Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa » Vesti iz sveta »

Nuklearna nervoza

13. 02. 2013.

Nuklearna nervoza - Kim Jong Un glasanje

Nekako znamo da nevolja stiže kad je najmanje želimo i tamo gde je najnevoljnija.

Severna Koreja je uspešno izazvala mali kućni seizmički i veliki psihološki svetski zemljotres okinuvši malu, "minijaturizovanu atomsku bombu". Kako Severna Koreja tvrdi da ima na raspolaganju dovoljno upotrebljivog plutonijuma za četiri do osam takvih bombi, nervoza u komšiluku je opasno narasla, bar do te mere da i Kina sada preispituje svoje strpljenje sa nervoznim komšijom.

Verovatno je najviše nervoze u Japanu, jedinoj zemlji koja je je neposredno iskusila dejstvo te vrste oružja na svojoj teritoriji i po strašnoj ceni u ljudskim životima. Severna Koreja uporno označava SAD kao svoj eventualni ratni cilj, ali iako još uvek njihove rakete ne dosežu severnoamerički kontinent, njihove putanje prolaze iznad već nervoznog Japana.

Da bi kontroverza bila još veća, Japan je više puta davao finansijsku pomoć režimu u Pjong jangu, zamrzavao i odmrzavao međusobne odnose, i sada je za očekivati kulminaciju naervoze u Japanu. Bez obzira koliko japan bio bogat, teško je da će japanci biti voljni da pomažu režim koji im, iako ima preče potrebe od naoružavanja nuklearnim oružjem, pravi nuklearni raketni cirkus iznad glave.

Mnogo je bilo i još uvek se čine pokušaji da se protumači ovakva politika Severne Koreje. Jednostavna tumačenja se u praksi izbegavaju, ali se bez obzira na intelektualnu opreznost ta politika se lako može pojednostavljeno protumačiti: "Mi imamo bombe, a možda i rakete, vi imate pare i hranu. Dajte vi nama pare i hranu, pa mi vama nećemo dati bombe na možda i raketama."

Čitanja: 1351 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Brazila: 300.000 na ulici - Kim Jong Un glasanje
Brazila: 300.000 na ulici

Rio de Žaneiro, Sao Paulo - Demonstracije u Brazilu su iz protesta zbog cena javnog prevoza prerasle u nacionalne nemire.

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda