Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

VIZE NA DNEVNOM REDU

20. 02. 2011.

VIZE NA DNEVNOM REDU - Ministri EU raspravljaće o velikom prilivu azilanata sa zapadnog Balkana. Postoje predlozi o mogućnosti suspenzije vizne liberalizacije.

Veliki priliv azilanata sa zapadnog Balkana posle nedavnog ukidanja viza naveo je neke zemlje EU da ozbiljno razmišljaju o ubrzanju mehanizma za prestanak vizne liberalizacije.

O tome će, na predlog Francuske i Holandije, biti reči na sledećoj sednici saveta ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa u četvrtak u Briselu.

„Istina je, razgovaraće se o tome na predstojećem ministarskom sastanku“, potvrđuje za "Novosti" portparol Ke d'Orseja Bernar Valero.

„Biće, međutim, i mnogo drugih tema vezanih za imigraciju, kao, na primer, o emigranatima iz Tunisa. Reč je o unutrašnjim konsultacijama uobičajenim u EU“, dodaje on.

Ministri EU će razmatrati predlog Francuske i Holandije za uvođenje specifične klauzule koja bi omogućila suspendovanje režima vizne liberalizacije s nekom od trećih zemalja, po hitnom postupku, ukoliko se za tim ukaže potreba.

Ta mera ne bi se posebno odnosila na Srbiju, niti na bilo koju zemlju pojedinačno, već na sve s kojima je EU uspostavila režim vizne liberalizacije.

Diskusije još nisu završene, a reč je, pre svega, o političkoj odluci kojom bi se ubrzala već postojeća, dosta spora procedura. Zasada nije sigurno ni da će ova inicijativa biti prihvaćena od strane Evropske komisije.

A da li bi priča o vizama mogla da ugrozi evropske integracije Srbije?

„Naš stav o evropskoj budućnosti Srbije je odavno jasan, i nije se promenio. Francuska smatra da je mesto Srbije u EU. U to nema sumnje. Imaćemo priliku da to uskoro ponovimo i ministru Vuku Jeremiću koji dolazi u posetu Francuskoj. Ne samo da snažno podržavamo evropsku perspektivu Srbije, nego smo se i mobilisali da joj pomognemo na ovom putu“, kaže Bernar Valero.

Izvor: [ b92.net ]

Čitanja: 1733 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda