Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Regioni » Smederevo »

"Patosoffiranje" od 4. jula

01. 07. 2013.

Pozorište "Patos" iz Smedereva od 4. do 7. jula organizuje deveti Međunarodni multimedijalni festival pod nazivom "Patosoffiranje".

Festival će se održavati na ulicama, trgovima i gradskim pešačkim zonama, kao i u prostorima Centra za kulturu Smederevo.

Celodnevne aktivnosti uključuju ulični teatar i predstave priznatih pozorišta iz Srbije i regiona, performanse, bioskop na otvorenom, izložbe, umetničke radionice, koncerte i klupske večeri u kojima učestvuje preko 150 izvođača. Ove godine "Patosoffiranje" nosi podnaslov "Matrikula".

"Matrikula ili značka za ličnu identifikaciju uzeta je za simbol programa Patosoffiranje 09, kroz koji želimo da skrenemo pažnju na krizu identiteta, kako pojedinca, tako i zajednice. Identitet je trajno osećanje celovitosti i postojanosti ličnosti uprkos promenama u njoj i oko nje. On se gradi i hrani kroz kulturu i svest o kulturi. Bez kulture, degradiran je i obesmišljen", tvrde organizatori festivala.

"U trenutku kada se kultura tretira kao luksuz, pitamo se: koja je cena naših 'matrikula'? Otvaranje festivala povereno je mladim smederevskim stvaraocima, a specijalni događaji tog dana su 'Marš Matrikula', performans ujedinjenih smederevskih pozorišta, izložba i performans 'Ulica sećanja', kao i otvaranje letnjeg bioskopa 'Patosinema!'", navodi se u saopštenju.

"Patosoffiranje" će takođe, po drugi put, predstaviti svojim građanima “Živu biblioteku”, ostvarenu u saradnji sa Savetom Evrope, Ministarstvom za omladinu i Kancelarijom poverenice za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije. Posetioci će ponovo moći da kroz razgovor sa ljudima čiji životi zaista jesu knjige, saznaju nešto više o njihovim pričama, ali i o sebi i svakodnevnim predrasudama.

"Patos" organizuje 4. jula i bioskop na otvorenom u parku pored Dunavskog keja, pod nazivom "Patosinema!”. Bioskop će prikazivati igrana i dokumentarna ostvarenja savremenog svetskog filma i trajaće do 1. septembra.

Čast da otvori "Patosinemu!" pripala je dokumentarnom filmu “Dunav slobodno plovi” i autorima Draganu Simeunoviću i Saši Periću. Stalan termin bioskopa je 21h, a ulaz na sve projekcije je slobodan.

Brojni programi na festivalu nosiće oznaku "No budget". Reč je o umetničkim delima koja su nastala uprkos nedostatku finansijke podrške Ministarstva kulture, pokrajinskih, gradskih i drugih javnih fondova.

Na ovaj način želimo da skrenemo pažnju na pogubnu politiku na svim nivoima koja umesto kulture finansira jeftinu zabavu i preti da uništi kulturni identitet i budućnost Srbije.

Ovogodišnje "Patosoffiranje" je podržano od strane grada Smedereva, Centra za kulturu Smederevo i udruženja "Bazaart" iz Beograda. Bioskop "Patosinema!” podržali su Divac fondacija i Centar za kulturu Smederevo.

Ulaz na sve programe je besplatan.


Izvor: [b92.net]

Čitanja: 1084 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

John Newman i Milky Chance na Exitu - Patosoffiranje od 4. jula
John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
Podnošenje zahteva za parking mesto za osobe sa invaliditetom - Patosoffiranje od 4. jula
Podnošenje zahteva za parking mesto za osobe sa invaliditetom

Ova parking mesta mogu da koriste osobe koje imaju prijavljeno prebivalište u Novom Sadu, kojima su oštećeni ekstremiteti (najmanje 70%
Umro Velja ribar - Patosoffiranje od 4. jula
Umro Velja ribar

Velimir Teodorović, poznatiji kao Velja ribar, koji je spasao iz Dunava devet ljudi prilikom rušenja Mosta slobode za vreme NATO
Vek i po slovačke štampe - Patosoffiranje od 4. jula
Vek i po slovačke štampe

Počeci književnosti vojvođanskih Slovaka datiraju iz 19. veka, a vezani su za Josifa Podrgradskog, književnika, izdavača i pedagoga koji je
Slovenačka lutkarska umetnost - Patosoffiranje od 4. jula
Slovenačka lutkarska umetnost

Izložba pod nazivom "100 godina slovenačke lutkarske umetnosti" biće otvorena večeras u 18 sati u novosadskoj Galeriji likovne umetnosti –

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda