[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='18.224.68.109' AND browser='claudebot'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('18.224.68.109','1713471970','claudebot','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Kultura »

UMETNOST NA BILBORDIMA U OKVIRU BELEFA

08. 08. 2005.

UMETNOST NA BILBORDIMA U OKVIRU BELEFA
 - Grupa domacih umetnika predstavice se od 9. do 15. avgusta na bilbordima u Beogradu, ispitujuci istorijske zanimljivosti i problematizujuci drustvene i zivotne prilike, u okviru vizuelnog programa Beogradskog letnjeg festivala (Belef).

Dimitrije Tadic, rodjen 1973. godine u Beogradu, predstavice se bilbordom “Vrt Eugena Savojskog”, koji je deo vece celine sastavljene od teksta (Iz istorije Beograda/neke zanimljivosti) o beogradskoj istoriji i od drugih likovnih radova u razlicitim tehnikama, koji su ujedno "ilustracija" tog teksta.

Malo je poznato da je austrijski princ Eugene Savojski na Donjem gradu podigao raskosne barokne vrtove od kojih je danas ostala samo "Leopoldova kapija", gradjena nesto kasnije.

"Nebojsina kula" bila je transformisana i preuredjena po tadasnjim arhitektonskim pravilima. U samoj kuli su bili izlozeni zlatni kavezi sa razlicitim pticama, kao i sa zivotinjama iz egzoticnih zemalja. Sa leve strane, prema samom gradu su se nalazile terme i kiosci, prekriveni puzavicama, koji su sluzili za razne divertismane. U tu svrhu, u severnom delu Donjeg grada, izgradjen je i "Pegazov paviljon", kruzne osnove sa velikim brojem ukrasnih skulptura.

Tadic je zavrsio scenografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 1999. godine. Izmedju ostalog, predstavio se printovima u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda 2003, kao i projektom “Od srece i od sna” sa Majom Josifovic u Muzeju Nikole Tesle.

Maja Josifovic takodje ucestvuje na Belefu bilbordom “Dve stolice”, jednim iz serije digitalnih printova/video radova, koji se bave pitanjem destrukcije i kreacije, ubistvom i samoubistvom, zivotom i smrti, koristeci razlicite predmete i pojave koje to simbolisu, jasno suprotstavljene u zacudnim situacijama.

Naziv rada jasno definise fizicki izgled bilborda na kojem su prikazane dve stolice, simetricno postavljene za stolom u enterijeru praskog dvorca. Na prvi pogled jednake i simetricne, stolice su ipak razlicito osvetljene dok se na stolu, izmedju njih, odvija atomska eksplozija, kao jasan simbol apsolutne devastacije u takvom ambijentu, ali i kreacije koja se odvija na stolu izmedju "svetlosti" i "tame".

Josifoviceva je diplomirani scenograf. Izmedju ostalog, ucestvovala je u projektu “Evropizam” u Beogradu, kao i na izlozbi u Galeriji “Zlatno oko” u Novom Sadu. Predstavila se i video instalacijom “Vecna ljubav” u V.I.P. galeriji SKC-a.

Bilbordom “Hleb” predstavice se na Belefu i Sasa Stojanovic, koji ukazuje tim radom na zapostavljene duhovne vrednosti i sustinsko odredjenje prema egzistencijalizmu i politici.
Stojanovic je ucestvovao na Belefu pocetkom jula i performansom posvecenom cuvenom, a zapostavljenom bokseru Marijanu Benesu, tokom kojeg je vozio “poni” bicikl u prostoru slicnom bokserskom ringu i izgovarao reci himne “Hej Sloveni” na srpskom, hrvatskom, makedonskom i slovenackom jeziku.
Stojanovic, koji je diplomirao slikarstvo na Fakultetu umetnosti Pristina, autor je vise performansa, medju kojima su "Ovo nisu igracke" (Vranje, 2001), “Dve polovine srca" (Nis, 2001), "Srce" (Beograd, 2002) i "Hleb" (Beograd, 2004). Imao je samostalne izlozbe, izmedju ostalog, u Centru za kulturnu dekontaminaciju (1999 i 2000) i u SKC-u u Beogradu (2003).

Selektor vizuelnog programa Belefa je Anica Tucakov.

Sajt Belefa je www.belef.org

Kompletan program Belefa moze se naci i u kalendaru Portala za kulturu jugoistocne Evrope SEEcult.org (http://www.seecult.org).
Čitanja: 2847

Počinje 10. Beldocs -
Počinje 10. Beldocs

Stig Bjorkman otvara jubiralno izdanje Švedski reditelj je poslednji put u Beogradu prikazao film “Ja volim, ti voliš” 1971. godine,
Otvorena izložba SaŠiveni -
Otvorena izložba SaŠiveni

Sinoć je u galeriji Stepenište u Šumatovačkoj otvorena prva samostalna izložba Marije Nešković, pod nazivom „SaŠiveni“. Izložbu su otvorili direktor
TECHNOKRATIA se vraća na scenu! -
TECHNOKRATIA se vraća na scenu!

Van metropole i gradske ludnice, pored izvora bistre vode, nadomak istorijskog manastira, u blizini mistične pećine, kod prirodnog muzeja kamena
BELDOCS 7. do 13. maja -
BELDOCS 7. do 13. maja

Srpski takmičarski program na osmom Beldoksu nudi deset dokumentaraca, od kojih su neki već osvojili prestižne nagrade na svetskim festivalima,
Koncert klasične indijske muzike u Kolarcu -
Koncert klasične indijske muzike u Kolarcu

Koncert klasične indijske muzike u izvođenju tročlanog sastava "Rudra veena", koji predvodi dr. Jajanta Kumar Das biće održan u utorak

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda