Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa » Vesti iz sveta »

Apel Obami da zatvori Gvantanamo

07. 05. 2013.

Apel Obami da zatvori Gvantanamo - Apel Obami da zatvori Gvantanamo

Američkom predsedniku Baraku Obami upućena je peticija kojom se traži da zatvorenici u vojnom zatvoru Gvantanamo, u američkoj vojnoj bazi na Kubi, koji su tamo zarobljeni bez suđenja više od 10 godina, budu oslobođeni ili izvedeni pred sud.

 

Dok štrajk glađu ulazi u 12. nedelju, Obama je suočen sa novim pozivima da ispuni svoje obećanje o zatvaranju zatvora u američkoj bazi na Kubi, u kome je zatvoreno 166 ljudi uhapšenih u toku "rata protiv terorizma."

Potpukovnik Samjuel Haus je izjavio da je 21 logoraš je prehranjivan kroz nazalne cevi dokih je pet u bolnici. On nije precizirao u pisanoj izjavi da li je neko bio u stanju životne opasnosti.

Advokati zatvorenika izjavljuju da je oko 130 zatvorenika nameravaju da stupe u štrajk glađu, više od zvanično priznatog broja.

Senatorka Diana Feinstein, demokrata iz Kalifornije, napisala je pismo Obami tražeći od Bele kuće da obnovi napore da premesti  86 "podobnih" pritvorenika za takav potez od strane američkih vojnih vlasti.

Ona poziva na preispitivanje "bezbednosne situacije na terenu u Jemenu", jer ima saznanje da su 56 od 86 pritvorenika, "podobnih" za premeštanje, građani Jemena."

Izvor:[Svetske agencije]

 

Čitanja: 1335 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Brazila: 300.000 na ulici - Apel Obami da zatvori Gvantanamo
Brazila: 300.000 na ulici

Rio de Žaneiro, Sao Paulo - Demonstracije u Brazilu su iz protesta zbog cena javnog prevoza prerasle u nacionalne nemire.

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda