Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Kultura » Main stream »

KALENDAR Rođeni Orvel i Šabrol

26. 06. 2010.

KALENDAR Rođeni Orvel i Šabrol -

Na prekjučerašnji datum 79. umro je rimski car Tit Flavije Vespazijan, osnivač dinastije Flavija. Za vreme njegove vladavine izgrađen je amfiteatar Koloseum u Rimu, najveća građevina te vrste u Rimskom carstvu. Tog dana 1497. engleski moreplovac Džon Kebot otkrio je Kanadu. Istog datuma 1519. umrla je Lukrecija Bordžija, vojvotkinja od Ferare, kćerka pape Aleksandra VI, mecena umetnika i naučnika u vreme italijanske renesanse. Na taj dan 1812. trupe Napoleona Bonaparte (611.000 vojnika) prešle su reku Njemen i ušle na teritoriju Rusije. Nakon devet godina Simon Bolivar je sa 8.000 južnoameričkih rodoljuba pobedio 4.000 španskih rojalista u bici kod Karaboboa i oslobodio Venecuelu od španske vlasti. Tog datuma 1859. Napoleon III je potukao Austrijance u bici kod Solferina u Lombardiji. Istog dana 1886. umro je ruski pisac Aleksandar Nikolajevič Ostrovski. Njegovo delo (oko 50 pozorišnih komada) predstavlja celu epohu u razvoju ruskog pozorišta i čini osnovu klasičnog ruskog dramskog repertoara. Na prekjučerašnji datum 1901. u Parizu je otvorena prva izložba 19-godišnjeg španskog slikara Pabla Pikasa, koja je oduševila likovne kritičare. Deceniju potom, rođen je argentinski automobilski as Huan Fanđo, petostruki svjetski šampion u Formuli-1. Tog datuma 1916. počela je bitka na reci Somi u Prvom svetskom ratu. Na taj dan 1930. rođen je francuski filmski režiser Klod Šabrol, predstavnik “novog talasa” francuskog filma (Naivne djevojke, Dvostruki obrtaj, Raskid). Istog datuma 1947. jedan američki pilot izjavio je da je na nebu vidio neobičan predmet koji je opisao kao tanjir koji leti kroz vodu. Poslije ovog događaja počeo je da se koristi termin leteći tanjir. Godinu kasnije, u pokušaju da spreče obnavljanje njemačke države na prostoru koji su držali zapadni saveznici, sovjetske trupe su počele blokadu Zapadnog Berlina zaustavljanjem drumskog i železničkog saobraćaja prema tom gradu. Tokom 300 dana, koliko je blokada trajala, grad je snabdevan preko vazdušnog mosta.

Na jučerašnji datum 1822. umro je nemački pisac Ernst Teodor Amadeus Hofman, čija su dela puna grotesknog humora, fantazije, hipnoze, telepatije, otuđenosti i strave, znatno uticala na evropsku književnost. Tog dana 1847. Liberija je proglašena nezavisnom republikom, ali s ograničenim suverenitetom (ostala je pod finansijskom kontrolom SAD). Istog datuma 1867. Amerikanac Lisjen Smit patentirao je bodljikavu žicu. Nakon pet godina rimokatolički jezuitski red izbačen je iz Nemačke. Tog dana 1876. u bici kod Litl Big Horna indijansko pleme Sijuks je pod komandom poglavice Ludog Konja uništilo dio Sedme konjičke divizije generala Džordža Armstronga Kastera. Istog datuma 1903. rođen je engleski pisac Erik Artur Bler, poznat kao Džordž Orvel, čija su antiutopijska dela vizija mogućne totalitarne budućnosti sveta i alegorična satira moderne diktature. Dela: romani „1984”, „Životinjska farma”, „Burmanski dani”, eseji „U kitu”, „Kritički eseji”, „Lov na slona”, „Engleska, vaša Engleska”, knjiga o Španiji „Pošta Kataloniji”.

Na jučerašnji datum 1942. britansko ratno vazduhoplovstvo je u Drugom svetskom ratu s hiljadu bombardera napalo njemački grad Bremen. Tog dana 1950. napadom severnokorejskih snaga je počeo Korejski rat, a svet se našao na ivici izbijanja trećeg svetskog rata. Istog datuma 1959. SSSR je predložio uspostavljanje denuklearizovane zone na Balkanskom poluostrvu i u Jadranskom moru. Nakon sedam godina Jugoslavija i Vatikan su obnovili diplomatske odnose.

Tog dana 1975. afrička država Mozambik je poslije 477 godina kolonijalne zavisnosti od Portugala stekla nezavisnost. Na taj datum 1991. poslednje sovjetske jedinice stacionirane u Čehoslovačkoj napustile su tu zemlju, 23 godine posle vojne intervencije Varšavskog pakta kojom je oborena vlast reformističkog rukovodstva pod vođstvom Aleksandra Dubčeka. Šest godina kasnije umro je francuski okeanograf Žak Iv Kusto, član Francuske akademije, veliki borac za zaštitu čovekove okoline. Na današnji datum 1541. u borbi za vlast španskih konkistadora, u Limi je ubijen osvajač Perua i osnivač grada Lima Fransisko Pisaro. Tog dana 1810. umro je francuski pronalazač Žozef Mišel Mongolfje, koji je s bratom Žakom Etjenom 1783. konstruisao prvi vazdušni balon napunjen zagrijanim vazduhom. Istog datuma 1836. umro je francuski oficir Klod Žozef Ruže de Lil koji je 1792. napisao reči i komponovao francusku himnu “Marseljeza”. Na taj dan 1856. umro je nemački filozof Maks Štirner, pobornik i teoretičar anarhizma. Na današnji datum u Veljem ratu Crne Gore protiv Turske (1876-78) crnogorska vojska je kod Spuža potukla tursku vojsku koju je predvodio zapovednik Skadra Sulejman paša.

Tog dana 1892. rođena je američka književnica Perl Bak, koja je u svojim romanima opisala život u Kini gde je odrasla kao kćerka misionara (Paviljon žena, Dobra zemlja, Istok-Zapad). Nobelovu nagradu za književnost dobila je 1938. godine. Šest godina kasnije rođen je nemački konstruktor aviona i industrijalac Vilhelm Meseršmit, koji je napravio prvi avion na svijetu sa brzinom od 1.000 kilometara na sat (1941). Tog dana 1977. američki pevač Elvis Prisli održao je svoj posljednji koncert u Indijanapolisu. Umro je dva meseca kasnije. Istog datuma 2000. naučnici iz 18 zemalja dekodirali su 85 odsto ljudskog genoma, čime je otvorena nova era u ljudskoj medicini. U naučnim krugovima u svetu ocenjeno je da dešifrovanje ljudskog genoma predstavlja najveće otkriće u istoriji čovečanstva.

Čitanja: 1603 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda