Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Kultura » Main stream »

HORIZONTALNA VRTOGLAVICA

14. 07. 2010.

HORIZONTALNA VRTOGLAVICA - Horizontalna vrtoglavica

NULA IZ VLADANJA

Samo onaj ko je na vlasti može imati legitimne aspiracije da tu vlast neograničeno zadrži u svojim rukama. Kako mi nemamo iskustvo smenjivosti vlasti, čudi samo zašto se opet nadimaju od žestine oni koji svaku kritiku doživljavaju kao izraz nedopuštenih ambicija. Evo jedne jeretičke misli, koju spremno navodim. „Etika ne izvire iz Države, neka stvar neće postati manje gnusna samo zato što su je hiljade ljudi priželjkivale i sprovodile delo.“ Autor je Horhe Luis Borhes, u nacionalno ostrašćenim političkim krugovima prokazan i kao argentinomrzac. Njegovi politički stavovi, makar i uzgredno prezentovani, kao u biografskoj knjizi Džemsa Vudala, uistinu mogu doprinijeti razumevanju složenog odnosa između intelektualca i vlasti. Borhes je za sebe govorio da je anarhista kućevnog tipa, i crte tog anarhizma zadržao je i u danima kada je njegov kontroverzan politički stav negativno uticao na prijem njegovih dela. Premda se od početka izjasnio protiv fašizma, smatrajući ga moralnim posrnućem sveta, Borhes će, nakon smene Perona, podržati generala Videla i njegovu huntu. Dani idile sa „huntom džentlmena“ i primanje ordena od čileanskog generalisimusa, ipak su bili jedna vrsta ideološke vrtoglavice; slepilo koje će trajati kraće od onog biološkog.

Razlozi za takvo Borhesovo postupanje, zapravo, nalaze se u trajnoj netrpeljivosti prema Peronu i njegovom načinu vladanja. Jer, svaka diktatura, ma kakvog bila intenziteta, pre svega pothranjuje. Drugi važan razlog je u preciznom opisu društva koji daje Vudal. „Demokratija je u Argentini tada još bila u povoju: politika se svodila na pitanje veza i regionalne ili plemenske pripadnosti – i premda je unitarističko-federalistička dihotomija razrešena političkim sredstvima, emotivne reakcije nisu se dale tako lako stišati. Umesto bavljenja lokalnim političkim temama, smatralo se daleko sofisticiranijim isticati sopstvenu individualnost, ugledajući se pri tom više na Evropu.“

Godine ostvarenja loših slutnji o načinu na koji se razvija društvo mogu, ujedno, biti i najbolje godine stvaralaštva. Tako je bilo i u Borhesovom slučaju, kojem je, u jednom trenutku, nakon otkaza u biblioteci, bilo namenjeno mesto tržišnog inspektora za živinu i kuniće na pijaci u Ulici Kordoba. Bilo je to vreme kada je levica bila bez šansi na izborima, vreme kada su intelektualci i liberali bez svog političkog predstavnika, kada je, kao u naslovu nove knjige Mirka Kovača, elita bila gora od rulje. No, za sve to vreme, Borhes je ostao odan samo vrednostima u koje je verovao.

Nadam se da, ako ste uočili izvesne sličnosti sa situacijom koja vam je bliže poznata, ne osećate grižu savesti i ne smatrate sebe čovekom koji je zbog toga manje privržen svojoj zemlji.

Andro MARTINOVIĆ

Čitanja: 1567 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda