Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa » Vesti iz sveta »

Asteroid u komšiluku

12. 02. 2013.

Asteroid u komšiluku - Asteroid u poređenju sa palatom Beograđanka

Asteroid veličine pola fudbalskog terena će prozujati u blizini Zemlje u petak, bliže od mnogih meteoroloških satelita, ali apsolutno nema nikakve šanse da sveminska stena pogodi planetu saopštava NASA.
Asteroid 2012 DA14 će prići na 27.000 kilometara od Zemlje, kada proleti pored naše planete u petak, 15. februara. To će biti oko 7.500 kilometara bliže od standardnih visina meteoroloških, komunikacionih i GPS navigacionih satelita, ali to ne predstavlja nikakvu pretnju udarom, sigurni su naučnici NASA.

Bivši američki Apollo 9 astronaut Russell L. Schweickart i Ed Lu, fizičar i astronaut veteran misija spejs šatla i sojuza, su osnovali B612 fondaciju koja ima za cilj omogućavanje promene putanje asteroida koji predstavljaju pretnju našoj planeti. Razlozi za to su najbolje prikazani u tezama koje su astronauti saopštili u Senatu SAD.

1) Sudari asteroida sa Zemljom su imali i imaće razarajuće posledice po život.

2) Program za detekciju (Spaceguard Survei) je napravio dobru statističku procenu ukupne pretnje i poznato je da najmanje 60% od asteroida većih od 1 kilometra u prečniku neće udariti u Zemlju u narednih 100 godina.

3) Međutim mogućnosti udara asteroida manjih od 1 km u prečniku, su na stotine puta veće od onih preko 1 kilometar, i mogu izazvati nesavladiva razaranja i na lokalnom i regionalnom nivou.

4) Povećanje kapaciteta programa detekcije u narednih nekoliko godina će rezultirati u dramatičnom povećanju stope otkrivanja ovih manjih, ali veoma opasnih asteroida.

5) Mediji i javnost će biti sve više svesni ove opasnosti i tražiće da se nešto uradi tim povodom.

6) Saznanje da pretnja koja može da uništi milione života a može da se blagovremeno predvidi i spreči, ne može da bude ignorisano.

Tehnologijama i znanjima potrebnim za ovakve poduhvate raspolažemo, ali da li raspolažemo i novcem to je pitanje za vlade velikih i finasijski moćnih država, da li će i dalje gomilati besmisleno skupo i najčešće naupotrebljivo naoružanje ili će ulagati u sistem odbrane od stvarnih opasnosti.

Da li prolazak asteroida može da opasulji političare i generale, sumnjamo, ali sledeći put može biti kasno.

Čitanja: 1344 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Brazila: 300.000 na ulici - Asteroid u poređenju sa palatom Beograđanka
Brazila: 300.000 na ulici

Rio de Žaneiro, Sao Paulo - Demonstracije u Brazilu su iz protesta zbog cena javnog prevoza prerasle u nacionalne nemire.

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda