[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='44.192.20.240' AND browser='CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('44.192.20.240','1709318908','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa » Vesti iz sveta »

Kineski hakeri "ojadili" Pentagon?

29. 05. 2013.

Kineski hakeri Kineski hakeri u sajber napadima ukrali od SAD projekte nekoliko sistema koji su osnova američke protivraketne odbrane, navodi se u izveštaju američkog ministarstva odbrane. Ukradene dokumente Kina može da iskoristi pri razradi sopstvenih oružanih sistema, što bi moglo da oslabi američku vojsku u potencijalnim budućim sukobima, piše Vašington post.

U izveštaju Naučnog saveta ministarstva odbrane SAD navodi se da su kineski hakeri u nekoliko sajber napada ukrali od SAD projekte nekoliko sistema koji su osnova američke protivraketne odbrane.

Stručnjaci upozoravaju da sve ukradene dokumente Kina može da iskoristi pri razradi sopstvenih oružanih sistema, što bi moglo da oslabi američku vojsku u potencijalnim budućim sukobima, ističe se u tekstu Vašington posta.

U rukama kineskih hakera našli su se podaci o protivavionskim raketnim sistemima Patriot PAC-3, protivraketnim sistemima THAAD i brodskom informaciono-komandnom sistemu Aegis.

Osim toga, ukradeni su i podaci o palubnim lovcima F/A-18 Super Hornet, perspektivnim lovcima F-35, višeciljnim helikopterima UH-60 "blek hok", novim bojnim brodovima LSC i drugom naoružanju.

Ministarstvo nije direktno optužilo Kinu za tu krađu informacija tokom nekoliko poslednjih godina, ali su predstavnici Pentagona izjavili da se radi upravo o jednoj kineskoj kompaniji čija je delatnost usmerena na krađu američkih vojnih tajni.

O krađi informacija o lovcima F-35 po prvi put se saznalo još u januaru 2007. godine.

Napadi su nastavljeni u periodu od 2007. do 2010. godine, a na udaru se, između ostalih, našla i kompanija "Kvintik Nord Amerika" koja se bavi razradama robota i satelitskih izviđačkih sistema.

Prema podacima analitičara, iza tih napada bi mogla da stoji hakerska grupa "Koment kru", sa sedištem u Šangaju.

Američko ministarstvo odbrane je, prema pisanju portala Lenta, objavilo plan za petostruko povećanje broja stručnjaka za borbu protiv sajber napada.

Ministarstvo sada ima oko 900 takvih stručnjaka, ali se planira da se njihov broj poveća na 4.900.

Zahvaljujući tom povećanju, Kibernetička komanda u sastavu Strateške komande oružanih snaga SAD moći će da efikasnije sprečava napade na američke kompjuterske mreže, uključujući informacione mreže Pentagona.

Sa druge strane, kineska vlada negira da sprovodi sajber špijunažu američkih agencija i kompanija, napominjući da je Peking česta meta američkih hakera.

Očekuje se da će se ta tema naći na stolu sledećeg meseca, kada bi trebalo da se sastanu predsednici SAD i Kine, Barak Obama i Si Đinping.


Izvor: [rts.rs]

Čitanja: 2512 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Brazila: 300.000 na ulici - Kineski hakeri
Brazila: 300.000 na ulici

Rio de Žaneiro, Sao Paulo - Demonstracije u Brazilu su iz protesta zbog cena javnog prevoza prerasle u nacionalne nemire.

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda