Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa » Vesti iz sveta »

Izrael zatvorio vazdušni prostor na severu

07. 05. 2013.

Izrael zatvorio vazdušni prostor na severu - Izrael zatvorio vazdušni prostor na severu

Izrael je danas odlučio da zatvori vazdušni prostor na severu za civilni vazdušni saobraćaj nakon vazdušnih udara u Siriju, dva u poslednja tri dana, koji se pripisuju izraelskim vazduhoplovnim snagama, javljaju izraelski mediji.

Tako je izraelska aviokompanija Arkia saopštila da je na osnovu instrukcija IDF (izraelske odbrambene armije) o zatvaranju vazdušnog prostora do 9. maja primorana da objavi otkazivanje unutrašnjih letova iz Haife na severu za Ejlat na krajnjem jugu Izraela.

Zatvaranje vazdušnog prostora usledilo je nakon razmeštanja dve baterije gvozdene kupole za protiv raketnu odbranu severnih gradova zbog napetosti sa Sirijom.

Nedavno je takođe jedna baterija gvozdene kupole razmeštena u Haifi, a druga u Safedu, podsetio je jedan bezbednosni izvorkoji je rekao da to nije prvi put da se ti sistemi raspoređuju na severu.

Izraelska vojska je sličnu akciju preduzela nekoliko dana pre vazdušnog udara 30. januara koji se takođe pripisuje Izraelu, na konvoj oružja namenjenog navodno Hezbolahu u Libanu iz Sirije, navode izraelski mediji.

Izraelski premijer Benjemin Netanijahu danas nije pominjao nikakve udare u Siriju, ali je govorio o posvećenosti bezbednosti Izraela.

Otac me je naučio da je najveća odgovornost koju imamo da osiguramo bezbednost Izraela i garantujemo mu budućnost, rekao je on na otvaranju raskrsnice koja je dobila ime po njegovom pokojnom ocu Bencionu Netanijahuu, istoričaru, koji je umro pre godinu dana.

Gradonačlnik Kirjat Šmone, grada na severu Izraela, Niism Malka rekao je da sklonišsta za bombe neće biti otvorena kaka se ne bi stvarala panika.

Izrael je izveo drugi napad na Siriju rano danas, a prethodni je bio u noći između četvrtka i petka. U današnjem napadu serija eksplozija potresla je Damask i plamenovi su osvetlili noćno nebo.

Izrael je odbio da bilo šta komentariše, ali je Siirija optužila jevrejsku državu da je izvela napad na vojno postrojenje severno od glavnog grada.

Netanijahu je više puta izrazio brigu Izraela da bi u haosu građanskog rata sirijsko unapređeno oružje moglo da dospe u pogrešne ruke, a pre svega do libanskog Hezbolaha.

Izvor i foto:[Tanjug]

Čitanja: 1265 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Brazila: 300.000 na ulici - Izrael zatvorio vazdušni prostor na severu
Brazila: 300.000 na ulici

Rio de Žaneiro, Sao Paulo - Demonstracije u Brazilu su iz protesta zbog cena javnog prevoza prerasle u nacionalne nemire.

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda