Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa » Vesti iz sveta »

VS u mirovnoj misiji EU u Maliju

07. 05. 2013.

VS u mirovnoj misiji EU u Maliju - VS u mirovnoj misiji EU u Maliju

Pripadnici Vojske Srbije učestvovaće ove godine u još jednoj mirovnoj misiji Evropske unije - u Maliju, a tamo će biti upućeno do 13 pripadnika, predviđeno je predloženom odlukom koja je na dnevnom redu nove sednice parlamenta.

Pripadnici VS će biti angažovani na obuci vojnih i bezbednosnih snaga Malija, u cilju njihovog osposobljavanja za ponovno uspostavljanje teritorijalnog integriteta Malija, kao i borbe protiv secesionizma, terorizma i organizovanog kriminala...

Misija EU u Maliju neće izvoditi borbene operacije, a trajaće 15 meseci od dana usvajanja Odluke Saveta EU o pokretanju misije, navodi se u predloženoj odluci o kojoj će debatovati poslanici republičkog parlamenta.
VS do sada nije učestvovala u Misiji EU u Maliju.

Vlada Srbije je u obrazloženju odluke navela da je političko-bezbednosna situacija u Maliju izuzetno složena, jer centralna vlast još nije uspostavila kontrolu nad čitavom teritorijom.

Najznačajniji bezbednosni rizik za pripadnike VS predstavlja delovanje pobunjeničkih grupacija i ostale pretnje koje su prvenstveno posledica klimatskog faktora, pa se angažovanje pripadnika VS, kako piše u predloženoj odluci, može smatrati kao umereno rizično.

Za realizaciju te odluke potrebna su finansijska sredstva od nešto više od 75 miliona dinara, koja su obezbeđena Zakonom o budžetu Srbije za 2013. godinu, takođe piše u predloženoj odluci.

U februaru su usvojene odluke o godišnjem planu upotrebe VS i drugih snaga odbrane u 2013. godini, kao i o učešću pripadnika VS u multinacionalnim operacijama, pema kojima pripadnici VS u 2013. godini učestvuju u devet operacija UN i EU, a MUP-a Srbije u četiri.
Prema tim odlukama, predviđeno je angažovanje do 475 pripadnika VS i 15 MUP-a.

Pripadnici VS će tako u ovoj godini učestvovati u mirovnim operacijama UN u Kongu, Liberiji, Obali Slonovače, Libanu, Kipru, kao i u mirovnoj operaciji na Bliskom istoku.
Takođe, pripadnici vojske učestvovaće i u mirovnim operacijama u okviru sistema stand by aranžmana UN, potom u misiji EU za obuku bezbedonosnih snaga Somalije u Ugandi, kao i u vojnoj operaciji pomorskih snaga EU u Somaliji pod nazivom "Atlanta" protiv pirata.

Angažovanje pripadnika VS u multinacionalnim operacijama UN i EU važan je element spoljne politike Srbije, koji uveliko doprinosi da se Srbija u odnosima sa državama članicama UN i EU tretira kao ravnopravni partner, navela je Vlada Srbije u obrazloženju predložene odluke.
Učešćem u multinacionalnim operacijama ispunjavaju se međunarodno prihvaćene obaveze koje proizilaze iz članstva Srbije u UN i drugim međunarodnim organizacijama.

Srbija učešćem u Misiji EU u Maliju pokazuje čvrstu opredeljenost da konkretno doprinese svetskoj, evropskoj i regionalnoj bezbednosti i poštovanju međunarodnog prava i mira.
Vlada Srbije dodaje i da učešćem u misijama EU Srbija potvrđuje svoju evropsku orijentaciju i spremnost da doprinese zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU.

Izvor  foto:[Tanjug]

Čitanja: 1536 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Brazila: 300.000 na ulici - VS u mirovnoj misiji EU u Maliju
Brazila: 300.000 na ulici

Rio de Žaneiro, Sao Paulo - Demonstracije u Brazilu su iz protesta zbog cena javnog prevoza prerasle u nacionalne nemire.

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda