Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Regioni » Kruševac »

Kruševac protiv prosjačenja

01. 06. 2013.

Kruševac protiv prosjačenja - Kruševac protiv prosjačenja Gradska uprava u Kruševcu pokrenula je sinhronizovanu akciju Policije, Javnog tužilaštva, Komunalne policije i Centra za socijalni rad za suzbijanje prosjačenja i prostitucije.

Zbog velikog broja prosjaka iz Kruševca, ali i drugih gradova, koji bahatim ponašanjem uznemiravaju građane i vozače, gradska uprava organizovala je zajedničku akciju suzbijanja prosjačenja i prostitucije.

Posebno zabrinjava što, osim potraživanja para, sve češće pribegavaju otimanju stvari što izaziva dodatni revolt Kruševljana.

"Mi smo ovde u Porti svaki dan i stalno gledamo istu sliku. Dolaze neke mlade žene, koje mogu da rade, sa četvoro ili petoro dece koju rasporede oko crkve Lazarice i Muzeja da prose", kaže Zoran Starinac, penzioner iz Kruševca. "Najgore je što pljačkaju decu koja dođu na ekskurziju, brukaju grad kada dođu zvanične delegacije. To je sramota i za Kruševac i za Komunalnu policiju koja bi o tome trebala da vodi mnogo više računa."

Bora Mihajlović, takođe penzioner iz Kruševca, dodaje da je to naročito ružno tokom službe, venčanja ili krštenja:

"U crkvu se od njih ne može ući. Neki su iz Kruševca, a neki dolaze iz Prokuplja, Kuršumlije i okolnih mesta. Dovode decu, pa ih onda rasporede, nauče ih da kradu i da prose. To je svakodnevna slika."

Zvanične evidencije prosjaka nema. Nezvanično, reč je o nekoliko porodica iz Kruševca i drugih gradova Srbije sa četrdesetak članova svih uzrasta. Najviše je dece mlađe od deset godina.

Direktorka Centra za socijalni rad u Kruševcu Slađana Čabrić kaže da će decu nižeg uzrasta koja su sama i čiji je život na bilo koji način ugrožen zbrinuti u hraniteljske porodica, a protiv roditelja pokrenuti postupke koji su u skladu sa zakonom.

Ipak, u Centru za socijalni rad kažu da cilj akcije nije oduzimanje dece roditeljima, već njihova zaštita, uz izricanje korektivnog nadzora u sitacijama kada je to nužno.

Ukoliko se utvrdi da su roditelji grubim zanemarivanjem svoje dužnosti zbrinjavanja i vaspitavanja zapustili maloletnike o kojima su dužni da se staraju, javni tužilac će protiv njih Osnovnom sudu u Kruševcu podnositi prijave. Za ovo krivično delo propisana je kazna zatvora do tri godine.

Gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić kaže da takve stvari više ne smeju da budu na ulicama Kruševca.

"Mi smo spremni, izdvojili smo ogromna sredstva i obezbedili prostor u Domu Jefimija i prihvatilištu za beskućnike da zbrinemo te ljude i da oni dobiju sve ono što im je potrebno", navodi Gašić. "Centar za socijalni rad i mi, kao grad, učinili smo sve što smo dužni. S druge strane većina od njih tu je kao deo organizovane grupe. Iza ovoga stoji organizovani kriminal, organizovano bavljenje prosjačenjem. Reč je o kiminalu koji, nažalost, koristi neke rupe u zakonu, ali smo rešeni da se sa tim obračunamo."

Ukoliko se to i dokaže, prema Zakonu o javnom redu i miru, one koji prosjače čeka novčana kazna do 20.000 dinara ili 30 dana zatvora, a one koji ga organizuju, ili to rade u grupi, mogu očekivati novčanu kaznu do 30.000 dinara ili 60 dana zatvora.


Izvor: [rts.rs]

Čitanja: 1914 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

John Newman i Milky Chance na Exitu - Kruševac protiv prosjačenja
John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
Podnošenje zahteva za parking mesto za osobe sa invaliditetom - Kruševac protiv prosjačenja
Podnošenje zahteva za parking mesto za osobe sa invaliditetom

Ova parking mesta mogu da koriste osobe koje imaju prijavljeno prebivalište u Novom Sadu, kojima su oštećeni ekstremiteti (najmanje 70%
Umro Velja ribar - Kruševac protiv prosjačenja
Umro Velja ribar

Velimir Teodorović, poznatiji kao Velja ribar, koji je spasao iz Dunava devet ljudi prilikom rušenja Mosta slobode za vreme NATO
Vek i po slovačke štampe - Kruševac protiv prosjačenja
Vek i po slovačke štampe

Počeci književnosti vojvođanskih Slovaka datiraju iz 19. veka, a vezani su za Josifa Podrgradskog, književnika, izdavača i pedagoga koji je
Slovenačka lutkarska umetnost - Kruševac protiv prosjačenja
Slovenačka lutkarska umetnost

Izložba pod nazivom "100 godina slovenačke lutkarske umetnosti" biće otvorena večeras u 18 sati u novosadskoj Galeriji likovne umetnosti –

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda