Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Regioni » Smederevo »

Završnica Patosoffiranja

07. 07. 2013.

Završnica Patosoffiranja - Završnica Patosoffiranja

Međunarodni multimedijalni festival Patosoffiranje u Smederevu završava se 7. jula dodelom nagrada, nakon intenzivnog programa kojim je tematski ukazao na krizu identiteta, a skrenuo je pažnju i na finansijsku krizu u kojoj se nalazi kultura u Srbiji.

Završni dan devetog Patosoffiranja protiče u znaku performansa i prezentacija radionica, a nakon proglašenja pobednika u Etno klubu, slede stend-ap komedije i žurka.

Od 4. jula predstavljen je celodnevni program na ulicama, trgovima i pešačkim zonama, kao i u prostorima Centra za kulturu Smederevo.

Ulični teatar i predstave priznatih pozorišta iz Srbije i regiona, performansi, filmske projekcije na otvorenom, izložbe, umetničke radionice, koncerti i klupske večeri, okupili su više od 150 izvođača.

Program devetog Patosoffiranja nosi podnaslov “Matrikula”, a značka za ličnu identifikaciju uzeta je radi skretanja pažnje na krizu identiteta, kako pojedinca, tako i zajednice.

“Identitet je trajno osećanje celovitosti i postojanosti ličnosti uprkos promenama u njoj i oko nje. On se gradi i hrani kroz kulturu i svest o kulturi. Bez kulture, degradiran je i obesmišljen. U trenutku kada se kultura tretira kao luksuz, pitamo se: koja je cena naših ‘matrikula’?”, poručili su organizatori Festivala, čiji je deo programa održan i pod oznakom "NO BUDGET”. Reč je o umetničkim delima koja su nastala uprkos nedostatku finansijke podrške Ministarstva kulture, pokrajinskih, gradskih i drugih javnih fondova. Na taj način je skrenuta pažnja na pogubnu politiku na svim nivoima koja “umesto kulture finansira jeftinu zabavu i preti da uništi kulturni identitet i budućnost Srbije”.

Patosoffiranje je i ove godine predstavilo “Živu biblioteku”, ostvarenu u saradnji sa Savetom Evrope, Ministarstvom za omladinu i Kancelarijom poverenice za zaštitu ravnopravnosti Srbije.

Ove godine pokrenut je i bioskop na otvorenom u parku pored Dunavskog keja, "PATOSINEMA!”, u kojem će do 1. septembra biti prikazivana igrana i dokumentarna ostvarenja savremene svetske kinematografije, uz besplatan ulaz.

Festival Patosoffiranje, u organizaciji pozorišta Patos, namenjen je svim građanima mladalačkog duha, a ulaz na sve programe je besplatan.

Festival je podržan od grada Smedereva, Centra za kulturu Smederevo i udruženja Bazaart iz Beograda, a bioskop "PATOSINEMA!” podržali su Divac fondacija i Centar za kulturu Smederevo.


Izvor: [seecult.org]

Čitanja: 1920 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

John Newman i Milky Chance na Exitu - Završnica Patosoffiranja
John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
Podnošenje zahteva za parking mesto za osobe sa invaliditetom - Završnica Patosoffiranja
Podnošenje zahteva za parking mesto za osobe sa invaliditetom

Ova parking mesta mogu da koriste osobe koje imaju prijavljeno prebivalište u Novom Sadu, kojima su oštećeni ekstremiteti (najmanje 70%
Umro Velja ribar - Završnica Patosoffiranja
Umro Velja ribar

Velimir Teodorović, poznatiji kao Velja ribar, koji je spasao iz Dunava devet ljudi prilikom rušenja Mosta slobode za vreme NATO
Vek i po slovačke štampe - Završnica Patosoffiranja
Vek i po slovačke štampe

Počeci književnosti vojvođanskih Slovaka datiraju iz 19. veka, a vezani su za Josifa Podrgradskog, književnika, izdavača i pedagoga koji je
Slovenačka lutkarska umetnost - Završnica Patosoffiranja
Slovenačka lutkarska umetnost

Izložba pod nazivom "100 godina slovenačke lutkarske umetnosti" biće otvorena večeras u 18 sati u novosadskoj Galeriji likovne umetnosti –

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda