Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Regioni » Novi Sad »

Novi Sad ima veće šanse od Beograda

11. 07. 2013.

Novi Sad ima veće šanse od Beograda - Novi Sad ima veće šanse od Beograda U Kulturnom centru Novog Sada 11. jula održana je panel diskusija povodom inicijative da Novi Sad konkuriše za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine.

Pokrajinski sekretar za kulturu i informisanje Slaviša Grujić ocenio je da Novi Sad i Vojvodina imaju veće šanse i potencijale od Beograda u procesu kandidature za Evropsku prestonicu kulture zbog svog multietničkog sastava.

On je rekao da se sa predsednikom Organizacionog odbora inicijative da Novi Sad bude Evropska prestonica kulture i direktorom Kulturnog centra Novog Sada dr Andrejem Fajgeljom odmah dogovorio da "na ovom poslu moraju raditi zajedno, jer je to važno i za Novi Sad i za Vojvodinu i za Srbiju".

"Imamo konkurenciju. Za sada je to samo Beograd i ja bih voleo da Beograd dobije kandidaturu ukoliko je mi ne dobijemo. Kada realno razmotrimo mogućnosti, Novi Sad i Vojvodina imaju veće šanse i potencijale upravo zbog svog multietničkog sastava, multikulture i interkulture koju stalno negujemo", istakao je Grujić.

Fajgelj je primetio da je važno da se svi udruže bez obzira na političko opredeljenje i iskoriste potencijale grada za dobijanje kandidature.

"Ovo smo i želeli da postignemo na samom početku rada, da se bez obzira na naša politička opredeljenja, udružimo na poslu koji je lep, kreativan i svima donosi dobrobit tako da nam može predstavljati i veliki izazov" rekao je on.

"Upravo zato smo odmah na početku proširili naš odbor i sada su u njegovom sastavu i predstavnici republičke, pokrajinske i gradske vlasti, jer smatramo da na ovako važnom poslu, sa ovakvim potencijalima kakve naš grad ima, moramo udruženim snagama učiniti sve da dobijemo kandidaturu", rekao je Fajgelj.

Članica Gradskog veća zadužena za kulturu Milanka Brkić istakla je da je najvažnije sprovesti ozbiljno istraživanje o stanju u kulturi koje bi prethodilo izradi strategije.

Ona je ipak skrenula pažnju da se tako važan akt ne može doneti na gradskom nivou pre nego što se strategija izradi na nivou Srbije i Vojvodine.

Brkić je najavila da će gradska vlast, koja je zadužena "samo da daje okvire u kojima se dešavaju kulturni događaji", istrajno raditi na svim koracima koji su potrebni za sprovođenje značajne inicijative da Novi Sad konkuriše za Evropsku prestonicu kulture.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Miroslav Vesković očekuje da "mladi stručnjaci i naučni radnici budu pozvani da daju doprinos zajedničkom radu za kandidaturu".

Diskusiji je prisustvovao, kako je navedeno u saopštenju Kulturnog centra Novog Sada, veliki broj predstavnika institucija kulture koje deluju u Novom Sadu, na gradskom ili pokrajinskom nivou, više udruženja, kao i pojedinci - predstavnici kulturnog života Novog Sada.

Kulturni centar Novog Sada aktivirao je i internet stranicu, na kojoj će se redovno objavljivati sva obaveštenja i novosti u vezi sa radom Organizacionog odbora inicijative da Novi Sad postane Evropska prestonica kulture 2020.


Izvor: [b92.net]

Čitanja: 1045 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

John Newman i Milky Chance na Exitu - Novi Sad ima veće šanse od Beograda
John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
Podnošenje zahteva za parking mesto za osobe sa invaliditetom - Novi Sad ima veće šanse od Beograda
Podnošenje zahteva za parking mesto za osobe sa invaliditetom

Ova parking mesta mogu da koriste osobe koje imaju prijavljeno prebivalište u Novom Sadu, kojima su oštećeni ekstremiteti (najmanje 70%
Umro Velja ribar - Novi Sad ima veće šanse od Beograda
Umro Velja ribar

Velimir Teodorović, poznatiji kao Velja ribar, koji je spasao iz Dunava devet ljudi prilikom rušenja Mosta slobode za vreme NATO
Vek i po slovačke štampe - Novi Sad ima veće šanse od Beograda
Vek i po slovačke štampe

Počeci književnosti vojvođanskih Slovaka datiraju iz 19. veka, a vezani su za Josifa Podrgradskog, književnika, izdavača i pedagoga koji je
Slovenačka lutkarska umetnost - Novi Sad ima veće šanse od Beograda
Slovenačka lutkarska umetnost

Izložba pod nazivom "100 godina slovenačke lutkarske umetnosti" biće otvorena večeras u 18 sati u novosadskoj Galeriji likovne umetnosti –

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda