Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

ZELENO SVETLO ZA BELI ŠENGEN

15. 06. 2009.

ZELENO SVETLO ZA BELI ŠENGEN - Šefovi diplomatije EU u Luksemburgu danas su dali odobrenje za ukidanje viza do kraja godine za zemlje zapadnog Balkana koje ispune nužne uslove.

Potpredsednik Vlade Srbiije Božidar Ðelić je na margini zasedanja ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu izjavio da su u pitanju Srbija, Crna Gora i Makedonija, kako su to nedavno rekli i evropski komesari Oli Ren i Žak Baro.

Ðelić je rekao da do kraja godine Srbija mora u potpunosti sprovesti sve preostale tehničke i druge uslove da bi se na jesen omogućilo i usvajanje konačne odluke o ukidanju šengenskih viza za državljane Srbije.


Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je da će Evropska komisija nastojati da pre letnje pauze predstavi predlog o ukidanju viznog režima za zemlje zapadnog Balkana.

Bramerc uveren u saradnju Srbije

Kako saznaje B92, izvešaj koji je ministrima EU podneo Serž Bramerc bio je pozitivniji od onoga koji je upućen Savetu bezbednosti.

Bramerc je rekao da je uveren da je Vlada Srbije opredeljena da uhapsi preostale begunce, pre svega Ratka Mladića, i da na tome intenzivno rade službe bezbednosti.

Glavni tužilac prokomentarisao je i snimke koji su prošle nedelje plasirani kao dokaz da se Mladić i danas skriva u Srbiji.


Bramerc je rekao da je reč o starim video trakama i fotografijama, da su oni poznati Tužilaštvu koje ih je dobilo od nadležnih u Vladi Srbije, što glavni tužilac tumači kao još jedan dokaz napretka u saradnji Beograda sa Tribunalom.

Ren je, na konferenciji za novinare, pozdravio poziv šefova diplomatija EU da Evropska komisija što pre predstavi formalni predlog o ukidanju viznog režima, što će, kako je rekao, u najboljem slučaju biti okončano do kraja godine za one zemlje koje do tada ispune neophodne uslove.


"Imam dobre vesti za građane zapadnog Balkana. Ovo je korak napred", rekao je Ren.

On je ukazao da je EK već dugo posvećena tome da građani zemalja zapadnog Balkana slobodno putuju u zemlje EU.

"Znamo koliko je to njima važno, posebno za mlađe generacije, kako bi bez ograničenja mogli da putuju i studiraju u EU bez viza", rekao je evropski komesar za proširenje.

Upitan o implikacijama vizne liberalizacije za Kosovo, Ren je odgovorio da će o tom pitanju biti odlučivano u kontekstu studije o izvodljivosti, kao delu izveštaja o mogućem proširenju EU, koji će biti sačinjen kasnije ove godine.


"Mi želimo da radimo na evropeizaciji Kosova", rekao je Ren.

Na pitanje novinara o raspravi o izveštaju glavnog haškog tužioca Serža Bramerca, ministar inostranih poslova Češke Jan Kohut kaže da je u pitanju bio neformalni razgovor.

“Imali smo ručak sa gospodinom Bramercom, što je neformalni razgovor čiji je cilj bio da se o toj temi povede otvoren i iskren razgovor. Nismo očekivali ništa spektakularno, ali imam utisak da smo bliži boljem razumevanju onoga šta možemo da učinimo, šta je ono za šta se zalaže ogromna većina", kaže on.

“Ne bih mogao da isključim mogućnost da će Savet o ovome ponovo razgovarati”, zaključio je Kohut.


Uskoro i odmrzavanje sporazuma?

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Ðelić izjavio je da će šefovi država ili vlada Evropske unije u četvrtak i petak u Briselu razmotriti mogućnost da stupi na snagu trgovinski sporazum sa Srbijom.

Ðelić tvrdi da je to dogovoreno danas na sastanku šefova diplomatija, posle razmene mišljenja s tužiocem Haškog suda Seržom Bramercom.

Britanski šef diplomatije Dejvid Miliband novinarima je rekao da će se o Srbiji još razgovarati, a Ðelić je objasnio da je Holandija danas ponudila da se odmrznu neki delovi, ali ne i ceo prelazni trgovinski sporazum.

Izuzev Belgije, sve ostale zemlje EU su tražile da se odmrzne ceo trgovinski sporazum sa Srbijom uz ocenu da je to opravdano dostignutim stepenom saradnje Beograda s Haškim sudom.

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević je ranije rekla da smatra da je Srbija učinila dovoljno da bi Prelazni trgovinski sporazum bio odblokiran.

“Srbija je privržena tome da na najbolji mogući način odgovori obavezi saradnje sa Haškim tribunalom i to ne pre svega zbog evropskih integracija ili pojedinih zemalja u uokviru Evropske unije, već ona to čini zbog sebe, zbog obaveze ustanovljavanja odgovornosti za zločine počinjene prethodnih godina”, rekla je Delevićeva.

“Uvereni smo da je učinjeno dovoljno da i Prelazni sporazum bude odblokiran, vidimo da to primećuje sve veći broj zemalja i međunarodnih organizacija, to se vidi i u izveštaju glavnog tužioca Haškog tribunala, međutim kada će taj izveštaj dovesti do odblokiranja sporazuma, ostaje tek da vidimo, jer je ipak u pitanju odluka Saveta ministara EU”, rekla je ona.


Galjakova: Posao nije okončan

Odluka da se odblokira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju trebalo bi da bude doneta u dogovoru sa svih 27 zemalja članica. Evropska unija će doneti sopstvenu odluku, ali će, naravno, uzeti u obzir izveštaj tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, kaže za list "Danas" Kristina Galjak, portparolka visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost.

Prema njenim rečima, EU trenutno procenjuje postignuti napredak i raspravlja o viznoj liberalizaciji sa Srbijom i drugim zemljama zapadnog Balkana.

Galjakova, međutim, navodi da posao nije okončan i da je i dalje u toku "ohrabrivanje svih zemalja da ostvare uslove postavljene mapama puta za viznu liberalizaciju“.

"Jasno je da postoji dobar napredak, ali je važno da Srbija uloži pun napor da ispuni uslove postavljene mapom puta", kaže ona.

"U potpunosti podržavamo i želimo da vidimo ceo zapadni Balkan na 'beloj šengenskoj listi'. Ali, da bismo to postigli, Srbija i njeni susedi treba da se fokusiraju na punu implementaciju uslova. Svi znaju šta treba da bude urađeno", zaključuje Kristina Galjak.


Izvor: [ b92.net ]

Čitanja: 2187 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda