[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='3.87.33.97' AND browser='CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('3.87.33.97','1643034771','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Kultura »

Aja Jung: 11. BFI

14. 12. 2013.

Aja Jung: 11. BFI - Aja Jung i fetival igre Osnivačica i direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung najavila je da će jedanaesti BFI, koji će se održati od 30. marta do 14.aprila 2014.godine, biti hrabar festival sa velikim programima.

Festival će 30. marta u Sava centru otvoriti američka trupa "Hubbard Street Dance" iz Čikaga koja će prvi put gostovati u regionu. Koreograf je mladi a već popularni Alehandro Serudo sa čijim radom se publika BFI već upoznala, kazala je Jung u intervjuu Tanjugu.

Gostovaće najveća zvezda britanske i svetske plesne scene, najnagrađivaniji savremeni koreograf Akram Kan, partner glumice Žilijet Binoš i slavne balerine Silvi Gilem, koji će na BFI 5.aprila predstaviti najnoviju produkciju svoje trupe.

Iz Ciriha stiže kompanija "Zimmermann & de Perrot" koja će izvesti predstavu "Šija je bila Vrat", a iz Australije dolazi Kompanija Šona Parkera koja će izvesti predstavu "Srećan kao Lari".

Na 11. BFI-u svetsku premijeru imaće komad grčko-francuske kompanije koreografa Andonisa Fonjadakisa u produkciji Onazisove fondacije, koji će biti izveden 12. aprila u zemunskom Madlenianumu.

U okviru nagrade VIP poziva koja se četvrti put dodeljuje istaknutim plesnim stvaraocima iz Srbije koji žive i rade u inostranstvu, predstaviće se Balet iz Montreala, najveća kanadska trupa, koju već 12 godina predvodi Gradimir Pankov, najavila je Jung.

"Predstavu kanadskog Baleta gledaćemo u Sava centru, 11. aprila, kada će Pankovu biti uručeno priznanje, a već narednog dana, ista predstava će se prikazati na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, gde je Pankov takođe igrao", kazala je Jung.

Prema njenim rečima 11.BFI planiran je po najvišim standardima bez obećanja ili potvrde da će dobiti novac od državnih i gradskih institucija jer se mora dalje, stagnacija kvaliteta pogubna je za bilo koju manifestaciju.

Jubilarni 10. BFI zaokružio je sve ono što su pokušavali da urade prethodnih deset godina: da privuku novu publiku, prikažu ono što je aktuelno na svetskoj plesnoj sceni ali i da otkrivaju nove plesne produkcije.

"Naredni festival biće novi početak, hrabar je u smislu velikog programa, što je zadržao kao svoju glavnu vodilju a iskorak je što će dovesti u Beograd svetske producente, plesnu kritiku i novinare, koji će prvi put izveštavati o ovim premijerama iz Beograda", kazala je Jung.

Na pitanje kako već 11 godina uspeva da organizuje prestižan plesni festival koji je visoko etabliran na evropskoj festivalskoj mapi, koreograf i balerina Jung kaže da ne postoji recept. Potrebna je upornost, velika odgovornost prema trupama i onome što danas BFI znači i za domaću publiku i poziciju u inostranstvu, što nju tera da noćima ne spava zbog festivala. Presudan je rad i to iscrpljujući koji traje nekad i 20 sati dnevno, smatra ona.

"Moramo da idemo napred, nema stajanja i nema nazad. Velika je stvar za festival igre što ima svoju publiku i svoje sponzore, odnosno kompanije koje pomažu realizaciju. Do sada nismo imali sreće, iako smo pokušavali da apliciramo za projekte EU, jer je naš festival takav, bilo gde u svetu da se postavi, bio bi izuzetno komercijalan zato što na njega dolaze velike zvezde, velike baletske trupe, poznati etablirani koreografi, i naslovi koji u svetu, na svetskim pozornicama itekako pune blagajne", istakla je Jung.Prema njenim rečima festival je počeo ozbiljno da animira stručnu publiku, postao je brend Beograda i zato apeluje na zvanični Beograd da razmisli o tome, da na ovakve festivale dolazi kulturna publika koja može da ostavi nešto Beogradu i može da bude značajna za grad.

Ona je ocenila da je iza nas vreme kada je Beograd bio značajan i prepoznatljiv po splavovima i po lakoj zabavi i da možda treba da se okrenemo nečemu što donosi i pozicionira naš grad na drugi način u svetu.

Jung kaže da je u dilemi da ode iz Beograda negde gde svoju energiju može bolje da iskoristi, u nekom drugom sistemu u kome bi pokazala bolje performanse, jer se ovde svaki mehanizam pa i njen, bilo koja energija ili entuzijam, istroši.

"Morate da se borite uvek sa istim stvarima, uvek sa istim procesima, da ulazite ponovo u iste probleme, iz godine u godinu i sve ono što ste uradili, čini mi se da pada u vodu i da se uvek kreće od nule, to definitivno zamara čitav sistem", kazala je ona.

Ne razmišlja o nekom širem društvenom angažmanu jer ne funkcioneše dobro u grupi koja nije navikla na tu vrstu rada i posvećenosti, koju od sebe zahteva.

Za sada je zadovoljna festivalom igre, to je njen izum, to je ono što sebi zacrta i mora da ostvari a to je da Beograd u budućnosti postane mesto nove koprodukcije gde će svetski koreografi dolaziti da prave svoje predstave i da ostvaruju svoje premijere.


Izvor i foto: [ b92.net ]


Čitanja: 1462 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Počinje 10. Beldocs - Aja Jung i fetival igre
Počinje 10. Beldocs

Stig Bjorkman otvara jubiralno izdanje Švedski reditelj je poslednji put u Beogradu prikazao film “Ja volim, ti voliš” 1971. godine,
Otvorena izložba SaŠiveni - Aja Jung i fetival igre
Otvorena izložba SaŠiveni

Sinoć je u galeriji Stepenište u Šumatovačkoj otvorena prva samostalna izložba Marije Nešković, pod nazivom „SaŠiveni“. Izložbu su otvorili direktor
TECHNOKRATIA se vraća na scenu! - Aja Jung i fetival igre
TECHNOKRATIA se vraća na scenu!

Van metropole i gradske ludnice, pored izvora bistre vode, nadomak istorijskog manastira, u blizini mistične pećine, kod prirodnog muzeja kamena
BELDOCS 7. do 13. maja - Aja Jung i fetival igre
BELDOCS 7. do 13. maja

Srpski takmičarski program na osmom Beldoksu nudi deset dokumentaraca, od kojih su neki već osvojili prestižne nagrade na svetskim festivalima,
Koncert klasične indijske muzike u Kolarcu - Aja Jung i fetival igre
Koncert klasične indijske muzike u Kolarcu

Koncert klasične indijske muzike u izvođenju tročlanog sastava "Rudra veena", koji predvodi dr. Jajanta Kumar Das biće održan u utorak

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda