[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='44.192.20.240' AND browser='CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('44.192.20.240','1709319394','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Regioni » Smederevo »

Virtuelna šetnja kroz Smederevsku tvrđavu

17. 08. 2013.

Virtuelna šetnja kroz Smederevsku tvrđavu - Virtuelna šetnja kroz Smederevsku tvrđavu Poslednja srednjovekovna prestonica srpske države - Smederevski grad, uskoro će dobiti svoje zasluženo mesto i na Vebu. Novim projektom smederevskog muzeja, koji će biti realizovan do kraja godine, predvidjen je novi dvojezični veb sajt koji će posetiocima Interneta ponuditi virtuelnu šetnju sa panoramskim rezgledanjem, kao i nove interpretacije najvažnijih segmenata ove monumentalne gradjevine.

Projekat Muzeja u Smederevu Virtual walk through the Smederevo fortress (Virtuelna šetnja kroz Smederevsku tvrđavu) finansiran je od strane švedske nezavisne medjunarodne organizacije za očuvanje kulturnog nasledja Cultural Heritage without Borders (Kulturno nasledje bez granica) u okviru granta koji se realizuje u sklopu podrške muzejima na Zapadnom Balkanu kroz Balkan Museum Network (Balkansku muzejsku mrežu).CHwB je organizacija koja je posvećena spašavanju i očuvanju materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasledja pogodjenog sukobima, nemarom ili štetom izazvanom ljudskim faktorom ili prirodnim nepogodama.

Inače, grantove koje dodeljuje CHwB finansijski su podržali SIDA - Swedish International Development Cooperation Agency (Švedska agencije za medjunarodni razvoj i saradnju) i Stavros Niarchos Foundation(Stavros Niarhos Fondacija), kao deo inicijative ove fondacije da razvije inkluziju osoba sa invaliditetima u muzejima Zapadnog Balkana.

Projekat Muzeja u Smederevu je jedan od 11 projekata iz 4 zemalja Zapadnog Balkana koji će biti finansirani u okviru ovog konkursa. Grantovi su dodeljeni muzejima za projekte koji uključuju bar jednu od sledeće tri teme: 1. Pristup i inkluzija (naročito oni koji uključuju decu i odrasle sa invaliditetom); 2. Interpretacija i komunikacija; 3. Kulturni turizam.

Projekat Muzeja u Smederevu je specifičan po tome što odgovara na sva tri zahteva konkursa. Naime, finalni „proizvod“ ovog projekta biće posebno kreiran veb sajt sa panoramom od 360 stepeni, odnosno panoramskim razgledanjem Smederevske tvrdjave iz ukupno 20-ak različito pozicioniranih tačaka koje u poptunosti pokrivaju monumentalnih 10,5 hektara, na koliko se prostire poslednja prestonica srpske srednjovekovne države. Posebno će biti akcentovano panoramsko razgledanje tzv. Malog grada ili Utvrdjenog dvora despota Djurdja Brankovića. Osim toga, veb sajt će imati i edukativnu i turističku dimenziju. Na 40-ak info tačaka u okviru veb sajta pružićemo osnovne informacije o svim važnijim segmentima Smederevske tvrdjave poput kula, kapija, sakralnog kompleksa, hamama...Veb sajt će omogućiti popularizaciju najvažnijih turističkih resursa Smedereva: Smederevske tvrdjave i Muzeja u Smederevu, i u tom smislu će omogućiti direktne kontakte posetiocima sa ustanovama koje se staraju o kulturnom nasledju Smedereva: Muzejom u Smederevu, Turističkom organizacijom grada Smedereva, kao i Regionalnim zavodom za zaštitu spomenika kulture Smederevo.

Kako bismo omogućili nesmetan protok informacija o Smederevskoj tvrdjavi ka što širem auditorijumu i potencijalnim turistima koji žele da je posete, veb sajt će biti dvojezičan: na srpskom (latinica) i engleskom.

Projekat će biti realizovan u periodu od 1. jula do 1. decembra 2013. godine. Autor projekta je Miroslav Lazić, diplomirani istoričar i diplomirani komunikolog-master, kustos Muzeja u Smederevu. Institucionalni partneri Muzeja u Smederevu u realizaciji ovog projekta su Turistička organizacija grada Smedereva i Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo. Kreativni partneri u realizaciji projekta su studio za kreativni marketing Art_Net iz Smedereva, kao i informativni portalwww.sdcafe.rs i Radio Lux iz Smedereva.

Osim njih, tokom realizacije projekta biće uključeni i brojni pojedinci-eksperti iz različitih oblasti koji će na različite načine dati doprinos što kvalitetnijoj realizaciji ovog projekta: Dejan Radovanović, arheolog Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo i Mirjana Vukmanović, arheolog u penziji i stručni prevodilac tekstova na engleski jezik.


Izvor: [nasenovine.net]

Čitanja: 9240 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

John Newman i Milky Chance na Exitu - Virtuelna šetnja kroz Smederevsku tvrđavu
John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
Podnošenje zahteva za parking mesto za osobe sa invaliditetom - Virtuelna šetnja kroz Smederevsku tvrđavu
Podnošenje zahteva za parking mesto za osobe sa invaliditetom

Ova parking mesta mogu da koriste osobe koje imaju prijavljeno prebivalište u Novom Sadu, kojima su oštećeni ekstremiteti (najmanje 70%
Umro Velja ribar - Virtuelna šetnja kroz Smederevsku tvrđavu
Umro Velja ribar

Velimir Teodorović, poznatiji kao Velja ribar, koji je spasao iz Dunava devet ljudi prilikom rušenja Mosta slobode za vreme NATO
Vek i po slovačke štampe - Virtuelna šetnja kroz Smederevsku tvrđavu
Vek i po slovačke štampe

Počeci književnosti vojvođanskih Slovaka datiraju iz 19. veka, a vezani su za Josifa Podrgradskog, književnika, izdavača i pedagoga koji je
Slovenačka lutkarska umetnost - Virtuelna šetnja kroz Smederevsku tvrđavu
Slovenačka lutkarska umetnost

Izložba pod nazivom "100 godina slovenačke lutkarske umetnosti" biće otvorena večeras u 18 sati u novosadskoj Galeriji likovne umetnosti –

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda