Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Regioni » Smederevo »

Festival jedrenja u Srbiji

19. 06. 2013.

Festival jedrenja u Srbiji - Festival jedrenja u Srbiji Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije odobrilo je projekat „Festival jedrenja u Srbiji”, kojim je Jedriličarski klub Smederevo učestvovao na Konkursu u 2013. godini za posebne programe u oblasti sporta usmerene ka realizaciji ciljeva utvrđenih Strategijom razvoja sporta u Republici Srbiji koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije.

Tim povodom, danas je u Gradskoj upravi Smederevo održana konferencija za novinare, na kojoj je pomoćnik gradonačelnika, Saša Momić, izrazio zadovoljstvo što Ministarstvo za omladinu i sport nastavlja da prepoznaje opredeljenost Smedereva na omasovljenju i približavanju sporta deci, bez obzira na njihov socijalni status.

„Ovo je još jedan dokaz da Grad radi dobre stvari u oblasti sporta i da veliku pažnju poklanjamo i vrhunskim sportistima, ali i najmlađima. Nastojimo da omogućimo što većem broju dece raznovrsne sportske aktivnosti, po mogućstvu besplatno, upravo kroz ovakve projekte. Raduje me što je odobren program Jedriličarskog kluba Smederevo od strane Ministarstva omladine i sporta i lokalna samouprava će pomoći njegovu realizaciju”, poručio je Momić.

Pomoćnik gradonačelnika je naglasio da je „Festival jedrenja u Srbiji” – promocija i podsticanje bavljenja jedrenjem dece (uzrast 7+), jedini predlog projekta kojim se neki smederevski sportski klub prijavio na Konkursu Ministarstva omladine i sporta u 2013. Godini i dodao da je saglasan sa projektima koje je Smederevo u prethodnom periodu pokrenulo, u atletici, fudbalu, a naročito kroz program „Sport u škole”.

Konferenciji za novinare prisustvovao je i novoizabrani predsednik Saveza sportova Smederevo, Miloš Milosavljević, koji je pozdravio ovakvu vrstu inicijative i entuzijazma u sportu i podsetio da je Jedriličarski klub Smederevo jedan od novih članova velike porodice Saveza sportova u našem gradu, koja broji više od stotinu klubova.

Cilj projekta „Festival jedrenja u Srbiji” je omasovljenje i promocija jedrenja kod dece uzrasta od 7 do 15 godina i propagiranje zdravog načina života kod najmlađih kategorija, koji zajedno sa vršnjacima iz drugih „malih” klubova obavljaju obuku jedrenja i stiču druge veštine.

Svrha programa je omogućavanje deci iz manjih sredina, kao i deci iz marginalizovanih grupa, u okviru njihovih mogućnosti, da svakog vikenda u periodu od juna do novembra 2013, zajedno i potpuno besplatno obavljaju obuku jedrenja u Centru Jedriličarskog saveza Srbije u Golupcu.

Takođe, predviđeno je da deca savladaju i druge veštine koje bi im program omogućio – aktivan i zdrav sportski život u prirodnom okruženju, prilagođen njihovom uzrastu (trčanje, plivanje, pravilno veslanje u čamcu, kajaku ili kanuu i dr).

Partneri u projektu su, pored nosioca programa (JK Smederevo), JK Golubac i JK Panonija iz Bele Crkve, a dobrodošla su i deca iz okolnih mesta, bez obzira da li su organizovana u klubovima ili dolaze samostalno.

Na osnovu Rešenja o odobrenju programa i raspodeli sredstava Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije od 14. maja 2013.godine, koje je potpisao pomoćnik ministra Dragan Atanasov, Jedriličarskom klubu Smederevo odobrena su sredstva u iznosu od 500.000,00 dinara.

Podsećamo da je u Golupcu minulog vikenda održan Kup Zemuna u jedrenju, jedna od ukupno pet regata u okviru Državnog prvenstva, na kojem je učestvovalo više od 100 takmičara u šest klasa.

Smederevski jedriličari ostvarili su relativno dobre rezultate, imajući u vidu da su se neki od njih pojavili prvi put na regatnom polju i uzeli učešće na jednom od najvažnijih takmičenja u državi.

Najuspešniji Smederevac bio je desetogodišnji Milutin Ilić iz Metalca, koji je stigao do 23. pozicije, Marija Milićević, takođe iz Metalca, osvojila je 27. mesto, a 35. je bila Milica Milović.

Prijatno su iznenadile takmičarke Jedriličarskog kluba Smederevo, sestre Petković, koje su u svojoj prvoj regati ostvarile dobre plasmane – Dunja je osvojila 30. mesto, Ada Vera 43. mesto i iza sebe ostavile starije i iskusnije takmičare.

Njih dve, kao i takmičari Jedriličarskog kluba Panonija iz Bele Crkve i Jedriličarskog kluba Golubac, deo su programa Festival jedrenja u Srbiji, čiju je realizaciju, obezbeđivanjem neophodnih sredstava za njihovo finansiranje, podržala Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta.

Sledeći susret jedriličara je već narednog vikenda na belocrkvanskom jezeru.


Izvor: [semendria.com]

Čitanja: 1183 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

John Newman i Milky Chance na Exitu - Festival jedrenja u Srbiji
John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
Podnošenje zahteva za parking mesto za osobe sa invaliditetom - Festival jedrenja u Srbiji
Podnošenje zahteva za parking mesto za osobe sa invaliditetom

Ova parking mesta mogu da koriste osobe koje imaju prijavljeno prebivalište u Novom Sadu, kojima su oštećeni ekstremiteti (najmanje 70%
Umro Velja ribar - Festival jedrenja u Srbiji
Umro Velja ribar

Velimir Teodorović, poznatiji kao Velja ribar, koji je spasao iz Dunava devet ljudi prilikom rušenja Mosta slobode za vreme NATO
Vek i po slovačke štampe - Festival jedrenja u Srbiji
Vek i po slovačke štampe

Počeci književnosti vojvođanskih Slovaka datiraju iz 19. veka, a vezani su za Josifa Podrgradskog, književnika, izdavača i pedagoga koji je
Slovenačka lutkarska umetnost - Festival jedrenja u Srbiji
Slovenačka lutkarska umetnost

Izložba pod nazivom "100 godina slovenačke lutkarske umetnosti" biće otvorena večeras u 18 sati u novosadskoj Galeriji likovne umetnosti –

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda