Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Kultura » Main stream »

DRUŠTVENI PROCVAT I POZITIVNA SLIKA BUDUĆNOSTI

09. 07. 2010.

DRUŠTVENI PROCVAT I POZITIVNA SLIKA BUDUĆNOSTI - Brutalnost rata i dugo trajanje posleratnih teškoća i neizvesnosti kod mnogih izazivaju klonulost duhom i gubljenje nade u budućnost. Svedoci smo prave poplave crnih i pesimističkih predskazanja o besperspektivnosti. U vidu javnih izjava raznih zvaničnika, u mnogim medijskim komentarima, stalno se govori o “totalnom odlivu mozgova”, “neizlečivosti sindroma mržnje”, “teskobi u stešnjenoj državi”, “nemogućnosti daljeg zajedničkog življenja”, “poplavi došljaka”, “fanatizmu političara”, “epidemiji primitivizma”, itd. itd. Najčešće se takve negativističke kvalifikacije dramatizuju do tolikih razmera da i nepopravljivi optimisti s rezervom i stidljivo pristaju da obrazlažu činjenice na kojima temelje svoj optimizam.

A zna se: mentalne slike o životu bitno utiču i na ljudsku osećajnu stvarnost. Deprimirana osoba, koja misli da je niko ne voli i da se čitav svet urotio protiv nje, ima negativnu mentalnu sliku. Takva osoba tumači događaje i razgovore s pesimističkog stanovišta: pozitivne komentare ne uzima u obzir ili im umanjuje vrednost, a skuplja dokaze kojima bi učvrstila ličnu mračnu sliku stvarnosti. Ako općenito mislimo da nam predstoji slom, onda ćemo u izveštavanju medija bolje primećivati one elemente koji potvrđuju negativnu sliku stvarnosti. Štaviše, mi ćemo se vjerovatno i ponašati na način koji će potvrditi takvu sliku.

Naučno je dokazano da slike o životu, koje su pohranjene u našem duhu, mogu imati dubok učinak i na ljudsku fiziologiju. Brojni su slučajevi kad, na primjer, bolesnik koji boluje od neke teške bolesti, ponekad čak i od raka, unatoč negativnoj lekarskoj prognozi – očigledno ozdravljuje. Kod mnogo takvih dramatičnih ozdravljenja otkrilo se da iz nekog neodređenog razloga (vjerovatno kao rezultat duhovnog doživljaja) obolela osoba temeljno promijeni svoj odnos prema životu i odjednom – snažno poželi živjeti! Poznato je, također, da i sportista koji je uveren da može postaviti novi rekord ima više šansi da postigne svoj cilj nego sportista jednakih sposobnosti koji misli da je postojeći rekord u njegovoj disciplini praktički neoboriv.

Zanimljivo je da neki naučnici tvrde da naše predodžbe o svetu igraju bitnu ulogu i u oblikovanju društva. Holandski futurista Fred Polak, u svojoj knjizi “Slika budućnosti”, otkriva da procvatu svakog društva prethodi i pozitivna slika budućnosti dotičnog društva. Potencijalna snaga društva odražava se, zapravo, u pozitivnoj energiji koju to društvo ulaže u svoju sliku o budućnosti.

Imati pozitivnu sliku o budućnosti ne znači ispuniti duh naivnim optimizmom i pasivno se nadati da će zatim sve samo od sebe ispasti dobro. Međutim, čini se da je optimizam, ipak, najpresudniji za svaki uspeh. Zbog toga je nehumano i nemoralno ubijati u ljudima optimističko raspoloženje i nadu u budućnost, jer je nada osećaj da je ono što želimo moguće i ostvariti.

NIJAZ ABADŽIĆ

( Autor je glavni i odgovorni urednik ekološkog magazina ”FONDEKO SVIJET”)

Izvor:Bgsvetionik

Čitanja: 2423 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda