Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Kultura » Main stream »

KOMPJUTERSKI TERORIZAM

15. 01. 2008.

KOMPJUTERSKI TERORIZAM - Prvi upadi u tude sisteme sežu u daleke šezdesete, kada hakeri naravno nisu ni bili obeleženi tim imenom tj. hakeri su bili kompjterski entuzijasti koji su organizovali klubove i medusobno razmenjivali stečena iskustva, vesti i kompjuterske časopise. U to vreme, pojam "računar" najčešće se identifikovao s podrumom nekog fakulteta punim cevi i kablova, s posebnim klimatskim uslovima. Programeri koji su radili na tim dinosaurusima imali su veoma ograničen pristup, pa su često koristili razne trikove kako bi što efikasnije završili svoj posao. Te rutine bile su poznate pod imenom "hacks", odakle i potice današnji termin haker. Tadašnji hakeri su posećivali grupno sve računarske sajmove koji su u to vreme bili u veoma malom broju, kao i sve ostale manifestacije i skupove koji su imali veze sa računarstvom. Najbolji skup rutina ikada napravljen, stvoren je u Bellovim laboratorijama 1969, kada su dva genija redizajnirali način pristupanja računarima. To su bili Denis Riči i Ken Tompson , a njihov doprinos računarskom svetu bio je nov operativni sistem pod nazivom – Unix .

Početak sledeće decenije obeležio je jedan vijetnamski veteran koji je otkrio zanimljivu osobinu zviždaljke-poklona iz kutije ovsenih pahuljica: ona je proizvodila zvuk od tačno 2600 herca, koliko je imao i telefonski signal mreže za besplatne pozive. Uskoro je Abi Hofman, urednik časopisa Youth International Party Time, razglasio po celoj Americi savet kako besplatno telefonirati, zaslugom Džona Drajpera, prvog telefonskog " razbijača ". Časopis je promenio ime u Technical Assistance Program ( TAP ) i sledece dve decenije objavljivao je slične trikove. Krajem sedamdesetih nastaju prvi privatni BBS sistemi, na kojima su hakeri mogli da se sreću i razmenjuju ideje. Popularnost BBS sistema ubrzano raste s pojavom ličnog računara serije PC (1981), a nakon toga i mnogih kućnih mini-računara, koji su po ceni bili široko dostupni.

Mrežno društvo se ubrzano transformisalo. ARPANET je prerastao u Internet, a snimljeni su i prvi filmovi o računarskom kriminalu. Film Ratne igre iz 1983. prvi je upozorio na problem upada tinejdžera-entuzijasta u računarske sisteme, mada su mnogi pogrešno shvatili poruku filma kao vezu izmedu provaljivanja u računare i popularnosti kod devojaka.

Tada se osnivaju i prve veće hakerske grupe. Medu najpoznatijima je svakako grupa nazvana 414 iz Milvokija (414 je bio pozivni broj za njihovo mesto). Posle upadanja u sisteme brojnih institucija, od naučnih laboratorija do istorijskih muzeja, imali su posla s policijom. Americka vlada znatno ozbiljnije shvata opasnost od hakera i 1986. Kongres izglasava savezni zakon o zloupotrebi računara. Tim zakonom bilo je predvideno do pet godina zatvora za kriminalne delatnosti izvedene uz pomoć računara.

U meduvremenu, tip pod pseudonimom Leks Lutor osniva grupu Legion Of Doom (LOD). Nazvana po crtaću koji se prikazivao nedeljom ujutro, grupa je okupila tada najbolje hakere na mreži. i pored velike štete koju je napravila, mnogo je poznatija po tome što je, nešto kasnije, ucestvovala u prvom velikom mrežnom sukobu.

Prva žrtva zakona o računarskom kriminalu bio je Robert Moris, 1988. Greškom u programu, poznatom pod nazivom Internet crv, oborio je više od 6.000 računara na Mreži. Ubrzo hapšenja postaju sve češca - Kevin Mitnik je konačno uhapšen zbog upada u mrežu firme Digital, a Kevin Polsen je bio optužen za nedozvoljene akcije s telefonskim sistemom, ali je sedamnaest meseci uspevao da izbegne hapšenje.

U junu 1989. godine korporacija Apple Computer, danas mnogo pozantija kao kompanija koja proizvodi Mekintoš računare, u Kaliforniji susrela se sa velikim problemom. Prekopiran je ilegalno deo softvera koji je kontrolisao interni čip Mekintoševog displeja. Kompaniji nije bilo neobično što su delovi softvera bili prekopirani jer je to bila uobičajena pojava, više ih je zabrinulo to što su ti softverski delovi ( u vidu izvornog koda ) ubrzo bili umnoženi i podeljeni po Americi svim poslovnim partnerima kompanije. Naravno umešanost FBI u istragu slučaja dovelo ih je do grupe pod nazivom " Nu Prometheus ". Grupa se sastojala verovatno od više članova, pretpostavka, pošto FBI nikada nije objavio rezultate istrage.

15 - og januara 1990. godine, 60.000 je izgubilo kompletne telefonske veze padom telefonskog sistema. Sistem je počeo da pada u jednoj maloj stanici na Menhetnu i tako je počeo da se širi po čitavoj Americi. Polovina telefonske mreže je bila zahvaćena padom sistema. Prekid je ukupno trajao 9 časova. Nakon slučaja veliki broj softverskih stručnjaka te firme radio je na otkrivanju uzroka koji je uslovio pad telefonskog sistema. Iako je pad sistema izgledao kao pad bilo kog drugog sistema, stručnjaci su kasnije došli do zaključka da to nije bio klasičan pad sistema usled kvara ili nekog drugog fizičkog faktora, nego upad hakera u sisteme te telefonske kompanije ( Bell Octopus ) koja je bila ozbiljno ugrožena tim hakerskim poduhvatom.

U januaru 1995. godine objavljen je naslov u časopisu Communication of the ACM " Hakerska pljačka ", tih dana su hakeri upali u British Computer System i ukrali brojeve privatnih telefona Kraljice i Premijera sa kojih su oni komunicirali sa višim oficirima. Ovaj upad je uzdrmao i SAD jer su hakeri nešto više saznali o tajnim komunikacionim stanicama SAD. Pristup je bio ostvaren preko Brithish Telekomove baze podataka.

n.p.

Izvor:Bgsvetionik

Čitanja: 2626


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda