Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Kultura » Main stream »

TRAGAČ ZA ZABRANJENIM - FAUST

06. 07. 2010.

TRAGAČ ZA ZABRANJENIM - FAUST - TRADICIONALNA SIMBOLIKA: FAUST

Simbolička figura tragača za zabranjenim znanjem; crni čarobnjak koji je stekao magijsku moć sklopivši savez sa đavolom.

U evropskoj narodnoj tradiciji učenjaci poput Paracelzusa, Alberta Velikog ili Kornelijusa Agripe, bili su čarobnjaci koji su se udružili s đavolom, poput Fausta. Uprkos tome, oni nisu postali mit poput Agripina savremenika doktora Johana Fausta (neki misle Georga Fausta). On nije ostavio za sobom pisana dela, iz kojih bismo mogli ustanoviti što je mislio. Sastavljao je horoskope, čitao iz dlana, proricao budućnost i dičio se veštinom dobijanja zlata. Fausta možemo slediti kroz nekoliko nemačkih gradova u kojima je boravio između 1513. i 1537. Često su mu aristokrate bile klijentela i zaštitnici. Nema ni traga da je Johana Fausta neko kazneno progonio. Umro je 1539. ili 1540. i ubrzo su krenule strašne glasine. Tako je teolog Johan Gast tvrdio da je u Bazelu 1544. susreo Fausta u pratnji crnog psa (demonski crni pas prati i Agripu). Krajem 1587. godine, kod frankfurtskog knjižara Špisa prvi put je objavljena narodna knjiga o doktoru Faustu, po kojoj je postao poznat svima do današnjih dana. Spadala je u protestansku književnost koja vernike opominje. U narodnim pricama o čarobnjacima susrećemo, kao i u legendi o Faustu, mišljenje da đavo kao protivuslugu za magisjku moć, što ju je dao čarobnjaku, traži kod sklapanja ugovora da čarobnjak pristane, da đavo, nakon izvjesnog vremena “odnese dušu u pakao“. Ðavo je doktoru Faustu kao slugu dao demona imenom Mefisto. Od tog dana pa nadalje, čitav svet se našao pod Faustovim nogama.

Zahvaljujući novostečenim magijskim moćima, izvodio je nebrojena čudesa. Mogao se obresti na bilo kom mestu koje bi poželio. Svim njegovim željama Mefisto je izlazio u susret, Faust je raspolagao ogromnim blagom. Opšti ton dela je tužan, s mnoštvom opomena o užasnim posledicama bavljenja magijom. Na kraju i sam Faust se kaje što se upleo u kolo sa demonskim silama. Kada je isteklo vreme od dvadeset četiri godine nastupila je Faustova smrt: “U ponoć se podigla strašna oluja. Čulo se strašno siktanje, kao da se nadglasava hiljadu zmija, a ubrzo i samrtniči jecaj Fausta, prazni i sve prigušeniji. Uskoro je sve utihnulo. Ujutro je pod u sobi bio natopljen krvlju, mozak je bio rasut po zidovima, a telo je otkriveno vani, blizu gnojišta. Glava i udovi bili su napola otkinuti“.

G. GLIGOROVIĆ

Čitanja: 1810 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda