[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='3.87.33.97' AND browser='CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('3.87.33.97','1643031020','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Kultura »

7. Kustendorf na Mokroj Gori

19. 01. 2014.

7. Kustendorf na Mokroj Gori - mokra gora i kustendorf Filmski i muzički festival Kustendorf, čiji je osnivač reditelj Emir Kusturica, održava se sedmi put od 18. do 23. januara na Mokroj Gori, a ponovo će okupiti značajne strane autore, među kojima je i iranski reditelj Asgar Farhadi, koji je specijalni gost, a stigao je u Mećavnik dan uoči svečanog otvaranja. Među gostima sedmog Kustendorfa, čiji je takmičarski program posvećen mladim talentima, najavljeni su i Paolo Sorentino, Fransoa Ozon i Đanfranko Rozi, Aleksandros Avranas, Jurij Bikov, kao i francusko-argentinska glumica Berenis Bežo.

Farhadi je stigao na Mokru Goru helikopterom, a na Kustendorfu, inače, učestvuje drugi put. Pre dve godine predstavio je narađivani film „Razvod“.

Sedmi Kustendorf počinje njegovim novim filmom „Prošlost“, za koji je takođe dobio niz nagrada, a nakon projekcije će održati radionicu sa studentima čiji su filmovi u takmičarskom programu.

Otvaranje sedmog Kustendorfa biće i u znaku atentata na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda 1914. godine u Sarajevu koji će biti predstavljen, kako je najavio Kusturica, u koreografskoj formi uz disko muziku iz 70-ih i valcer “Na lepom plavom Dunavu”.

Kusturica će staviti akcenat, kako je najavio za “Blic”, na “krvožednost austrougarskog prestolonaslednika” Ferdinanda koji je bio strastveni lovac i “voleo je da životinje koje rani u lovi lično udavi”.

Takmičarski program sedmog Kustendorfa nudi 15 filmova mladih autora iz Srbije, Izraela, SAD, Singapura, Francuske, Poljske, Meksika, Južne Koreje, Kine, Slovačke i Irana, koje je odabrala i ove godine Dunja Kusturica, Kusturičina ćerka. Žirijem predsedava Berenis Bežo, a o dobitnicima nagrada Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje odlučivaće i meksički pisac Giljermo Arijaga i scenarista i režiser Srđan Koljević iz Srbije.

Uz film “Mamci i udice” mladog Luke Popadića, koji je u takmičarskom programu, od domaćih filmova biće prikazani i “Mali Budo” Danila Bećkovića i „Dragan Vende“, koprodukcija sa Nemačkom, koju potpisuju Lena Miler, Dragan fon Petrović i Vuk Maksimović.

U okviru programa „Savremene tendencije“, koji već tradicionalno dovodi u Mećavnik neke od najzanimljivijih filmskih autora današnjice, biće prikazani filmovi „Mlada i lepa“ Fransoa Ozona, „Velika lepota“ Paola Sorentina, „Sveti Gra“ Đanfranka Rozija, koji je bio nedavno i gost Festivala autorskog filma u Beogradu, te „Gospođica nasilje“ Aleksandrosa Avranasa, Farhadijeva „Prošlost“ i „Major“ Jurija Bikova iz Rusije.

Posebna programska celina posvećena je američkom novom talasu, a publika će videti „Opasne ulice“ Martina Skorseza, „Plavi vojnik“ Ralfa Nelsona, „Pet lakih komada“ Boba Rafelsona, „Kabare“ Boba Fosija i čuveni film Sidnija Polaka „I konje ubijaju, zar ne?“ iz 1969.

U muzičkom programu, uz tradicionalni nastup Kusturice i No smoking orkestra, najavljeni su i francuska zvezda Zaz, Mahala Raj banda iz Rumunije, Mostar Sevdah Reunion iz Bosne i Hercegovine i grupa Riblja čorba.

Prošle godine, na šestom Kustendorfu, glavni gost bio je kineski režiser Džang Jimou, kome je priređena retrospektiva i uručena “Nagrada za buduće filmove”. Zvezde šestog Kustendorfa bile su i glumice Odri Tatu i Monika Beluči, a medju gostima su bili i američki režiser Ben Zejtlin, ruski Aleksej Balabanov, Mateo Garone iz Italije, turska rediteljka Ješim Ustaoglu, palestinski reditelj Elija Sulejman, kao i mađarski reditelj Peter Gotar, kome je Kusturica uručio specijalnu nagradu za životno delo.

Najboljim filmom šestog Kustendorfa proglašen je švajcarski “Mucava ljubav” Jana Carlevskog o ljubavnim problemima mladića sa govornom manom. U konkurenciji 28 studentskih filmova iz 18 zemalja.

Kustendorf organizuje Kusturičino preduzeće Rasta international, a i ove godine pokrovitelj je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.


Izvor: [ seecult.org ]

Čitanja: 1540 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Počinje 10. Beldocs - mokra gora i kustendorf
Počinje 10. Beldocs

Stig Bjorkman otvara jubiralno izdanje Švedski reditelj je poslednji put u Beogradu prikazao film “Ja volim, ti voliš” 1971. godine,
Otvorena izložba SaŠiveni - mokra gora i kustendorf
Otvorena izložba SaŠiveni

Sinoć je u galeriji Stepenište u Šumatovačkoj otvorena prva samostalna izložba Marije Nešković, pod nazivom „SaŠiveni“. Izložbu su otvorili direktor
TECHNOKRATIA se vraća na scenu! - mokra gora i kustendorf
TECHNOKRATIA se vraća na scenu!

Van metropole i gradske ludnice, pored izvora bistre vode, nadomak istorijskog manastira, u blizini mistične pećine, kod prirodnog muzeja kamena
BELDOCS 7. do 13. maja - mokra gora i kustendorf
BELDOCS 7. do 13. maja

Srpski takmičarski program na osmom Beldoksu nudi deset dokumentaraca, od kojih su neki već osvojili prestižne nagrade na svetskim festivalima,
Koncert klasične indijske muzike u Kolarcu - mokra gora i kustendorf
Koncert klasične indijske muzike u Kolarcu

Koncert klasične indijske muzike u izvođenju tročlanog sastava "Rudra veena", koji predvodi dr. Jajanta Kumar Das biće održan u utorak

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda