Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Regioni » Niš »

Spektakl Sanje Ilića u Nišu

27. 05. 2013.

Spektakl Sanje Ilića u Nišu - spektakl Sanje Ilića u Nišu Autorski projekat "Constantinus Magnus" Aleksandra Sanje Ilića čija je premijera 3. juna u Nišu u okviru državnog projekta obeležavanja 1700 godina Milanskog edikta, najobimnije je delo do sada stvoreno od srpskog autora, muzičko scenski spektakl u kome je spojen zvuk starih instrumenata sa elektronskim i simfonijskim zvukom.

Poznati srpski autor Ilić u intervjuu Tanjugu ispričao je da će biti novih instrumenata za koje je bilo potrebno mnogo istraživanja kako bi se dala istorijska osnova za izgled a i truda da se sviraju.

"Od novih instrumenata biće rimskih bubnjeva koje će igrači svirati na sceni, delo je svim saradnicima bilo neverovatno inspirativno tako da je naš producent Saša Stamenković samo smirivao strasti jer je budžet ipak bio ograničen. Kada je scenograf saznao za poziciju u orkestru na kojoj sviram, smislio je fenomenalan postament na kojem će stajati moja velika klavijatura, to tako izgleda, da je Tutankamon svirao klavir, ovakav bi postament sebi sagradio", rekao je Ilić.

Iako je o muzici nezahvalno govoriti poznati autor je kao najznačajnija i najpompeznija mesta izdvojio delove koji oslikavaju bitku kod Milvijskog mosta i scene paganstva.

"To je i po samom imenu impresivno i jedva čekam da se održi prva proba, svi sa svima", rekao je Ilić i dodao da od početka nije bilo pravog režisera već je oformio autorski tim u kome je umetnički direktor Irfan Mensur, muzički direktor Dragan Ilić, režiser video animacija Andrej Ilić, video dizajn Zoran Culić i Miloš Milošević i dizajn svetla Mile Buturović.

Sve ljudske i tehničke komponente moraju biti u službi muzike koja je ovde najvažnija, biće veliki skin sa divnim animacijama ali one ne smeju da potpuno odvuku pažnju slušaoca, biće i mnogo svetla ali sve u službi muzike, te večeri će njegovo visočanstvo biti muzika, ističe Ilić.

Ilić je zadovoljan što je ekipa muzičkih solista na veoma visokom nivou: pre svega tu je velika svetska zvezda, violinista Nemanja Radulović, inače rođeni Nišlija, koji će virtuozno izvesti Motus "Milvijski Most", zatim čuveni srpski čelista Dragan Đorđević, pa primadona Beogradske opera Suzana Šuvaković.

"Tamara Savić, izvanredna umetnica koja živi i radi u Belgiji, osim što je prelepa, predivno svira čelo, ona će nastupiti sa svojim posebnim instrumentom, električnim čelom, tu su devojke i solisti Balkanike i na kraju još jedna nišlijka, Snežana Spasić, svakako najbolji etno vokal u Srbiji", isrpičao je Ilić.

On je dodao da su svi tekstovi koji se pevaju na latinskom i to na jednoj od mnogobrojnih varijanti koja se najbolje uklapa sa pevanjem.

"I oko teksta smo se trudili i imali specijalnog prevodioca koji je prepevao moje tekstove na latinski, to je takođe jedna od novina u mom opusu", rekao je Ilić.

O tome šta ga je privuklo da muzički uobliči život Konstantina Velikog Ilić kaže da je pre svega mesto njegovog rođenja pored koga je prolazio hiljadu puta, koje je pre tri godine bilo zapušteno i obraslo u korov, pored mosta na ledini u niškoj tvrđavi.

"Družio sam se i sa nekim sasvim običnim a neobičnim ljudima koji su o Konstantinu znali sigurno vise od mnogih profesora istorije. Jedan kafedžija iz Svrljiga je znao čak i gde se nalazi Konstantinov pečat koji je navodno pronađen u pećinama svrčkiških planina, pokazao mi je i sliku. Želeo sam da ga imam ali još uvek do njega nisam stigao, voleo bi da ga i na koncertu imam pored sebe", rekao je Ilić.

Njegova želja je bila da se delo izvede na dan slave grada Niša, sveti Konstantin i sveta Jelena i da se izvede baš u Nišu jer je shvatio da će to biti ne samo srpska centralna proslava Milanskog Edikta već i svetska jer, kako je ocenio, niko nije obeležavao ovaj najvažniji datum hrišćanstva u obimu kao Srbija.

"Kada sam još za svoj autorski rad dobio blagoslov njegove svetosti, srpskog Patrijarha, gospodina Irineja, znao sam da se ovaj rad kao hrišćanski gest prenosi na mene i na moje saradnike i da moramo istrajati do samog kraja bez obzira na poteškoće na koje ćemo sigurno nailaziti", rekao je Ilić.


Izvor: [ tanjug.rs ]

Čitanja: 1074 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

John Newman i Milky Chance na Exitu - spektakl Sanje Ilića u Nišu
John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
Podnošenje zahteva za parking mesto za osobe sa invaliditetom - spektakl Sanje Ilića u Nišu
Podnošenje zahteva za parking mesto za osobe sa invaliditetom

Ova parking mesta mogu da koriste osobe koje imaju prijavljeno prebivalište u Novom Sadu, kojima su oštećeni ekstremiteti (najmanje 70%
Umro Velja ribar - spektakl Sanje Ilića u Nišu
Umro Velja ribar

Velimir Teodorović, poznatiji kao Velja ribar, koji je spasao iz Dunava devet ljudi prilikom rušenja Mosta slobode za vreme NATO
Vek i po slovačke štampe - spektakl Sanje Ilića u Nišu
Vek i po slovačke štampe

Počeci književnosti vojvođanskih Slovaka datiraju iz 19. veka, a vezani su za Josifa Podrgradskog, književnika, izdavača i pedagoga koji je
Slovenačka lutkarska umetnost - spektakl Sanje Ilića u Nišu
Slovenačka lutkarska umetnost

Izložba pod nazivom "100 godina slovenačke lutkarske umetnosti" biće otvorena večeras u 18 sati u novosadskoj Galeriji likovne umetnosti –

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda