Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Zabava »

Vudstok, veličanstveni festival

16. 08. 2013.

Vudstok, veličanstveni festival - Vudstok, veličanstveni festival Ovih dana obeležava se godišnjica jednog od najznačajnijih, a zašto ne i najznačajnijeg, muzičkog događaj prošlog veka, mitskog hepeninga koji je podelio vrijeme na ono pre i ono posle njega.

Od 15. do 18. augusta 1969. godine održan je Vudstok, veličanstveni festival muzike i umetnosti, kako su ga ambiciozni organizatori zvanično imenovali.

Bilo je to na posve nepoznatom ranču u brežuljkastim područjima američke savezne države Njujork, a do tada nepoznati toponim postao je istinski simbol čitavog jednog vremena, jedne generacije i jedne filozofije, piše Radio Slobodna Evropa.

Bio je to najmasovniji muzički marš u istoriji, kolona u kojoj je učestvovalo više od milion ljudi, a tek polovina od njih se obrela na poprištu, uprkos nevernim Tomama koji su slutili krah čitavog projekta. Ostatak se umorio na zakrčenim prilazima i na promašenim putnim pravcima. Bio je to najveći hepening planetarne mladeži, opterećene traumama aktuelnog rata u Vijetnamu i rasnima sukobima u zemlji obećane pravde, jednakosti i svekolikog prosperiteta. Ujedno, radilo se o istinskom vrhuncu hipi epohe-epohe slobodoumne koncepcije života i opčinjene utopijom o večitoj mladosti, ljubavi i miru.

Nažalost, bio je to i početak kraja ere ljubavi i carstva cveća. S početka se, naime, verovalo kako će Vudstok doneti konačnu pobedu hipijevskog načina mišljenja i da će ta činjenica iz temelja promeniti svet. Ali većina učesnika i simpatizera se vremenom umorila i uklopila u kolotečinu, uprkos tome što su, u najvećem broju slučajeva, ostali istrajni borci protiv rata, poklonici jednakosti, skromnosti i života u kolektivu.

Ipak, san je barem delimično ostvaren, budući je sa Vudstokom završena priča o socijalnom dinosaursu koji je nudio jednu jedinu i nepromenjivu sliku sveta. Zato je Vudstok postao simbolička vododelnica, mera stvari, leksička odrednica čak, uporediva sa Rubikonom, Vaterloom, Gernikom, Hirošimom, Berlinskim zidom. Toliko o civilizacijskim vrednostima. Muzički, bio je to jedan od najvećih, najsavršenijih i najzahtevnijih projekata koji je naprosto katapultirao do tada nepoznata imena.

S Vudstoka, direktno u legendu su otišli brojni velikani moderne planetarne muzike, a gotovo da nema čoveka koji se, na ovaj ili onaj način, referira na rok muziku, a da ne zna za većinu od tridesetak izvođača koji su svirali i pevali, dok su se deca cveća kupala u ljubavi, uprkos blatnjavoj utrini trenutne svetske prestonice mladosti.

Neki od njih, može biti i oni najveći, više nisu među živima. Dženis Džoplin i Džimi Hendriks, otišli su prvi. Nema više ni Creedence Clearwater Revival, onomadnih Blood, Sweat &Tears, nestali su Country Joe McDonald, te Sly & the Family Stone, na primer.

Velika Džoan Baez, jednako kao i veličanstveni Karlos Santana odolevaju vremenu, svedoče o potrebi ljudskoj da dotakne večnost, još se drže Džoni Vinter, The Who, Džo Koker - da kolektivno kucnemo u drvo.

Mnoge generacije poštovalaca rok muzike i jednog načina mišljenja, od te zanosne ‘69-te podsećaju se na veličanstvene dane koji su doneli slavu i ispunili smislom čak i blatnjavu, i dotad bezimenu, američku provinciju.


Izvor: [b92.net]

Čitanja: 1038 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu! - Vudstok, veličanstveni festival
ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda
Švajcarska DJ zvezda ove subote u klubu Square - Vudstok, veličanstveni festival
Švajcarska DJ zvezda ove subote u klubu Square

Poznati švajcarski house DJ u Beogradu ove subote! Švajcarska DJ zvezda ove subote u klubu Square ROBY ROB je velika
Viva voks spremni za koncert u Areni - Vudstok, veličanstveni festival
Viva voks spremni za koncert u Areni

Hor „Viva voks“ ulazi u finalne pripreme uoči velikog koncerta u Beogradskoj areni, koje obuhvataju pevačke, koreografske i kostimske probe,
Emeli Sandé otvara Exit - Vudstok, veličanstveni festival
Emeli Sandé otvara Exit

Jedan od najtraženijih ženskih vokala i trenutno vodeća svetska soul i R&B pevačica Emeli Sandé, nastupiće 9. jula na otvaranju
Nakon pomračenja stiže svetla budućnost - Vudstok, veličanstveni festival
Nakon pomračenja stiže svetla budućnost

Današnji dan je rezervisan za poklapanje veoma retkih kosmičkih događaja: pomračenje Sunca, Supermesec i prolećna ravnodnevnica desiće se u isto

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda