Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Regioni » Smederevo »

Nagrade 9. Patosoffiranja

09. 07. 2013.

Nagrade 9. Patosoffiranja - Nagrade 9. Patosoffiranja Gran pri devetog multimedijalnog festivala Patosoffiranje u Smederevu dobila je predstava “Možemo mi tako do sudnjega dana...” DIS Teatra iz Banjaluke, u režiji Novice Bogdanovića, koja se bavi značajnom društvenom temom odnosa progonitelja i žrtve.

Petočlani žiri devetog Patosoffiranja (Gabriela Vasić, Tatjana Paskaš, Ivana Stevović, Pol Marej i Vladislav Nešić) istakao je u obrazloženju da je pobednička predstava DIS Teatra, nastala prema tekstu Borislava Pekića, “inovativno pozorišno ostvarenje koje je obeleženo autentičnošću umetničkog izraza i snažnim, vernim i emotivnim glumačkim angažmanom”.

Nagrada “Branislav B. Čubrilović” za umetničku hrabrost dodeljena je predstavi “Muškarčine” u koprodukciji Centra e8 i Bitef teatra iz Beograda, uz obrazloženje da razobličuje kulturne stereotipe o balkanskom mačizmu i podrazumevanom shvatanju identiteta muškarca u srpskom društvu.

Nagradu publike osvojio je dokumentarni film “Muzički soliter” u produkciji udruženja Bazaart iz Beograda, autora Mine Sablić i Aleksandra Papajića.

Pohvala za posvećenost i istrajnost u umetničkom radu dodeljena je grupi Zid za vizuelnu intervenciju u javnom prostoru “Patoskok” (fontana Centra za kulturu Smederevo), a pohvale za uspešnu teatralizaciju života, kolektivni angažman i saradnju u realizaciji projekata dodeljene su pozorištu Patos iz Smedereva i CEKOM-u iz Zrenjanina.

Pohvale za umetničku doslednost i interdisciplinarni pristup u kreiranju pozorišnih ostvarenja dodeljene su vizuelnom performansu “Application form” autorke Sandre Božić, filmu “Dunav slobodno plovi” Saše Perića i Dragana Simeunovića, u produkciji IGNIS-a iz Beograda, te performansu “Biti svoj vlastiti prevod” autora Urbana Beline u izvođenju KUD AAC “Zrakogled” iz Ljubljane.

Festival je izrazio veliku zahvalnost Ivi Musović i Žigi Čamerniku za veliki višegodišnji doprinos neformalnom umetničkom obrazovanju mladih.

Deveti međunarodni multimedijalni festival Patosoffiranje održan je od 4. do 7. jula, u organizaciji Patosa, a predstavio je celednevni intenzivan program sa više od 150 izvođača.

Deveto Patosoffiranje je podnaslovom “Matrikula” skrenulo pažnju na krizu identiteta, kako pojedinca, tako i zajednice.

Mnogi programi nosili su oznaku “NO BUDGET”, a reč je o umetničkim delima koja su nastala uprkos nedostatku finansijske podrške nadležnih.

PATOSoffIRANJE je podržano ove godine od grada Smedereva, Centra za kulturu Smederevo i udruženja Bazaart iz Beograda.


Izvor: [seecult.org]

Čitanja: 1942 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

John Newman i Milky Chance na Exitu - Nagrade 9. Patosoffiranja
John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
Podnošenje zahteva za parking mesto za osobe sa invaliditetom - Nagrade 9. Patosoffiranja
Podnošenje zahteva za parking mesto za osobe sa invaliditetom

Ova parking mesta mogu da koriste osobe koje imaju prijavljeno prebivalište u Novom Sadu, kojima su oštećeni ekstremiteti (najmanje 70%
Umro Velja ribar - Nagrade 9. Patosoffiranja
Umro Velja ribar

Velimir Teodorović, poznatiji kao Velja ribar, koji je spasao iz Dunava devet ljudi prilikom rušenja Mosta slobode za vreme NATO
Vek i po slovačke štampe - Nagrade 9. Patosoffiranja
Vek i po slovačke štampe

Počeci književnosti vojvođanskih Slovaka datiraju iz 19. veka, a vezani su za Josifa Podrgradskog, književnika, izdavača i pedagoga koji je
Slovenačka lutkarska umetnost - Nagrade 9. Patosoffiranja
Slovenačka lutkarska umetnost

Izložba pod nazivom "100 godina slovenačke lutkarske umetnosti" biće otvorena večeras u 18 sati u novosadskoj Galeriji likovne umetnosti –

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda