Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Kultura » Main stream »

ROÐENI FOKNER I ŠOSTAKOVIČ

25. 09. 2010.

ROÐENI FOKNER I ŠOSTAKOVIČ - KALENDAR

Na prekjučerašnji datum 63. p.n.e rođen je Cezar Oktavijan Avgust, usvojeni sin Julija Cezara, prvi rimski car. Nakon što je pobedio vojsku Marka Aurelija i Kleopatre kod Akcijuma 31. godine p.n.e, preuzeo je svu vlast i zaveo novi oblik vladavine - principat i ustanovio Pax Romana - mir u celom Rimskom carstvu. Tog dana 1719. Lihtenštajn je postao nezavisna kneževina u okviru Svetog rimskog carstva. Istog datuma 1817. Španija i Velika Britanija potpisale su sporazum o zabrani trgovine robljem. Na taj dan 1819. rođen je francuski fizičar Arman Fizo, koji je 1849. prvi izračunao brzinu svetlosti bez primene astronomskih proračuna. Na prekjučerašnji datum 1840. Crnogorci su na Mljetičku, na Durmitoru, predvođeni Novicom Cerovićem ubili 80 turskih vojnika i muselima Smail-agu Čengića, koji je krenuo da skuplja harač. Nakon šest godina nemački astronom Johan Gotfrid Gale otkrio je planetu Neptun. Tog dana 1866. srpski knez Mihailo Obrenović i crnogorski knjaz Nikola I Petrović zaključili su ugovor o zajedničkoj borbi za oslobođenje od Turaka. Četiri godine kasnije umro je francuski pisac Prosper Merime. Istog datuma 1914. u prvom vazdušnom napadu na Nemačku, britansko vazduhoplovstvo bombardovalo je rad Diseldorf.

Tog dana 1932. Nedžd, Hedžas i više drugih oblasti koje je pod patronatom Velike Britanije na Arabijskom poluostrvu pripojila dinastija Saudita, ujedinilo se u državu Saudijska Arabija. Nakon sedam godina umro je austrijski psihijatar Sigmund Frojd, osnivač psihoanalize, posebno zaslužan za istraživanja podsvijesne psihe i njene povezanosti sa seksualnim nagonom (Tumačenje snova O psihoanalizi Psihopatologija svakodnevnog života). Istog datuma 1973. umro je čileanski pisac i diplomata Pablo Neruda, jedan od najvećih pesnika Latinske Amerike i španskog jezika, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1971. Na jučerašnji datum 768. umro je franački kralj Pipin III Mali, prvi monarh iz dinastije Karolinga. Tokom vladavine od 747. ratovao je protiv Langobarda u Italiji, osvojio Ravenski egzarhat, koji je potom poklonio papi 756.i time udario temelje Papskoj državi u Italiji. Tog dana 1227. umro je prvi srpski kralj Stefan Nemanjić Prvovenčani. Istog datuma 1706. Švedska i Saksonija sklopile mir u Altrantštatu kojim se Švedska odrekla poljske krune i priznala poljskog kralja Stanislava Lešćinjskog.

Na taj dan 1852. francuski inženjer Anri Žifar izveo je prvi let dirižablom na parni pogon i preletio 27 kilometara od Pariza do Trapa. Na jučerašnji datum 1941. partizani su u Drugom svetskom ratu zauzeli grad Užice, u Srbiji, koji je potom bio sedište Užičke republike i Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačkog pokreta Jugoslavije do 30. novembra 1941, kada su ga ponovo zauzeli Njemci. Tog dana 1990. predsednik Zapadne Njemačke Rihard fon Vajczeker potpisao je sporazum kojim će 3. oktobra 1990. dve nemačke države ponovo biti ujedinjene. Nakon šest godina umro je ruski špijun Pavel Sudoplatov, koji je, prema zapadnim izvorima, ukrao američki plan za atomsku bombu i organizovao ubistvo ruskog revolucionara Lava Trockog. Tog dana 2004. umrla je francuska književnica Fransoaz Sagan, koja je 1954. godine postigla ogroman uspeh svojim prvim romanom Dobar dan tugo. Nakon dvije godine umro je britanski kompozitor Malkom Arnold, autor muzike za film Most na rijeci  za koju je 1958. dobio Oskara. Komponovao je muziku za više od 130 filmova, devet simfonija, sedam baleta, dve opere, mjuzikl i više od 20 koncerta.

Na današnji datum 1493. Kristofor Kolumbo je isplovio iz luke Kadiz na drugo putovanje u Novi svet, koji je otkrio 1492. Tog dana 1513. španski istraživač Vasko Nunjes de Balboa prešao je Panamski zemljouz i postao prvi Evropljanin koji je vidio Tihi okean. Istog datuma 1744. rođen je pruski kralj Fridrih Vilhelm II, koji je tokom vladavine (1786-97) ratovao protiv Francuske Republike (1792-95), a u drugoj i trećoj podjeli Poljske (1793, 1795) anektirao je velike delove poljske države. Na taj dan 1849. umro je austrijski violinist, dirigent i kompozitor Johan Štraus Stariji, koji je bečkom valceru dao klasični oblik i učinio ga popularnim širom Evrope. Komponovao je više od 150 valcera (najpoznatiji "Zvuci Rajne"), kadrile, marševe ("Radecki-marš") i polke. Na današnji datum 1866. rođen je američki biolog i genetičar Tomas Hant Morgan, osnivač genetike, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1933. za otkriće funkcije hromozoma u prenošenju naslednih svojstava. Tog dana 1896. rođen je italijanski državnik Alesandro Pertini, predsednik Italije (1978-1985), najpopularniji italijanski političar poslije Drugog svjetskog rata. Istog datuma 1897. rođen je američki pisac Vilijam Fokner, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1949.

Istog datuma 1906. rođen je ruski kompozitor Dmitrij Šostakovič, koji je prvi među muzičkim umetnicima sovjetske Rusije stekao međunarodnu slavu. U svom delu je uspešno spojio rusku tradiciju i modernu zapadnoevropsku muziku i razvio vlastiti muzički izraz. Napisao je monumentalnu "Petu simfoniju", a u najtežim danima blokade Lenjingrada u Drugom svetskom ratu "Sedmu (Lenjingradsku) simfoniju". Na taj dan 1932. španska pokrajina Katalonija dobila je autonomiju - pravo na zastavu, lokalnu skupštinu i jezik. Autonomija je ukinuta 1939. kada je Franko došao na vlast. Na današnji datum 1970. umro je nemački pisac Erih Marija Remark, koji se proslavio antimilitarističkim romanom "Na zapadu ništa novo". Njegovi romani bili su zabranjeni u nacističkoj Nemačkoj, a on je bio prisiljen da emigrira i od 1947. je bio američki državljanin ("Trijumfalna kapija", "Crni obelisk").

Čitanja: 2962 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda