotina ili hiljada evra.

Ovim problemom bi trebalo da se bave regionalni parlamenti i poljoprivredne zajednice, navodi Bank Watch, ukoliko žele da izbegnu da EBRD u budućnosti ponovo izabere diskreditovanog poslovnog partnera kakav je Mosanto.

Izvor i foto: [e-novine]

Čitanja: 1194 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda