Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Zabava »

Fogler otvara ArtLink

25. 01. 2014.

Fogler otvara ArtLink - Evropski muzički ciklus

Koncertom nemačkog čeliste Jana Foglera, uz klavirsku pratnju Mirjane Rajić, 25. januara u Kolarčevoj zadužbini počinje ArtLink Evropski muzički ciklus, a dvoje muzičara će narednog dana održati i dva odvojena majstorska kursa za odabrane mlade muzičare.

Reč je o novom koncertnom ciklusu sa naglašenim evropskim karakterom koji, prema navodima organizatora iz ArtLinka, ispunjava cilj predstavljanja kulturnih aspekata evropskih vrednosti široj publici kroz izvođenja nekih od najboljih evropskih muzičara i kroz blisku izvođačku saradnju sa njihovim koleginicama i kolegama iz Srbije.

Ciklus podrazumeva i snažan obrazovni aspekt koji se ostvaruje kroz seriju majstorskih kurseva koje će za mlade muzičare iz Srbije držati istaknuti muzičari iz država Evropske unije.

Na programu prvog koncerta u tom ciklusu biće dela Baha, Betovena i Šumana iz čijeg će opusa biti izvedeno i delo Andante i Varijacije op 46 za dva klavira, dva čela i hornu. U tom kvintetu pored Foglera i Mirjane Rajić, nastupiće i pijanistkinja Jovanka Višekruna Janković, čelista Nemanja Stanković i Igor Lazić (horna).

Nemački čelista Jan Fogler, koji gostuje u saradnji ArtLinka i Ambasade Nemačke u Srbiji, plodan je i često sniman umetnik sa mnoštvom priznanja, koji ekskluzivno snima za Soni klasikal. Prepoznat po “sjajno artikulisanom muziciranju” - kako ga je opisala muzička kritika, Fogler je tokom karijere sarađivao sa čuvenim dirigentima poput Valerija Gergijeva, Lorina Mazela, Fabija Luisija, Dejvida Robertsona i Manfreda Honeka, ali i sa svetski poznatim orkestrima kao što su Njujorška filharmonija, Čikaški, Bostonski, Picburški, Montrealski i Sinsinati simfonisjki orkestar, Marinski pozorišni orkestar, Drezdenski državni orkestar Saksonije, Orkestar bavarskog radia, Orkestar Štutgartskog radija i Bečka simfonija.

Pasionirani recitalista i kamerni muzičar, Fogler redovno izvodi sa pijanistima Elen Grimo i Martinom Štatfeltom, kao i violinistkinjom Mirom Vang.

Dobitnik je i Evropske nagrade za kulturu 2006. godine, za doprinos koji je dao kulturnoj zajednici Nemačke.

Foglerovi snimci su nagrađivani nagradom Eho klasik, Picikato supersonik nagradom (2006, 2008, 2011 i 2013. godine), Zlatni opseg (Le Diapason d’Or) i “Šok” Sveta muzike (“Choc” de la Monde de la Musique).

Fogler danas svira na Stradivariusovom violončelu “Ex Castelbarco/Fau” (1707-1710) i na violončelu Domenika Montanjana “Ex-Hekking” iz 1721. godine.

Beogradska pijanistkinja Mirjana Rajić, koja će pružiti klavirku pratnju Fogleru na Kolarcu, već godinama gradi karijeru u Nemačkoj, nastupajući i sa muzičarima kao što su Pavel Berman, David Geringas i drugi.


Izvor i foto: [ seecult.org ]

Čitanja: 1033 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu! - Evropski muzički ciklus
ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda
Švajcarska DJ zvezda ove subote u klubu Square - Evropski muzički ciklus
Švajcarska DJ zvezda ove subote u klubu Square

Poznati švajcarski house DJ u Beogradu ove subote! Švajcarska DJ zvezda ove subote u klubu Square ROBY ROB je velika
Viva voks spremni za koncert u Areni - Evropski muzički ciklus
Viva voks spremni za koncert u Areni

Hor „Viva voks“ ulazi u finalne pripreme uoči velikog koncerta u Beogradskoj areni, koje obuhvataju pevačke, koreografske i kostimske probe,
Emeli Sandé otvara Exit - Evropski muzički ciklus
Emeli Sandé otvara Exit

Jedan od najtraženijih ženskih vokala i trenutno vodeća svetska soul i R&B pevačica Emeli Sandé, nastupiće 9. jula na otvaranju
Nakon pomračenja stiže svetla budućnost - Evropski muzički ciklus
Nakon pomračenja stiže svetla budućnost

Današnji dan je rezervisan za poklapanje veoma retkih kosmičkih događaja: pomračenje Sunca, Supermesec i prolećna ravnodnevnica desiće se u isto

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda