[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='3.87.33.97' AND browser='CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('3.87.33.97','1643034557','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Kultura »

U glavnom programu Bitefa 12 predstava

03. 09. 2013.

U glavnom programu Bitefa 12 predstava - U glavnom programu Bitefa 12 predstava Na ovogodišnjem Međunarodnom pozorišnom festivalu Bitef, pod sloganom "Teško je biti", koji će biti održan od 22. septembra do 1. oktobra, u glavnoj selekciji biće prikazano 12, umesto 11 predstava - po četiri iz Srbije, regiona i iz inostranstva, najavila je selektorka festivala Anja Suša.

Suša je istakla da potvrđeno da će se u glavnoj selekciji naći i predstava "Mandić stroj" Bojana Jablanoveca (Slovenija), u izvođenju Marka Mandića.

"Duhovit auto-ironičan projekat Mandića predstavlja kompilaciju dramskih uloga koje je on ostvario od 1996. do 2010. godine, a repertoar mu je raznolik", rekla je Suša na konferenciji za novinare, dodajući da u predstavi aktivno učestvuje i publika.

Što se budžeta tiče, Suša je naglasilo da je za Bitef izdvojeno 30 miliona dinara, što je za 57 odsto manje nego 2008. godine, a da je od te sume 20 miliona selektorima bilo na raspolaganju.

Ona je kazala da je za nekoga ovo mnogo novca, ali da je u odnosu na obeležavanje Milanskog edikta ili na festivalsko tržište mala svota, navodeći da se za Ljubljanski festival izdvaja milion evra.

"Predstave na koje je Bitef navikao imaju svoju cenu, a ona je oko pet do sedam miliona dinara. Bez obzira na sve teškoće, zadovoljni smo programom i Bitef neće izneveriti svoju dosadašnju tradiciju", rekla je Suša, ocenivši da je Festival dotakao donju granicu što se budžeta tiče.

Suša je primetila da je Bitef festival koji traži "državnu brigu", a ako ga "bacimo na ulicu" u potragu za sponzorima sleduje mu samoukidanje ili izmenu njegovog identiteta.

Ona je objasnila da je ove godine inspiracija za slogan došla od naziva mađarske predstave

"Teško je biti Bog" i da se "lepo uklopila sa našom aktuelnom situacijom kako u pozorištu i kulturi, tako i u društvu", dodajući da se na osnovu toga nekako slogan sam nametnuo.

Direktorka festivala Jelena Kajgo precizirala je da je Grad dao 17,5 miliona dinara, Ministarstvo kulture 10,5 miliona, dok je Vojvodina izdvojila 2,5 miliona dinara, kao i da su sponzori pomogli.

Festival će, kako je i ranije najavljeno, biti održan na više lokacija, u Pozorištu na Terazijama, gostovaće grupa Gob Squad iz Berlina sa predstavom "Before Your Very Eyes", rađenoj u koprodukciji sa teatrom Campo iz Belgije, koja će otvoriti festival.

Zatvaranje će u za to specijalnom prostoru obeležiti slavni mađarski autor Kornel Mundruco sa predstavom "Teško je biti Bog" u izvodenju Proton Cinema + Theatre iz Budimpešte.

Ove godine Bitef će imati tradicionalne prateće programe Bitef polifoniju, Bitef na filmu, ali će biti otvorena i jedna izložba pod nazivom "Teško je biti...u vremenu".

Umetnički direktor i selektor festivala Jovan Ćirilov istakao je da su u izboru 12 predstava on i Suša "otvorili četvoro očiju" vođeni britanskom poslovicom "nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari".

On je predstavio međunarodni žiri kojim će predsedavati Kristijan Holchauneriz Nemačke. Članovi žirija su i rediteljka iz lItvanije Jana Ros, pozorišni kritičar i novinar iz Zagreba Igor Ružić, pozorišni reditelj iz Srbije Andraš Urban i dramski pisac i dramaturg takođe iz Srbije Filip Vujošević.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici Instituta "Gete" i Francuskog instituta, koji pomažu dolazak inostranih predstava na Bitef, kao i jedan od sponzora "Jat ervejz".

Organizatori su rekli da dugi niz godina nije menjana cena karata za festival, koje se kreću od 800 do 2.000 dinara.


Izvor: [b92.net]

Čitanja: 1400 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Počinje 10. Beldocs - U glavnom programu Bitefa 12 predstava
Počinje 10. Beldocs

Stig Bjorkman otvara jubiralno izdanje Švedski reditelj je poslednji put u Beogradu prikazao film “Ja volim, ti voliš” 1971. godine,
Otvorena izložba SaŠiveni - U glavnom programu Bitefa 12 predstava
Otvorena izložba SaŠiveni

Sinoć je u galeriji Stepenište u Šumatovačkoj otvorena prva samostalna izložba Marije Nešković, pod nazivom „SaŠiveni“. Izložbu su otvorili direktor
TECHNOKRATIA se vraća na scenu! - U glavnom programu Bitefa 12 predstava
TECHNOKRATIA se vraća na scenu!

Van metropole i gradske ludnice, pored izvora bistre vode, nadomak istorijskog manastira, u blizini mistične pećine, kod prirodnog muzeja kamena
BELDOCS 7. do 13. maja - U glavnom programu Bitefa 12 predstava
BELDOCS 7. do 13. maja

Srpski takmičarski program na osmom Beldoksu nudi deset dokumentaraca, od kojih su neki već osvojili prestižne nagrade na svetskim festivalima,
Koncert klasične indijske muzike u Kolarcu - U glavnom programu Bitefa 12 predstava
Koncert klasične indijske muzike u Kolarcu

Koncert klasične indijske muzike u izvođenju tročlanog sastava "Rudra veena", koji predvodi dr. Jajanta Kumar Das biće održan u utorak

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda