[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='44.212.96.86' AND browser='CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('44.212.96.86','1701636681','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Regioni » Kruševac »

Avgust jedne diverzantkinje

08. 08. 2013.

Avgust jedne diverzantkinje - Avgust jedne diverzantkinje One oslikavaju svoj unutrašnji svet i surovu realnost boje muzikom. One nastoje da promene okruženje i učine ga boljim i lepšim mestom za život. One su svuda oko nas, iako ih ponekad ne vidimo. Afirmisane ili ne, one su umetnice iz Srbije.

Savremena kulturna scena broji sve veći broj devojaka koje se opredeljuju za umetnost kao svoj glavni životni poziv. U prilog tome govori i činjenica da festival Avgust jednog diverzanta (diverzantkinje) od trenutka svog osnivanja promoviše i žensko stvaralaštvo kako u okviru glavnih dana svog trajanja, tako i izvan ovih okvira.

Najmlađa diverzantkinja na festivalu je petogodišnja Anika Milošević. Izložbom njenih radova biće otvoren ovogodišnji Ajde fest, koji se održava u Kruševcu od 8. do 10. avgusta. Anikina mašta preneta na papir predstavlja kombiinaciju figura i boja koje je stvarala tokom prethodne godine, formirajući svoje kompozicije po principu „jer tako treba“.

I mlada rediteljka Ivana Todorović naći će se u ulozi diverzantkinje ovog avgusta, pa će svoje stvaralaštvo predstaviti u okviru filmskog dela festivala. Ivana je tokom svoje karijere učestvovala na brojnim međunarodnim festivalima, a sa nekih je ponela i nagrade kao dokaz kvaliteta njenih filmskih ostvarenja. Koliko je značajno njeno stvaralaštvo govori i činjenica da su neki od Ivaninih filmovakorišćenikao deo kampanje u borbi protiv nasilja mladih u Njujorku i danas se koriste u sklopu nastave građanskog vaspitanja u Srbiji i na univerzitetima širom sveta.

Oslikavanje javnih površina i zapuštenih delova grada umnogome ulepšava utisak koji sam grad ostavlja, i to ne samo na turiste, već i na stanovnike pomenutog. Street art, kao jedan od načina likovnog izražavanja, biće tema radionice koju će ove godine voditi neformalna umetnička grupa ZID, koju čine Danijela Rupić, Jana Danilović, Tijana Gogić i Ana Ivanović. One su od 2010. oslikale brojne površine i uz pomoć tehnikezidnog slikarstva ostavile traga na smederevskoj tvrđavi, u Užicu, kao i na fasadi kuće Đure Jakšića u Kragujevcu.

Pedagog i glumica, Maša Jelić, u okviru radionice „Ples sećanja“ upoznaće polaznike sa bazičnimprincipima rada u savremenom pozorištu. Pored toga, što je učestvovala u svim predstavama Plavog pozorišta, Maša je pohađala i edukativne programe i radionice koje su vodili brojni glumci, kako bi upotpunila svoje glumačko iskustvo i na kraju prenela svoja znanja polaznicima različitih radionica, najpre kao asistent, a zatim i kao predavač.

Devojke su svoje prste uplele i u druge vidove umetnosti, tako da će i ove godine na Ajde festu biti devojaka za mikrofonom. Treće festivalske večeri nastupiće Tamara Ristić i Sanja Vučić, pevačice kruševačkog sastava ZAA.

Osim toga, u sklopu pratećeg programa festivala, prostor da prestave svoju umetnost imaće i ljubiteljke pisane reči: Marija Krsmanović sa petim brojem fanzina „Pobuna umetnosti“,i Andriana Nedeljković i njen fanzin „Distorzija krika“.

Međutim, tu se ova priča o devojkama koje žele da promene okruženje i stvore nešto značajno ne završava, jer njih ima i iza scene. One su diverzantkinje zaslužne za organizaciju festivala, koje su svojim radom i zalaganjem uspele da zaintrigiraju publiku da poseti Ajde fest i pogleda šta su im to interesantno spremili i ove godine.

Ovogodišnje diverzantkinje, uključujući i volonterke koje takođe predstavljaju važnu kariku festa, podržane su od strane ženskog fonda “Rekonstrukcija”.


Izvor: [ajdefest.com]

Čitanja: 10093 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

John Newman i Milky Chance na Exitu - Avgust jedne diverzantkinje
John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
Podnošenje zahteva za parking mesto za osobe sa invaliditetom - Avgust jedne diverzantkinje
Podnošenje zahteva za parking mesto za osobe sa invaliditetom

Ova parking mesta mogu da koriste osobe koje imaju prijavljeno prebivalište u Novom Sadu, kojima su oštećeni ekstremiteti (najmanje 70%
Umro Velja ribar - Avgust jedne diverzantkinje
Umro Velja ribar

Velimir Teodorović, poznatiji kao Velja ribar, koji je spasao iz Dunava devet ljudi prilikom rušenja Mosta slobode za vreme NATO
Vek i po slovačke štampe - Avgust jedne diverzantkinje
Vek i po slovačke štampe

Počeci književnosti vojvođanskih Slovaka datiraju iz 19. veka, a vezani su za Josifa Podrgradskog, književnika, izdavača i pedagoga koji je
Slovenačka lutkarska umetnost - Avgust jedne diverzantkinje
Slovenačka lutkarska umetnost

Izložba pod nazivom "100 godina slovenačke lutkarske umetnosti" biće otvorena večeras u 18 sati u novosadskoj Galeriji likovne umetnosti –

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda