Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Servisi »

Skup put do indeksa

05. 07. 2014.

Skup put do indeksa - Budućim brucošima samo za upis na fakultet potrebno više od 10.000 dinara. Svaki fakultet ima svoj cenovnik i svoje obrazloženje.

Prijava za upis na fakultete i strukovne visoke škole traje još danas. Pre plaćanja školarine i iznajmljivanja stana, roditelji budućih brucoša moraju da pripreme novac i za razne prijave, uverenja, potvrde i druga dokumenta što, kažu, mnogo košta.

Nakon udara na kućni budžet u pripremi za matursko veče, svršene srednjoškolce su sačekale papreno skupe fakultetske takse. I to samo za šansu da polože prijemni ispit, a bez garancije da će od oktobra sedeti u stolicama amfiteatra.

One koji žele da postanu slikari, vajari, izlazak na prijemni ispit košta 11.000 dinara, na Fakultetu za bezbednost - 9.400, a budući politikolozi moraju da izdvoje 4.000 dinara. A šta konkretno plaćaju?

Prodekan za nastavu Fakulteta za bezbednost Vladimir Jakovljević navodi da studenti plaćaju rad komisija za prijem dokumentacije, za izradu testova, rad komisija za dežurstvo na prijemnom ispitu, a i štampanje testova za prijemni ispit, servisiranje sredstava i opreme potrebnih za kopiranje testova. Ali i ometače mobilnih telefona kojim ih fakulteti sprečavaju da prepisuju na prijemnim ispitima.

Zatim, dodaje Jakovljević, tu su i komisije za rad na izradi jedinstvene i konačne rang-liste.

Postavlja se pitanje zašto se na društvenim fakultetima koji imaju iste ili slične troškove cena polaganja ispita razlikuje i po nekoliko hiljada dinara.

Student prorektor Univerziteta u Beogradu Miloš Obradović kaže da je studentski parlament pre mesec dana pokrenuo inicijativu da se i cena ispita i sve što je neophodno da student plati na fakultetu - centralizuje, odnosno da svaki student plaća podjednako.

Za buduće brucoše ovo je samo početak plaćanja fakultetskih dažbina.

Osim predavanja, čeka ih i plaćanje prijave ispita, overa semestra, uverenje o položenim ispitima, plaćanje prenetih ispita po bodu - sve to na godišnjem nivou košta i do 20.000 dinara.


Izvor : [ rts.rs ]

Čitanja: 1256 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TAXIFY – Zanimljiva taksi aplikacija stigla u Beograd -
TAXIFY – Zanimljiva taksi aplikacija stigla u Beograd

U Beogradu od skoro postoji mogućnost da na veoma interesantan način naručite taksi vozilo. Naime, sada vam je dostupna jedna
Produžen rok za prijavu na konkurs za ulične zabavljače -
Produžen rok za prijavu na konkurs za ulične zabavljače

Sekretarijat za kulturu produžio je rok za prijavu na Konkurs za ulične zabavljače do ponedeljka, 20. aprila 2015, imajući u
Od aprila 4G mreža -
Od aprila 4G mreža

Inače, nedavno su sva tri mobilna operatora, „Telekom Srbija“, „Telenor“ i „VIP mobajl“ dobila frekvencije koje im omogućavaju uvođenje četvrte
Snežna mećava -
Snežna mećava

Obilan sneg pada širom Hrvatske i Slovenije. Snežna mećava zatvorila je pojedine škole u Sloveniji i izazvala poteškoće u drumskom
Stiže topli talas -
Stiže topli talas

Dnevne temperature će od Svetog Jovana biti i veće od 12 stepeni, a toplo vreme očekuje nas već od vikenda.

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda