Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Kultura » Main stream »

ROÐENI HESE I KAFKA

03. 07. 2010.

ROÐENI HESE I KAFKA - Rođeni Hese i Kafka

KALENDAR.

Na prekjučerašnji datum 1535. otpočelo je suđenje Tomasu Moru za izdaju. Mor je zauzimao razne državničke položaje, a u periodu 1529-1532. bio je lord-kancelar kralja Henrija VIII. Pošto nije odobravao reformaciju i odbijao da prizna kralja za crkvenog poglavara, na monitranom procesu proglašen je za izdajnika i pogubljen. Katolička crkva ga je proglasila svecem. Tog dana 1646. rođen je Gotfrid Vilhelm Lajbnic, nemački filozof i matematičar. U filozofiji je nastojao da pomiri materijalizam i spiritualizam, a najpoznatije mu je učenje o monadama. U logiku je uveo princip dovoljnog razloga, a takođe i logički račun, tj. egzaktni matematički postupak. U matematiku je ušao kao tvorac integralnog i diferencijalnog računa istovremeno s Njutnom i nezavisno od njega, a u istoriju prirodnih nauka kao anticipator mnogih kasnije prihvaćenih ideja (značaj fosila, zakon održanja sile i dr.). Istog datuma 1796. na Cetinju je, na inicijativu vladike crnogorskog Petra I Petrovića Njegoša, održana skupština crnogorskih glavara koji su, pod zakletvom, usvojili odluku da će "svi protiv opšteg hristijanskog neprijatelja poć" i vojevati za slobodu, otadžbinu, žene i decu. Bio je to prvi dokument u kojem je u Crnoj Gori svest o potrebi odbrane otadžbine podignuta na stepen pravne obaveze.

Na taj dan 1863. počela je čuvena bitka kod Getisburga u američkom građanskom ratu, bitka koja je obeležena pobedom Severa. Nakon jednog veka, 1966, na sednici Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, poznatoj kao Brionski plenum, na osnovu montiranih optužbi oštro je osuđena Služba bezbednosti, zbog navodnog štetnog delovanja na razvoj samoupravnog sistema. Glavna žrtva političkog obračuna, Aleksandar Ranković, blizak saradnik Josipa Broza, prinuđen je da podnese ostavku na sve funkcije. Na jučerašnji datum 1489. rođen je engleski verski reformator Tomas Krenmer. Kao kenterberijski nadbiskup (od 1533) omogućio je kralju Henriju VIII da se proglasi poglavarom engleske državne crkve. U vreme restauracije katolicizma pod Marijom Tjudor spaljen je na lomači. Uveo je bogosluženje na engleskom jeziku i sastavio 'Opšti molitvenik' na engleskom. Tog dana 1566. umro je francuski astrolog Nostradamus, autor knjige 'Proročanstva'. Bio je lični lekar francuskog kralja Šarla IX i dvorski astrolog Katarine Mediči. Istog datuma 1714. rođen je nemački kompozitor i dirigent Kristof Vilibald Gluk. Reformisao je operu tako što je muziku podredio tekstu i prilagodio je dramskoj radnji Orfej i Euridika, Alcest, Paris i Helena, Ifigenija na Tauridi).

Na taj dan 1778. umro je francuski filozof i pisac Žan Žak Ruso, čije je delo bilo inspiracija Francuske revolucije i imalo značajan uticaj na evropsku književnost i filozofiju XVIII i XIX vijeka (Emil, Rasprava o porijeklu i osnovama nejednakosti među ljudima, Pismo Dalamberu, Ispovijesti). Nakon dve decenije Napoleon Bonaparta zauzeo je Aleksandriju. Nakon nekoliko pobeda nad Mamelucima ušao je u Kairo i nastavio pohod u dolinu Nila i Siriju. Francuska vojska povukla se iz Egipta 1801. Na jučerašnji datum 1853. prelaskom ruske vojske preko rieke Prut i napadom na turske trupe počeo je Krimski rat. Nakon sedam godina Rusi su osnovali grad Vladivostok na obali Amurskog zaliva, koji je kasnije postao najznačajnija sovjetska luka (pomorska i vazdušna baza) na sovjetskom Dalekom istoku). Tog dana 1877. rođen je nemački pisac Herman Hese, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1946. Igra staklenih perli, ;Stepski vuk, Demijan, Sidarta. Istog datuma 1900. Grof Ferdinand fon Cepelin izvršio je prvi let vazdušnim brodom (dirižabl) nad Bodenskim jezerom u južnoj Njemačkoj. Kasnije je konstruisao nekoliko takvih vazduhoplova koji su po njemu dobili naziv Cepelin. Na taj datum 1961. američki pisac Ernest Hemingvej izvršio je samoubistvo. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1954. Zbogom oružje, Za kim zvona zvone,Starac i more). Nakon tri decenije, 1992, umro je Borislav Pekić, jedan od najznačajnijih jugoslovenskih književnika u drugoj polovini 20. veka. (Vreme čuda, kako upokojiti vampira, Zlatno runo). Na taj dan 1997. umro je američki filmski glumac Džejms Stjuart, dobitnik Oskara 1940. za film Filadelfijska priča (Vrtoglavica, Čovek koji je suviše znao, Anatomija jednog ubistva). Nakon četiri godine prvo usađivanje mehaničkog srca izvršeno je u SAD. Sedmočasovnu operaciju izveli su hirurzi Univerziteta Luizvila Leman Grej i Robert Dauling.

Na današnji datum 1883. u Pragu je rođen Franc Kafka, jedan od najznamenitijih ali i najtajanstvenijih i najkontroverznijih predstavnika moderne proze. Živeći neprekidno u egzistencijalnoj zebnji, stvorio je značajno delo o opštoj nesigurnosti i ugroženosti čoveka, služeći se prevashodno postupkom groteske, paradoksa i fantastike. U svim njegovim pripovijetkama i romanima usamljeni čovek bačen je u svet u kojem vlada obrnuta logika, tj. paradoks. Kao malo koje delo svetske književnosti pre i posle Kafke, delo ovog pisca u celini je prožeto snažnim osećajem straha, krivice, beznađa, očaja i verom u goru budućnost (kod Kafke može biti samo gore, boljeg naprosto nema, svaki ishod je nužno rđav!). Kafka je testamentom odredio da se njegova neobjavljena dela spale, ali Maks Brod, njegov prijatelj i izvršilac testamenta, nije ga poslušao, tako da je veći dio Kafkinog opusa štampan posthumno. Dela: romani "Proces", "Zamak", "Amerika", pripovetke "Preobražaj", "Jazbina", "U kažnjeničkoj koloniji", "Presuda", "Prolaznici koji trče"... 1971. U Parizu je umro roker i frontmen grupe "The Doors" - Džim Morison.

Čitanja: 1584 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda