Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Regioni » Smederevo »

Srpski vagoni dobijaju klime

05. 07. 2013.

Srpski vagoni dobijaju klime - Srpski vagoni dobijaju klime "Želvoz" započeo pilot-projekat klimatizacije putničkih vagona za "Železnice Srbije", pišu Novosti.

U saradnji sa "Železnicama Srbije", ugradiće klima-uređaj u jedan vagon, što bi trebalo da bude polazna osnova za projekat modernizacije domaćeg saobraćaja.

Klime u srpskim vagonima - mnogima zvuči kao šala. Ipak, "Železnice Srbije" dale su zadatak smederevskom remonteru da u saradnji sa dobavljačima uđe u pripremu projekta klimatizacije vagona u unutrašnjem saobraćaju.

"Železnice Srbije ovaj posao nisu radile kod domaćeg remontera. Ovaj probni vagon dao bi nam odgovore na pitanja o tehnološkom postupku i ceni jednog klimatizovanog vagona" - kaže Zoran Jokić, direktor "Želvoza".

Jokić napominje da je ova ideja stara, investicija skupa, ali da u srpskoj železnici ima ideja na koji način bi se finansirala klimatizacija određenog broja vagona koji saobraćaju srpskim prugama.

"Želvoz" je završio remont prvih osam putničkih vagona iz programa Vlade Srbije za podsticanje proizvodnje i remonta šinskih vozila. Remont osam vagona koštao je 52 miliona dinara.

Prema programu za ovu godinu, "Želvoz" bi trebalo za domaću železnicu da remontuje 19 putničkih vagona, a taj posao vredan je oko 130 miliona dinara.

" Iz ovog programa, koji sprovode šest domaćih preduzeća, tokom 2013. remontovaćemo ukupno 19 putničkih i 25 teretnih vagona" - kaže direktor "Želvoza".

Osim za "Železnice Srbije", smederevska fabrika radi i remont vagona za "Železaru Smederevo".


Izvor: [b92.net]

Čitanja: 2032 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

John Newman i Milky Chance na Exitu - Srpski vagoni dobijaju klime
John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
Podnošenje zahteva za parking mesto za osobe sa invaliditetom - Srpski vagoni dobijaju klime
Podnošenje zahteva za parking mesto za osobe sa invaliditetom

Ova parking mesta mogu da koriste osobe koje imaju prijavljeno prebivalište u Novom Sadu, kojima su oštećeni ekstremiteti (najmanje 70%
Umro Velja ribar - Srpski vagoni dobijaju klime
Umro Velja ribar

Velimir Teodorović, poznatiji kao Velja ribar, koji je spasao iz Dunava devet ljudi prilikom rušenja Mosta slobode za vreme NATO
Vek i po slovačke štampe - Srpski vagoni dobijaju klime
Vek i po slovačke štampe

Počeci književnosti vojvođanskih Slovaka datiraju iz 19. veka, a vezani su za Josifa Podrgradskog, književnika, izdavača i pedagoga koji je
Slovenačka lutkarska umetnost - Srpski vagoni dobijaju klime
Slovenačka lutkarska umetnost

Izložba pod nazivom "100 godina slovenačke lutkarske umetnosti" biće otvorena večeras u 18 sati u novosadskoj Galeriji likovne umetnosti –

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda