Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Kultura »

Misteriozna knjiga iz 1430.

22. 08. 2013.

Misteriozna knjiga iz 1430. - Misteriozna knjiga iz 1430. Misterioznu knjigu iz 1430. godine, poznatu kao Vojničev rukopis, niko do sada nije uspeo da dešifruje. Jezik i ilustracije u spisu, koji se trenutno nalazi u biblioteci Jejla, vekovima su tajna za sve koji su pokušali da ih protumače.

Neobična knjiga je nazvana po Vilfridu Vojniču, dileru retkih knjiga koji je nabasao na nju 1912. godine. Knjiga je pripadala nemačkom caru Rudolfu Drugom (1576-1612), koji ju je kupio za 600 zlatnika, verujući da je reč o knjizi filozofa Rodžera Bejkona.

Njene dimenzije su 23 sa 16 centimetara, ima 240 strana, a neki stručnjaci smatraju da je nastala u severnoj Italiji. Na svakoj njenoj stranici nalaze se živopisne ilustracije u mastilu, koje prati šifrovani tekst.

Sadržaj Vojničevog rukopisa je podeljen na šest poglavlja: biljke, astronomija, biologija, kosmologija, farmacija i recepti. Međutim, tu počinje misterija: biljke o kojima se govori u manuskriptu zapravo nisu stvarne biljke. Neke od njih kao da imaju korenje jedne vrste, lišće pripada drugoj vrsti, dok je cveće iz potpuno treće vrste biljaka.

U poglavlju o biologiji nalaze se crteži minijaturnih nagih trudnica koje plutaju u vodi. U odeljku o astrologiji nalaze se astrološke karte i standardi zodijački znaci, kao što su ribe, bik ili strelac.

Pored ostalog, u knjizi se nalaze crteži preko 100 različitih vrsta lekovitih trava i korenja, tegli i posuda.

Što se tiče jezika, slova liče na evropski alfabet s kraja 14. i 15. veka. Zna se da su slovni znaci, da ih ima 170.000 i da su pisani s leva na desno. U samom tekstu reči se češće ponavljaju nego u evropskim jezicima i čini se da se neke reči iznova i iznova ponavljaju, čak i po tri puta u jednom redu.

Po jednoj teoriji, reč je o šifrovanom jeziku, što znači da je neki evropski jezik filtriran kroz kriptografski alfabet kako bi zadržao neku vrstu koda.

Drugo tumačenje kaže da je jezik “mikrografski”, to jest da je svako naizgled slovo zapravo napravljeno od serije sićušnih znakova za starogrčki, i da se može razaznati jedino kroz lupu.

Izgleda da je najprihvatljivija teorija ona po kojoj je knjiga jednostavno napisana izgubljenim jezikom, i to, po nekima, jezikom severnogermanskog dijalekta.

Na kraju je ipak moguće da je reč i o prevari, pošto nije mali broj onih koji veruju da je jezik knjige “puko brbljanje” i da je čitava zamisao podvala autora iz srednjeg veka, ili, pak, samog Vojnoviča.

- Postoje brojni šifrovani tekstovi koji su nastali tokom srednjeg veka, i 99,9 odsto njih je rastumačeno. Ako imate celu knjigu, kao što je ovde slučaj, trebalo bi da bude vrlo lako pronaći njen ključ - kaže Klaus Šmeh, stručnjak kriptografije.


Život za dešifrovanje misterioznog jezika

Vilijam F. Fridman, jedan od najčuvenijih dešifranata svih vremena, koji je "provalio" japansku mašinu za šifrovanje “Purple” za vreme Drugog svetskog rata, posvetio je svoj život dešifrovanju Vojnovičeve knjige. Nažalost, nije u tome uspeo. Prošle godine je, na 100. godišnjicu knjige, održan kongres i grupa naučnika ponovo pokušava, ali uzalud, da pronikne u tajnu Vojničevog rukopisa.


Izvor: [blic.rs]

Čitanja: 2014 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Počinje 10. Beldocs - Misteriozna knjiga iz 1430.
Počinje 10. Beldocs

Stig Bjorkman otvara jubiralno izdanje Švedski reditelj je poslednji put u Beogradu prikazao film “Ja volim, ti voliš” 1971. godine,
Otvorena izložba SaŠiveni - Misteriozna knjiga iz 1430.
Otvorena izložba SaŠiveni

Sinoć je u galeriji Stepenište u Šumatovačkoj otvorena prva samostalna izložba Marije Nešković, pod nazivom „SaŠiveni“. Izložbu su otvorili direktor
TECHNOKRATIA se vraća na scenu! - Misteriozna knjiga iz 1430.
TECHNOKRATIA se vraća na scenu!

Van metropole i gradske ludnice, pored izvora bistre vode, nadomak istorijskog manastira, u blizini mistične pećine, kod prirodnog muzeja kamena
BELDOCS 7. do 13. maja - Misteriozna knjiga iz 1430.
BELDOCS 7. do 13. maja

Srpski takmičarski program na osmom Beldoksu nudi deset dokumentaraca, od kojih su neki već osvojili prestižne nagrade na svetskim festivalima,
Koncert klasične indijske muzike u Kolarcu - Misteriozna knjiga iz 1430.
Koncert klasične indijske muzike u Kolarcu

Koncert klasične indijske muzike u izvođenju tročlanog sastava "Rudra veena", koji predvodi dr. Jajanta Kumar Das biće održan u utorak

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda