Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Regioni » Novi Sad »

Kuda.org u MMSU

10. 06. 2013.

Kuda.org u MMSU - Kuda.org u MMSU Centar za nove medije_kuda.org iz Novog Sada gostuje 9. juna u Muzeju moderne i savremene umetnosti (MMSU) u Rijeci prezentacijom svoje višegodišnje produkcije i praksi u oblasti savremene umetnosti i kulture.

U okviru prezentacije kuda.org, publici će biti predstavljen višegodišnji rad te organizacije kroz pokušaj zajedničkog detektovanja i problematizovanja paradigmatičnih mesta, politike i refleksije takve i sličnih praksi u okviru savremene umetničke i kulturne produkcije.

U razgovoru u MMSU učestvuju članovi kuda.org Branka Ćurčić, Zoran Pantelić i Borka Stojić, a moderator je Andrej Mirčev.

Centar za nove medije_kuda.org od osnivanja 2001. godine okuplja umetnike, teoretičare, medijske aktiviste, istraživače i široku publiku na polju istraživanja novih odnosa u kulturi, umetničke teorije i prakse, novih tehnologija i društvenih i političkih tema. Centar_kuda.org aktivno suđeluje u regionalnim i internacionalnim mrežama koji se tiču poboljšanja uslova savremene produkcije kulture i umetnosti, razmene iskustava i koprodukcije.

Kuda.org je i jedna od nekoliko nezavisnih organizacija koje su 2007. godine osnovale Omladinski centar CK13 u Novom Sadu.

Takođe, jedan je od pokretača nekadašnje gradske mreže nezavisnih kulturnih organizacija “Za kulturne politike – Politike kulture”.

Kuda.org se povremeno bavi i pitanjima uloge prostora u savremenim kulturnim i umetničkim praksama i njegovom problematizacijom, kao i širim pitanjima planiranja savremenog grada u kapitalističkim društvima i oblicima otpora.

Uz problematizovanje pitanja o tome šta predstavlja "infrastrukturu" za savremenu kulturnu i umetničku produkciju, kuda.org učestvuje i u osiguranju uslova za odvijanje rezidencijalnog programa razmene i boravka umetnika u Akademie Schloss Solitude u Štutgartu i u kuda.org u Novom Sadu (u saradnji sa Zavodom za kulturu Vojvodine).

Pored organizovanja predavanja, konferencija i radionica, kuda.org koncipira i uređuje izložbe i izdavački projekat kuda.read, sarađujući u tome s mnogobrojnim institucijama kulture i izdavačkim kućama. Do sada je u okviru tog projekta objavljeno više prevoda i dvojezičnih publikacija iz polja umetnosti, teorije ujetnosti, novih medija i specifičnog tretmana "kulturnog nasleđa"

Bitan deo rada kuda.org je i analiza društvenog, kulturnog i intelektualnog nasleđa bivše Jugoslavije, Vojvodine i Novog Sada u periodu od 1950-ih do 1980-ih godina, kroz projekte Trajni čas umetnosti, Novosadska neo-avangarda 1960-ih i 1970-ih, Medijska ontologija i Političke prakse (post-) jugoslovenske umetnosti, koji se realizuju kroz saradnju s brojnim kolektivima iz regije.

Uoči gostovanja u MMSU, Kuda.org je učestvovao 7. i 8. juna i na konferenciji "Ideja radikalnih medija" u MaMi u Zagrebu, čiji je cilj bio sagledavanje radikalnih medijskih praksi u umetnosti, javnoj komunikaciji i političkom delovanju koje su nastale u poslednje dve decenije, ali i preispitivanje samog pojma radikalnih medija iz jedne šire istorijske i kritičke perspektive sadašnjeg društvenog trenutka.


Izvor: [seecult.org]

Čitanja: 1150 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

John Newman i Milky Chance na Exitu - Kuda.org u MMSU
John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
Podnošenje zahteva za parking mesto za osobe sa invaliditetom - Kuda.org u MMSU
Podnošenje zahteva za parking mesto za osobe sa invaliditetom

Ova parking mesta mogu da koriste osobe koje imaju prijavljeno prebivalište u Novom Sadu, kojima su oštećeni ekstremiteti (najmanje 70%
Umro Velja ribar - Kuda.org u MMSU
Umro Velja ribar

Velimir Teodorović, poznatiji kao Velja ribar, koji je spasao iz Dunava devet ljudi prilikom rušenja Mosta slobode za vreme NATO
Vek i po slovačke štampe - Kuda.org u MMSU
Vek i po slovačke štampe

Počeci književnosti vojvođanskih Slovaka datiraju iz 19. veka, a vezani su za Josifa Podrgradskog, književnika, izdavača i pedagoga koji je
Slovenačka lutkarska umetnost - Kuda.org u MMSU
Slovenačka lutkarska umetnost

Izložba pod nazivom "100 godina slovenačke lutkarske umetnosti" biće otvorena večeras u 18 sati u novosadskoj Galeriji likovne umetnosti –

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda