[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='44.192.20.240' AND browser='CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('44.192.20.240','1709318288','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Regioni » Niš »

Osam debitanata na niškoj tvrđavi

26. 08. 2013.

Osam debitanata na niškoj tvrđavi - Osam debitanata na niškoj tvrđavi U ponedeljak počinje tradicionalni 48. festival glumačkih ostvarenja "Filmski susreti" u Nišu. Nadmetaće se 12 filmova, od kojih su većina prvenci, dva van konkurencije.

FESTIVAL glumačkih ostvarenja "Filmski susreti" otvoriće film "Kad svane dan" Gorana Paskaljevića, koji se na ovom festivalu prvi put nadmeće za jednu od osam zvaničnih nagrada. Na Letnjoj pozornici Tvrđave od ponedeljka do 31. avgusta biće prikazano 12 filmova od kojih je osam debitantskih.

Na otvaranju će Veri Čukić biti uručena nagrada za životno delo "Pavle Vuisić", koju dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije. Novina ovih Susreta je što su se organizatori potrudili da nas oni podsete na "dobra stara vremena" kada je Niš živeo za festival.

- Moramo opravdati i zadržati primat koji imamo kao najstariji filmski festival u zemlji. Posle Pulskog festivala, koji slavi šest decenija, "Susreti" punih 48 godina pažljivo neguju i nagrađuju domaća glumačka ostvarenja - kaže selektor Dejan Dabić, koji najavljuje da će se na otvaranju predstaviti svi glumci na Tvrđavi kako su to pre 20 godina činili Janez Vrhovec i Duško Tadić.

Domaći film i pored svih problema oko finansiranja uspeva da sačuva kvalitet i posebno je uočljiv entuzijazam mlađih sineasta, imamo čak osam debitantskih filmova, navodi Dabić i dodaje da je drugo obeležje filmova, koji će imati digitalnu sliku, to što se u velikom broju uloga pojavljuju glumci iz regiona. Glumac iz Bosne i Hercegovine Emir Hadžihafizbegović igra u četiri filma, ukazuje Dabić i najavljuje da će nakon skromnijeg otvranja finiš festivala biti glamurozniji sa muzičko-scenskim spektaklom u duhu proslave Milanskog edikta. Na zatvaranju festivala niška publika će moći da vidi i dva filma koja su van konkurencije za nagrade: "Put ružama posut" režirao je Marko Novaković, a "Ponoćnu molitvu" Boban Rajković po drami Nebojše Ozimića "Senke Ćele-kule".

Radnja filma "Ponoćna molitva" događa se neposredno posle boja na Čegru, nedaleko od Niša, kada počinje zidanje kule od lobanja - Ćele-kule. Tokom jedne noći dva junaka, i sticajem životnih okolnosti dva gubitnika, raspravljaju o izdaji i rodoljublju, laži i poštenju pretresajući sopstvene živote.


PROGRAM

U zvaničnoj konkurenciji biće prikazani filmovi "Kad svane dan" (Goran Paskaljević), "Mamaroš" (Momčilo Moma Mrdaković), "Krugovi" (Srdan Golubović), "S/kidanje" (Kosta Đorđević), "Odumiranje" (Miloš Pušić), "Vir" (Bojan-Vuk Kosovčević), "Falsifikator" (Goran Marković), "Ljubav dolazi kasnije " (Hadži-Aleksandar Đurović), "Gde je Nađa" (Luka Popadić, Aron Sekelj i drugi), "Led" (Jelena Bajić Jočić), "Artiljero" (Srđan Anđelić) i "Država" (Jelena Marković).


NAGRADE

Gran pri "Naisa" ove godine iznosi 200.000 dinara, nagrade "Car Konstantin" i "Carica Teodora" vrede po 150.000 dinara, dobitnici nagrada za izuzetnu mušku i žensku ulogu odneće po 100.000 dinara, a epizodisti i debitantu pripašće po 80.000 dinara.


Izvor: [novosti.rs]

Čitanja: 9613 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

John Newman i Milky Chance na Exitu - Osam debitanata na niškoj tvrđavi
John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
Podnošenje zahteva za parking mesto za osobe sa invaliditetom - Osam debitanata na niškoj tvrđavi
Podnošenje zahteva za parking mesto za osobe sa invaliditetom

Ova parking mesta mogu da koriste osobe koje imaju prijavljeno prebivalište u Novom Sadu, kojima su oštećeni ekstremiteti (najmanje 70%
Umro Velja ribar - Osam debitanata na niškoj tvrđavi
Umro Velja ribar

Velimir Teodorović, poznatiji kao Velja ribar, koji je spasao iz Dunava devet ljudi prilikom rušenja Mosta slobode za vreme NATO
Vek i po slovačke štampe - Osam debitanata na niškoj tvrđavi
Vek i po slovačke štampe

Počeci književnosti vojvođanskih Slovaka datiraju iz 19. veka, a vezani su za Josifa Podrgradskog, književnika, izdavača i pedagoga koji je
Slovenačka lutkarska umetnost - Osam debitanata na niškoj tvrđavi
Slovenačka lutkarska umetnost

Izložba pod nazivom "100 godina slovenačke lutkarske umetnosti" biće otvorena večeras u 18 sati u novosadskoj Galeriji likovne umetnosti –

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda