Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Regioni » Smederevo »

Radnici sami sebi smanjili plate

05. 06. 2013.

Radnici sami sebi smanjili plate - Radnici sami sebi smanjili plate Uplašeni radnici morali su da potpišu da se odriču 10 odsto plate, počev od aprila, u korist preduzeća JKP Čistoća - Smederevo.

Na stolove blizu dve stotine radnika JKP Čistoća u Smederevu stigli su na potpis formulari izjava kojima se oni dobrovoljno odriču 10 odsto zarada u korist preduzeća.

Donacija firmi ima rok “od aprilske zarade do ubuduće”, a radnici nevoljno potpisuju u strahu od odmazde.

U blanko izjavama koje su radnici dobili prošle sedmice stoji: “Prihvatam da mi se neto zarada, počev od zarade za april, pa ubuduće, umanjuje za 10 odsto u korist računa preduzeća JKP Čistoća – Smederevo”.

Radnici su jedino morali da upišu svoje ime, prezime i broj lične karte, i tako postanu dobrotvori firme.

Ko je bio velikodušan, a ko nije, zasad je misterija.

- Radnici su ovo doživeli kao pritisak. Ko ne potpiše, biće zabeležen, pa neka se pita šta može da mu se desi. Svi su negodovali i bili ogorčeni jer im od ionako male plate otkidaju 10 odsto, ali mnogi su potpisali u strahu od posledica - kaže jedan radnik koji nije želeo da mu pomenemo ime.

“Novosti” su pre nedelju dana od direktora ovog komunalnog preduzeća Kristijana Đurića tražili odgovore na pitanja ko je doneo odluku, sa kakvim pravnim obrazloženjem, kakve su uštede, kao i koliko radnika je potpisalo. Međutim, nikakav odgovor nismo dobili.

Ni u sindikatu ASNS nemaju podatke koliko je radnika od njih 198 potpisalo izjave.

- Radnici izjave ne bi trebalo da potpisuju. Nije definisan period u kome će obustave biti vršene, ne postoji mogućnost uvida i kontrole kome se vrše obustave, i da li će neke izjave biti povučene, a ne postoji ni mišljenje pravne službe – kaže Vladan Petković, glavni poverenik ASNS JKP “Čistoća Smederevo”.

O merama štednje na radničkim platama u ovom gradskom preduzeću za odgovore smo uskraćeni i u kabinetu gradonačelnice Jasne Avramović.

Iz kabineta su “Novostima” prosledili preporuku gradonačelnice i Gradskog veća javnim preduzećima da zbog smanjene realizacije budžeta i nedostatka novca izvrše racionalizaciju rashoda. Gradonačelnica je savetovala direktore da budu štedljivi, naročito kada je reč o platama menadžmenta.


Izvor: [b92.net]

Čitanja: 1082 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

John Newman i Milky Chance na Exitu - Radnici sami sebi smanjili plate
John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
Podnošenje zahteva za parking mesto za osobe sa invaliditetom - Radnici sami sebi smanjili plate
Podnošenje zahteva za parking mesto za osobe sa invaliditetom

Ova parking mesta mogu da koriste osobe koje imaju prijavljeno prebivalište u Novom Sadu, kojima su oštećeni ekstremiteti (najmanje 70%
Umro Velja ribar - Radnici sami sebi smanjili plate
Umro Velja ribar

Velimir Teodorović, poznatiji kao Velja ribar, koji je spasao iz Dunava devet ljudi prilikom rušenja Mosta slobode za vreme NATO
Vek i po slovačke štampe - Radnici sami sebi smanjili plate
Vek i po slovačke štampe

Počeci književnosti vojvođanskih Slovaka datiraju iz 19. veka, a vezani su za Josifa Podrgradskog, književnika, izdavača i pedagoga koji je
Slovenačka lutkarska umetnost - Radnici sami sebi smanjili plate
Slovenačka lutkarska umetnost

Izložba pod nazivom "100 godina slovenačke lutkarske umetnosti" biće otvorena večeras u 18 sati u novosadskoj Galeriji likovne umetnosti –

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda