Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Kultura » Main stream »

IMPLOZIJA STVARNOSTI


IMPLOZIJA STVARNOSTI -

"Ne gledate više vi televiziju, vec televizija gleda vas" ovako imperijalizam medija dijagnostikuje Žan Bodrijar u zbirci eseja "Simulakrumi i simulacije". To je, smatra on, kraj perspektivnog i panoptickog prostora, i pocetak neke nove ere, u kojoj ne postoji medijum u doslovnom smislu: on je sada neuhvatljiv, rasut i izlomljen u stvarnom.
         Zbilja, stvarnost postindustrijskog društva je postala nadrealna. Još Herman Broh je smatrao da mi živimo u jednom mjesecarskom svijetu, a Bodrijar naglašava da, prvenstveno dejstvom medija, ono što je nekada bila realnost metamorfozira u hiper-realnost. Postoje još samo ostrvca ili restlovi stvarnog: stvarnost nestaje, a simulacija postaje stvarna, cak stvarnija od stvarnog. Moderni covjek se nalazi u stanju neke nesvjesne automatizovanosti i nedovoljne budnosti: što socijalni psiholog Erih From opisuje sintagmom m a l a d i e d u s i e c l e ( m a l a i s e), odnosno, unutrašnje mrtvilo. U kritici modernog društva, studiji "Covjek jedne dimenzije", Herbert Markuze piše kako je uocena neobicna pojava da radnici u fabrikama gdje je vršeno istraživanje, zapadaju u neku vrstu dnevnog sna, mašina kao da infiltrira omamljujuci ritam u one koji operiraju njome.
Nema sumnje da je u procesu preoblikovanja društva, a krajnje posljedice toga je nemoguce sagledati, odlucujuca uloga tehnike i tehnologije. Francuski prosvjetitelj Ruso je, u epohi tehnicke revolucije, iznio uvjerenje da razvoj civilizacije i razvoj covjeka i njegove cudorednosti, ne samo da nijesu kongruentni, vec se medusobno potiru.
         Danas, oštrici "humanisticki" orijentisane kritike osobito je izložena televizija. Dok se kritika tehniciteta ogranicavala na ekološke aspekte i socijalno-psihološke posljedice, televizija se vrlo cesto doživljava i sa totalitarnom konotacijom. Prema Polu Viriliu, autoru knjige "Umjetnost mašine", televizija je medij krize, što znaci da je ona medij akcidenta. "Televizija može samo da razara", smatra Virilij.
         Ali, da li je televizija dostupna racionalno utemeljenoj kritici? Kako izgleda, u vezi sa ovim medijem, javlja se jedna simptomaticna "slijepa mrlja". Naime, po pravilu, kada se analizira televizija, uzima se u obzir samo njena programska komponenta. Aksiologija televizije se utemeljuje jedino s obzirom na kvalitet emitovanog programa. Iz toga proizilazi da je medijum sam po sebi abduktivan, da je "neutralan" baš s obzirom na svoju funkciju "medijuma"; odnosno, da njegov status dobre ili loše tehnologije, zavisi i proizilazi iz nemedijske sfere, zaviseci od ispravne ili loše upotrebe od strane onih u cijim je rukama. Greška je tipicna i temeljna, jer televizija nije pasivna ambalaža, vec aktivni cinilac sa snažnim, iako neobjavljenim, preinacavajucim svojstvima i dejstvima.          Drugim rijecima, medijum je poruka!
         Tezu da je medijum, zapravo, poruka, Bodrijar je razvio do njenih krajnjih, drasticnih, i istovremeno realisticnih konsekvenci. On misli da je poistovjecivanje medijuma i poruke, koje znaci da se sam medijum više ne može shvatiti kao takav, prva velika formula jedne nove ere. "Nema više subjekta, fokalne tacke, nema više središta ni periferije … istovremeno, dešava se implozija i poruke i medijuma... implozija medijuma u stvarnom, implozija medijuma i stvarnog u neku vrstu nadstvarne nebuloze", opisuje pocetne konfiguracije televizijom (kao i, razumije se, i inim tehnologijama) izmijenjene stvarnosti, ovaj francuski teoreticar. Ishodište te kulturne stvarnosti i socijalne evolucije je u skrivenom djelovanju medija i mašina, njihovoj virtuelnoj i perzistentnoj destruktivnosti. Upravo tu pocinje simulacija.

 Televizija ima svoja, uslovno receno, implicitna dejstva. Ti podsvjesni uticaji mijenjaju individuu i socijetet, duboko su sporni i, u osnovi, negativni. Tehnologija strukturno preoblikuje pojedinca, a zatim konsekventno i cijelo društvo.
         Dok u psihološkom smislu televizija formira atomizovane individue, u socijalnom smislu proizvodac je bezlicne aglomeracije, mase, rizmanovske usamljene gomile. Buduci da televizija stvara globalno selo, nesumnjiva je njena uloga u pretvaranju otvorenog društva u novu formu tribalizma. "Mediji, prema tome, nijesu izvršioci socijalizacije, nego upravo suprotno, implozije društvenog u masama", primjecuje Bodrijar. U eri mocnih informacionih sistema i globalne televizijske mreže, postavlja se pitanje da li ogroman broj masovnih medija, cijeli jedan informaticki univerzum, ima stvarnog znacaja za specificno ljudski razvitak. Da li je informacija p e r s e nosilac smisla, da li informacija uistinu informiše? Prema Bodrijaru, odgovor je odrecan, jer u društvu u kome ima sve više medijskih informacija, sve je manje smisla, ili, negentropije. U takvim okolnostima, informacija guta sopstvene sadržaje. "Umjesto da ostvaruje komunikaciju, ona se iscrpljuje u insceniranju komunikacije. Umjesto da prozvodi smisao, ona se iscrpljuje u insceniranju smisla…iza te sve žešce inscenacije komunikacije, mas mediji informacijama sve brže nastavljaju nezadrživu destrukciju društvenog", konstatuje Bodrijar.

Tako, višak informacija dovodi do dezinformacije. Ovdje se, radi o jednom implicitnom, skrivenom dejstvu televizije, koje se ostvaruje nezavisno od sadržaja informacije, njenog kvaliteta, pukom kolicinom ili volumenom informacija kao culnih data. Mnoštvo "informacija" prikriva odsustvo informacije. Informaciona agresija standardizuje i homogenizuje raznovrsno i stratifikovano društveno tijelo u pasivnu i lobotomiranu potrošacku masu.
         To je sofisticirana manipulacija i svodi se u svom operativnom obliku i na "brain washing". Nije cudo što su revnosni konzumenti udarnih informativnih emisija ili visokotiražnih dnevnih listova, iza kojih stoji neki anonimni autoritet, skloni iluziji kako su veoma dobro informisani, cak do stepena neke konspirativne ekskluzivnosti.

B.J.

Izvor:Bgsvetionik

Čitanja: 4829 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda