Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Regioni » Šabac »

Voćarstvo – šansa za preporod Pocerine

01. 05. 2013.

Voćarstvo – šansa za preporod Pocerine - Voćarstvo  šansa za preporod Pocerine Gradonačelnik Šapca Miloš Milošević danas je posetio domaćinstvo Miloša Melentića u Rumskoj. Melentić pripada mlađoj generaciji zemljoradnika Pocerine koji se pored tradicionalnog stočarstva bavi i povrtarstvom. Sa suprugom Jelenom, majkom Vidosavom i dvoje dece, sinom Nikolom i kćerkom Suzanom, živi u bezvodnom kraju, ali je zahvaljujući subvencijama Direkcije za poljoprivredu 2009. godine dobio pomoć za kopanje dubinskog bunara, što je preporodilo ovo domaćinstvo.

- Kada vidimo rezultate rada domaćina kao što je Miloš Melentić, koje je postigao uz malu pomoć Gradske uprave, možemo da budemo ponosni na politiku Grada čiji je pun efekat postignut u oblasti pomoći poljoprivrednicima prilikom kopanja dubinskih bunara. To je veliki trošak za svako domaćinstvo. Zato je Grad novčanim iznosom od hiljadu do hiljadu i po evra po domaćinstvu pomogao u kopanju bunara. Tako je tokom proteklih pet godina iskopano 174 bunara, što je rezultiralo višestrukim povećanjem proizvodnje. Počeli su da se bave i proizvodnjom jagode, trešnje i ostalog voća koje je mnogo rentabilnije. To jeste bio cilj Gradske uprave – da se poljoprivrednici orijentišu na proizvodnju koja im donosi veću zaradu i život čini kvalitetnijim, naglasio je gradonačelnik Šapca Miloš Milošević.

Na imanju Melentića jagodna je zasejana na 1,5 hektara, a prošle godine na 70 ari podignut je zasad trešnje. Sadnice su obezbeđene posredstvom Direkcije za poljoprivredu. Na 1,5 hektara je i plantaža šljiva. Osim voćarstvom, ovo domaćinstvo se bavi povrtarstvom i uzgajanjem junadi.

Pored velikog ulaganja u povećanje zasada povrća i voća, pre dve godine uspeli su da obnove mehanizaciju. Prošle godine izdvojili su novac za kupovinu traktora i priključnih mašina kako bi obradili ukupno 25 hektara zemlje. Pored svojih 17 hektara, uzeli su u zakup još osam hektara zemlje.

Miloš Melentić se nerado seća vremena kada je prinos jagode zavisio od vremenskih uslova i ističe značaj bunara koji im obezbeđuje konkurentnost na tržištu i siguran prihod. Njegova supruga Jelena kaže da su iza slike idiličnog života na selu veliki trud i odricanje, ali i dokaz da se od poštenog rada može dobro živeti.

Orijentacija na voćarstvo preporodila je Pocerinu koja ima povoljne teren i klimu za ovu vrstu poljoprivrede. Samo u Rumskoj zasejano je ukupno 100 hektara jagode, a u Pocerini oko 450 na foliji i oko 150 na zemlji. Uspeh u proizvodnji nastao je zahvaljujući pomoći Grada Šapca koji je posredstvom Direkcije za poljoprivredu 2008. godine uveo dugoročnu strategiju pomoći pri kopanju dubinskih bunara. U ove namene do sada je izdvojeno 201000 evra. Za svaki dužni metar Grad učestvuje sa 20 evra. Do 2012. godine iskopano je 174 bunara ukupne dužine 14,5 kilometara.

Ove godine 30 poljoprivrednika podnelo je zahteve za novčanu pomoć. Najdublji bunar je u Pocerini u selu Metlić. Voda je pronadjena tek na dubini od 180 metara.

Povrtarstvo i voćarstvio su šansa za preporod šabačkog kraja. Izgradnja Centra za otkup, preradu i distribuciju voća omogućiće poljoprivrednicima siguran plasman i što je najvažnije, veću cenu njihovih proizvoda jer će na taj način stići i na strana tržišta.

Čitanja: 1261 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

John Newman i Milky Chance na Exitu - Voćarstvo  šansa za preporod Pocerine
John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
Podnošenje zahteva za parking mesto za osobe sa invaliditetom - Voćarstvo  šansa za preporod Pocerine
Podnošenje zahteva za parking mesto za osobe sa invaliditetom

Ova parking mesta mogu da koriste osobe koje imaju prijavljeno prebivalište u Novom Sadu, kojima su oštećeni ekstremiteti (najmanje 70%
Umro Velja ribar - Voćarstvo  šansa za preporod Pocerine
Umro Velja ribar

Velimir Teodorović, poznatiji kao Velja ribar, koji je spasao iz Dunava devet ljudi prilikom rušenja Mosta slobode za vreme NATO
Vek i po slovačke štampe - Voćarstvo  šansa za preporod Pocerine
Vek i po slovačke štampe

Počeci književnosti vojvođanskih Slovaka datiraju iz 19. veka, a vezani su za Josifa Podrgradskog, književnika, izdavača i pedagoga koji je
Slovenačka lutkarska umetnost - Voćarstvo  šansa za preporod Pocerine
Slovenačka lutkarska umetnost

Izložba pod nazivom "100 godina slovenačke lutkarske umetnosti" biće otvorena večeras u 18 sati u novosadskoj Galeriji likovne umetnosti –

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda