Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Kultura »

BELDOCS 7. do 13. maja

04. 05. 2015.

BELDOCS 7. do 13. maja - Srpski takmičarski program na osmom Beldoksu nudi deset dokumentaraca, od kojih su neki već osvojili prestižne nagrade na svetskim festivalima, tri će imati svetske premijere, a uz zavidan nivo zanatske kompetentnosti, inovativnosti i inspiracije, sve ih povezuje skroman, pa i mikrobudžet.

Na koji se način sa malo novca može napraviti vrhunsko umetničko delo i dobar izvozni proizvod za inostrane medijske kuće, kojim se širi i uticaj sprske kulture u svetu – pitanje je na koje će gledaoci moći da potraže odgovor od domaćih dokumentarista, saopštili su organizatori osmog Beldoksa, koji će prikazati od 7. do 13. maja oko 40 filmova iz celog sveta.

Jedno od domaćih “ostvarenja godine” je film “Flotel Evropa” mladog reditelja Vladimira Tomića koji je, nedugo nakon nagrade i priznanja na Berlinalu, ovih dana proglašen i za najbolji dokumentarac na festivalu Crossing Europe u Lincu. Sastavljen uglavnom od kućnih VHS snimaka - svojevrsnih pisama ocu koji nije uspeo da izađe iz ratom zahvaćene Bosne, “Flotel Europa” je gorko-humoristična ispovest autora o dvogodišnjem odrastanju na istoimenom gigantskom plutajućem splavu-hotelu, usidrenom u luci u Kopenhagenu od 1992. do 1994. godine. Tomićeva porodica je živela na tom brodu sa još hiljadu drugih izbeglica iz Bosne, a njihovu priču biće moguće videti 9. maja u Dvorani Kulturnog centra.

Beldoks će otvoriti 7. maja u Sava centru film “Šuma” Siniše Dragina, koji se bavi nešto udaljenijom prošlošću, odnosno “zlatnim vremena” socijalističke Jugoslavije, posmatranim iz fiktivne perspektive rumunskog likovnog kritičara – onog čiji je poklon Josipu Brozu Titu upotrebljen kao sredstvo za rušenje Aleksandra Rankovića. Kombinovanjem namenski snimljenog i arhivskog materijala, uz dobro osmišljenu, nadahnutu “off” naraciju, Dragin je stvorio poetski snažno, a opet istorijski pronicljivo i faktografski objektivno viđenje nekadašnje Jugoslavije.

“Dokumentaristička bajka” Dragina, prikazivana na najprestižnijim međunarodnim smotrama, odabrana je da otvori Beldoks 7. maja u Sava centru uz Oskarom nagrađeni dokumentarni hit “Citizenfour: dosije Snouden” Laure Pojtres o Edvardu Snoudenu.

Sličnim, poetičkim preispitivanjem prošlosti bavi se i polučasovno ostvarenje “Daljine” autorskog tandema Jelena Maksimović – Ivan Salatić, koje će biti prikazano u istom terminu sa filmovima “Dug u krvi” Katarine Petrović i “1973” Stefana Ivančića – 8. maja u DKC-u. “Dug u krvi” istražuje još uvek prisutnu praksu krvne osvete u nekim delovima Balkana, dok “1973”, prikazan na niz festivala u svetu, pripoveda priču o zanesenjaku sa prestoničke obale Dunava, zaljubljenom u muziku 70-ih.

Istančan pogled na krvave sukobe 90-ih nudi dokumentarac Aleksandra Nikolića o haškom zastupniku Radovana Karadžića, Marku Sladojeviću - “Srpski advokat”. Taj film, koji će biti prikazan 8. maja u DKC-u, govori o ličnoj i porodičnoj golgoti kroz koju Sladojević prolazi usled sveprisutnog anatemisanja vođe bosanskih Srba, ne zanemarujući, sa druge strane, nesagledivu brojnost i svirepost zločina za koje se Karadžić po komandnoj odgovornosti tereti.

Za stepen direktniji tretman ratnih sukoba donosi ostvarenje “Biti ili ne, Ivan Hiti” (10. maj, DKC) o višedecenijskoj stigmatizaciji i izopštavanju Ivana Hitija, učesnika “Domovinskog rata” u Hrvatskoj, zbog toga što je spasao kulturnu baštinu jedne pravoslavne crkve, umesto da je po naređenju pretpostavljenih - spali.

Savremena kosovska tragedija nalazi se u fokusu filmova “Jovica i njegovi zubi” Tanje Brzaković (11. maj, DKC) i “Stranac iznutra” Sonje Bertući (10. maj, DKC).

Film Brzakovićeve upoznaje gledaoce sa žiteljom 30-člane enklave Sušiće, najstarijim sinom mnogočlane porodice koji je rešen da popravi zube i nađe posao kako bi pomogao zbrinjavanje svojih 11 braće i sestara. Bertućijeva, dete iz mešovitog braka, sa druge strane, filmuje svoj ponovni susret sa srpskom sredinom u kojoj je odrastala, a sa kojom ne ostvaruje nikakav kontakt već decenijama.

Filmovi “Biti ili ne, Ivan Hiti”, “Jovica i njegvi zubi” i “Stranac iznutra” imaće svetsku premijeru na Beldoksu.

Srpski takmičarski program obuhvata i film “Krš” Vladimira Todorovića (9. maj, DKC) koji donosi priču o italijanskom diplomati namerenom da svoju kuću iz snova sagradi u krajnje nepristupačnom bespuću Crne Gore. Velelepna građevina, stranac zaljubljen u Balkan, neukrotiva priroda, kulturološko usaglašavanje lokalnih kamenorezaca i novoprispelog arhitekte… nalik na andrićevski scenario, pomeren koju stotinu kilometara južnije.

Autori svih ostvarenja iz Srpskog takmičarskog programa uživo će se predstaviti publici i posle projekcija odgovarati na pitanja zainteresovanih.

Žiri čine: reditelj Dragan Nikolić, pobednik Beldoksa 2014, književnik Muharem Bazdulj, profesorka engleskog jezika na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu Gordana Vuković Nikolić i producent TV kuće N1 Igor Šanjević.

Novčano priznanje u iznosu od 120.000 dinara, namenjeno autorima pobedničkog ostvarenja, obezbedila je i ove godine kompanija Di&Ma Vision iz Beograda.

Proglašenje pobednika i svečano uručenje nagrade biće upriličeno 13. maja na ceremoniji zatvaranja Beldoksa, neposredno uoči projekcije filma “Pako de Lusija: putovanje” u Sava centru.

Pod sloganom “Stvarnija stvarnost”, osmi Beldoks prikazaće ukupno 37 filmova iz 23 zemlje, koje su odabrali mladi reditelji Ognjen Glavonić, Danilo Nikolić i Hadži Aleksandar Đurović.


Izvor: [ Seecult.org ]

Čitanja: 3387 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Počinje 10. Beldocs -
Počinje 10. Beldocs

Stig Bjorkman otvara jubiralno izdanje Švedski reditelj je poslednji put u Beogradu prikazao film “Ja volim, ti voliš” 1971. godine,
Otvorena izložba SaŠiveni -
Otvorena izložba SaŠiveni

Sinoć je u galeriji Stepenište u Šumatovačkoj otvorena prva samostalna izložba Marije Nešković, pod nazivom „SaŠiveni“. Izložbu su otvorili direktor
TECHNOKRATIA se vraća na scenu! -
TECHNOKRATIA se vraća na scenu!

Van metropole i gradske ludnice, pored izvora bistre vode, nadomak istorijskog manastira, u blizini mistične pećine, kod prirodnog muzeja kamena
BELDOCS 7. do 13. maja -
BELDOCS 7. do 13. maja

Srpski takmičarski program na osmom Beldoksu nudi deset dokumentaraca, od kojih su neki već osvojili prestižne nagrade na svetskim festivalima,
Koncert klasične indijske muzike u Kolarcu -
Koncert klasične indijske muzike u Kolarcu

Koncert klasične indijske muzike u izvođenju tročlanog sastava "Rudra veena", koji predvodi dr. Jajanta Kumar Das biće održan u utorak

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda