[sql_error] : Table './bgsvet11_bgs_new/bgs_register' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='54.227.97.219' AND browser='CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)'


[sql_error] : Table './bgsvet11_bgs_new/bgs_register' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('54.227.97.219','1638133119','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Kultura »

Dani prikupljanja porodičnih uspomena iz perioda Prvog svetskog rata u Srbiji

14. 11. 2014.

Dani prikupljanja porodičnih uspomena iz perioda Prvog svetskog rata u Srbiji - Pozivaju se građani Srbije da učestvuju u dopuni jedinstvenog onlajn arhiva Prvog svetskog rata, Europeana 1914-1918

Da li na tavanu ili ispod kreveta imate kutiju u kojoj čuvate dnevnike vašeg pradede iz perioda od 1914. do 1918. godine? Njegove medalje za vojničke zasluge? Fotografiju iza koje stoji još neispričana priča?

Ako imate ovakve ili slične predmete, vaše uspomene mogu da postanu globalno dostupne kao deo jedinstvenog evropskog projekta kojim se obeležava stogodišnjica početka Prvog svetskog rata.

Biblioteka grada Beograda kao partner u projektu "Europeana Awareness" organizuje dane prikupljanja porodičnih uspomena iz Prvog svetskog rata pod nazivom "Mobilizacija sećanja". Dani prikupljanja održaće se i u Čačku i Novom Sadu u organizaciji gradskih biblioteka.

Ove dragocene priče će zatim biti objavljene na sajtu Europeana 1914-1918.eu, najvažnijem onlajn izvoru originalnih materijala iz perioda Prvog svetskog rata, čijoj su izgradnji doprinele institucije i porodice iz svih delova Evrope i sveta. Potrebna nam je i vaša pomoć!

Pozivamo sve građane Srbije da donesu fotografije, pisma, dnevnike, odlikovanja, filmove ili zvučne zapise, koje prati zanimljiva priča o onom kome su pripadali, na dane prikupljanja uspomena od 1914.do 1918. godine u organizaciji Europeane.

Dani prikupljanja uspomena pod nazivom "Mobilizacija sećanja" će biti održani u tri grada u Srbiji u decembru 2014. godine.

Beograd, 5 – 6. decembar

Biblioteka grada Beograda

Knez Mihailova 56

Čačak, 12 – 13. decembar

Gradska biblioteka grada Čačka

Gospodar Jovanova 6

Novi Sad, 22 – 23. decembar

Gradska biblioteka grada Novog Sada

Dunavska 1

Danima prikupljanja uspomena će prisustvovati istoričari koji će biti spremni da razgovaraju o značaju donetih predmeta, dok će ih stručnjaci profesionalno digitalizovati i postaviti na sajt Europeana 1914-1918. Svi predmeti će odmah po obradi istog dana biti vraćeni vlasnicima.

Projekat Europeana 1914-1918 objedinjuje lične priče koje možda nikada nisu ispričane van porodičnog okruženja sa zvaničnim i nacionalnim predanjem. Na ovaj način su prikazane sve strane u konfliktu, kao i pogledi na rat sa različitih stanovišta - kako sa ratišta, tako i iz svakodnevnog života u ratnom zaleđu, u cilju što dubljeg sagledavanja ovog važnog razdoblja srpske istorije.

Zaboravljene lične priče iz Prvog svetskog rata dobiće priliku da posle stogodišnjeg čekanja budu ispričane, postanu dostupne svima u svetu i budu sačuvane za naredne generacije. To je naročito važno za Srbiju koja se obrela u srcu konflikta, što je dovelo do strašnih posledica po zemlju i njeno stanovništvo.

Značaj uloge koju je naša zemlja igrala u Prvom svetskom ratu je znatno prevazilazio veličinu njene teritorije i broj stanovnika, a rat je imao ogroman uticaj i na nacionalnu i na evropsku istoriju. Sećanja na Veliki rat, na događaje i posledice, žrtve i pobednike i dalje žive, a pojedinačne priče koje ta sećanja oživljavaju zaslužuju da budu ispričane i sačuvane, kako u Srbiji tako i širom Evrope.

Od 2011. godine do sada, Europeana je održala više od 150 događaja u cilju prikupljanja uspomena u 18 zemalja širom Evrope, a Srbija je poslednja zemlja koja učestvuje u ovom projektu u 2014. godini. Gradske biblioteke u Beogradu, Čačku i Novom Sadu priključile su se projektu Europeana 1914-1918 u okviru svojih aktivnosti u sveobuhvatnom nacionalnom programu kojim se obeležava stogodišnjica Prvog svetskog rata.

Oni koji nisu u prilici da prisustvuju danima sakupljanja uspomena, mogu da kod kuće sami fotografišu, skeniraju predmete ili dokumente i postave ih na internet. Europeana o tome daje instrukcije koje se nalaze na internet stranici: www.europeana 1914-1918.eu.

Kontakt:

Za dodatne informacije i fotografije molimo vas da kontaktirate Dušana Jovanovića, Action Global Communications (011 675 01 16), dusan.j@actionprgroup.com

Beleška za urednika:

Europeana i Europeana 1914-1918: Europeana je najvažniji evropski onlajn izvor namenjen kulturnoj baštini, koji sakuplja materijal i omogućava onlajn pristup bazi koja objedinjuje više od 30 miliona digitalizovanih zapisa iz biblioteka, arhiva, kolekcija audiovizuelnih sadržaja i muzeja širom Evrope.

Projekat Europeana 1914-1918 je najvažniji onlajn izvor originalnih materijala iz perioda Prvog svetskog rata. Na osnovu ideje i uz podršku Univerziteta Oksford, projekat je pokrenut u Nemačkoj 2011. godine, kako bi se sakupile uspomene i porodične priče sa fronta i njegovog zaleđa. Od tada, dani prikupljanja uspomena su održani u 17 zemalja širom Evrope, kao uvod u obeležavanje stogodišnjice početka Prvog svetskog rata i do sada je snimljeno više od 100.000 digitalnih zapisa.

Tokom 2014. godine, u kojoj se obeležava sto godina od početka Prvog svetskog rata, u okviru ovog projekta nastavlja se prikupljanje sećanja u digitalnoj formi sa ciljem da se očuvaju porodična sećanja i da ona postanu dostupna celom svetu. To mogu da budu fotografije, pisma, dnevnici, kratki filmovi, zvučni zapisi, predmeti i priče koje će biti digitalizovane na profesionalan način i priključene onlajn arhivi, zajedno sa odgovarajućim opisima.

Nezavisno od manifestacije Dana prikupljanja koji se odvijaju širom Evrope, svako može da priloži svoje digitalizovane zapise na internet stranici: www.europeana1914-1918.eu.

Ova stranica takođe sadrži više od 400,000 zapisa koje su digitalizovale nacionalne biblioteke širom Evrope i 660 sati filmskog materijala koje je digitalizovao EFG14.

Čitanja: 2317 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Počinje 10. Beldocs -
Počinje 10. Beldocs

Stig Bjorkman otvara jubiralno izdanje Švedski reditelj je poslednji put u Beogradu prikazao film “Ja volim, ti voliš” 1971. godine,
Otvorena izložba SaŠiveni -
Otvorena izložba SaŠiveni

Sinoć je u galeriji Stepenište u Šumatovačkoj otvorena prva samostalna izložba Marije Nešković, pod nazivom „SaŠiveni“. Izložbu su otvorili direktor
TECHNOKRATIA se vraća na scenu! -
TECHNOKRATIA se vraća na scenu!

Van metropole i gradske ludnice, pored izvora bistre vode, nadomak istorijskog manastira, u blizini mistične pećine, kod prirodnog muzeja kamena
BELDOCS 7. do 13. maja -
BELDOCS 7. do 13. maja

Srpski takmičarski program na osmom Beldoksu nudi deset dokumentaraca, od kojih su neki već osvojili prestižne nagrade na svetskim festivalima,
Koncert klasične indijske muzike u Kolarcu -
Koncert klasične indijske muzike u Kolarcu

Koncert klasične indijske muzike u izvođenju tročlanog sastava "Rudra veena", koji predvodi dr. Jajanta Kumar Das biće održan u utorak

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda