Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Kultura » Main stream »

PIĆE BESMRTNOSTI KOJE PIJU BOGOVI

12. 07. 2010.

PIĆE BESMRTNOSTI KOJE PIJU BOGOVI -

TRADICIONALNA SIMBOLIKA: AMRITA

Piće besmrtnosti koje piju bogovi

Voda života u hinduističkoj mitologiji; amrita doslovno znači “neumiruća”. Ona je piće besmrtnosti koje piju bogovi. U postvedskoj književnosti sok božanske biljke soma se poistovećuje sa amritom. Kult eliksira besmrtnosti verovatno ima koren u praindoevropskoj religiji.

Napitak besmrtnosti se pojavljuje u poznatom indijskom mitu o bućkanju okeana. Ovaj mit izlaže se u raznim varijantama u “Mahabharati”, “Ramajani” i nekim puranama. Ne postoji jedinstven stav u odnosu na ono što je iz okeana izišlo i kojim redosledom.

Mit govori kako su bogovi bili zabrinuti jer im nedostaje napitak besmrtnosti, amrita. Videvši ih tako zabrinute, veliki bog Višnu im reče: “Idite sa asurima (demonima) do velikog okeana i tamo svi zajedno mlatite okean kako biste iz njega dobili amritu – napitak besmrtnosti”. I bogovi poslušaše Višnu. U skladu sa njegovim rečima, bogovi sklopiše primirje sa asurima jer im je njihova pomoć bila neophodna. Za mešalicu su planirali planinu Mandaru. To je planina koja se uzdiže svojim vrhovima u oblake. Uvis se uzdiže jedanaest hiljada jožina (mera za dužinu, iznosi otprilike 16 kilometara). U mitskoj geografiji, Mandara se nalazi na Himelajima, istočno od središta sveta, planine Meru. Nju često posećuju bogovi sa apsarama, prelepim nebeskim igračicama da se na njoj zabavljaju. Da bi je izvukli iz zemlje, bogovima i asurima je bila neophodna pomoć ogromne zmije Šeše. Pošto je obavila svojim telom, iščupa planinu iz zemlje zajedno sa svim zverima koja žive na njoj.

Bogovi zatim planinu smestiše nasred okeana. Kao oslonac Mandari, džinovska kornjača podmetnu svoja leđa. Kao uže oko planine obmotaše zmiju Vasuki. Tada su asuri uhvatili zmiju za vrat, a bogovi za rep i stali su da je rastežu naizmenično i da vrte planinu. To bućkanje okeana trajalo je mnogo stotina godina. Nakon određenog vremena, kosmički okean se prvo pretvorio u mleko, a potom u maslac. Bogovi su već bili krajnje iscrpljeni, ali i dalje nastaviše sa svojim naporima. Sve dok konačno se ne pojavi sjajni Mesec, šireći svoju svetlost. Za njim izađe odevena u bele haljine Lakšmi, boginja lepote i sreće. Potom se pojavi predivni konj Učajhšravas, u indijskoj mitologiji simbol Sunca. Za njim iz vode izroni Kaustubha, nebeski dragi kamen koji će ukrasiti grudi boga Višnu. Sledeći se pojavi beli slon Ajravata, nalik na oblak, koji se smatra praroditeljem slonova. I konačno, iz okeana se pojavi Dhavantari, bog vračanja i isceljenja noseći u rukama dragoceni ćup sa napitkom besmrtnosti – amritom.

G. GLIGOROVIĆ

Čitanja: 2219 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda