Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Regioni » Subotica »

Grad nekima uništio 100%

13. 05. 2013.

Grad nekima uništio 100% - Grad nekima uništio 100 Šteta na usevima od grada, koji je pogodio šire područje Subotice, u pojedinim naseljima je stopostotna, a grad je praktično ostao bez protivgradnih raketa.

Svako novo nevreme moglo biti fatalno po useve - ukoliko ne stignu nove količine raketa.

Kako je Tanjugu izjavio direktor Poljoprivredne stručne službe Damir Varga, nakon što je jaka kiša počela u subotu oko 18:30, već oko 19 časova dejstvovala je protivgradna odbrana, pa je na širem području Subotice bilo samo sugradice koja nije nanela nikakve štete.

Mađutim, protivgradna zaštita je zakazala na pojedinim lokacijama, tako da je potez između sela Čantavir i Višnjevac, kao i potez od Novog Žednika ka auto-putu pretpreo najveću, stoprocentnu štetu na poljoprivrednim kulturama.

"Stradali su tek zasejani suncokret, kukuruz, dok je najveća šteta kod strnih žita koja su bila pri kraju vegetacije. U Čantaviru je bilo čak i razbijenih crepova, stakala na automobilima, a sve kao posledica grada veličine kokošijeg jajeta", rekao je Varga Tanjugu.

On poljoprivrednicima preporučuje da preseju jare useve koji su uništeni, dok se kod uništenih strnina prvo morati usitniti zelena masa, nakon toga sledi plitko oranje, a tek onda presejavanje.

Varga napominje da većina poljoprivrednika još nije ni stigla da osigura useve, s obzirom da je nevreme došlo nešto ranije nego što je uobičajeno, a što je - kako smatra - sve posledica klimatskih promena.

"Još jedan veliki problem predstavlja to što je Subotica praktično ostala bez protivgradne zaštite. Prema mojim informacijama, većina raketa je ispucana, tako da će u slučaju evenutualnog novog naleta štete biti mogle biti daleko veće, da ne kažem nesagledive", rekao je Varga Tanjugu.

Šteta pričinjena i u Mačvi, Užicu, Čačku...

Pored Bačke, najveće štete od grada prijavljene su na teritoriji Mačvanskog okruga, Užica, Ivanjice i Čačka. Kako je Tanjugu rekao načelnik Uprave za upravljanje rizikom u Sektoru za upravljanje vanrednim situacijama u MUP-u Branko Jovanović, komisije će izaći na teren i proceniti štetu čim se za to steknu uslovi. U ovom trenutku, naime, to nije moguće precizno utvrditi zbog velikih količina vode i blata na njivama.

Kad je reč o protivgradnoj zaštiti, Jovanović je istakao da je u ovom trenutku u toku nabavka novih 3.800 raketa, čija se isporuka očekuje u narednih 15, odnosno 20 dana, gde će sukcesivno biti isporučeno najpre 1.900, pa za 15 dana još 1.900 raketa.

Jovanović je precizirao da "u ovom trenutku u Srbiji raspolažemo sa 4.687 protivgradnih raketa koje su raspoređene na oko 1.600 protivgradnih stanica".

"Inače, u ovu sezonu smo ušli sa 5.700 raketa zbog specifičnosti proleća koje još uvek traje. Već smo imali 10 dana sa dejstvom", precizirao je Jovanović i dodao da je od 15. aprila tokom nepunih kalendarskih mesec dana, već potrošeno 1.190 raketa.

Jovanović je objasnio da je efikasnost sistema protivgradne zaštite na nivou svetskog standarda - oko 70 odsto, što znači da nije moguće uvek sprečiti grad.

"Nije moguće napraviti kišobran koji nas u svim situacijama štiti od grada i bilo je šteta i velikih gradonosnih, odnosno superčeličkih oblaka, protiv kojih nismo mogli da se izborimo", istakao je Jovanović.

Jovanović je rekao da je na sednici 8. aprila Republički štab informisan o stanju protivgradne zaštite i spremnosti sistema. Tada je, rekao je Jovanović, donet zaključak da Vlada u saradnji sa Ministarstvom finansija razmotri mogućnost odobravanja naknadnih 300 miliona dinara, što bi, prema njegovim rečima, bilo dovoljno za novih 10.000 raketa".

"To je inicirano i nadamo se pozitivnom odgovoru", istakao je Jovanović i objasnio da sistem protivgradne zaštite funkcioniše tako što 13 radarskih centara pokrivaju teritoriju cele Srbije, dok je kontrolni centar dejstva na Topčideru u Beogradu.

"Sarađujemo sa kontrolom leta i na terenu u svim opštinama u Srbiji, imamo oko 1.600 protivgradnih stanica, odnosno 3.200 strelaca i oni dejstvuju kada sa radarskih centara dobiju odgovarajuću komandu", objasnio je Jovanović.

On je rekao da svaki radarski centar ima teritoriju svoje nadležnosti i da se neprestano od 15. aprila do 15. oktobra osmatra atmosfera.

"U slučaju stvaranja uslova za potrebom za dejstvom radarski centri traže saglasnost kontrole leta i po dobijanju saglasnosti, da je slobodno dejstvovati pristupaju dejstvu, odnosno daju komandu strelcima da dejstvuju", rekao je Jovanović.

Proizvođači odgovorni za ispravnost raketa

Komentarišući incident koji se dogodio 11. maja kada je uletela protivgradna raketa u kupatilo jedne porodične kuće u Leskovcu, Jovanović je naglasio da su "proizvođači raketa od kojih nabavljamo rakete odgovorni za ispravnost raketa".

On je podsetio da se poslednji ovakav slučaj dogodio pre oko tri godine, da količina neispravnih raketa iznosi oko dva promila i da su to situacije kada se raketa ne rasprsne u vazduhu ili se ne rasprsne u potpunosti i onda deo rakete padne na zemlju.

Jovanović je istakao da su takvi incidenti mogući, ali veoma retki, jer su sve rakete atestirane i proverene i dobile sve dozvole, a da u situacijama kada se to ipak desi, proizvođač rakete nadoknađuje štetu oštećenom licu.

On je podsetio da je za protivgradnu zaštitu u Srbiji od pre dve godine zadužen Sektor za vanredne situacije MUP-a i da se ostvaruje tesna saradnja sa Republičkim hidrometeorološkim zavodom u čijoj su nadležnosti strelci.

"Sarađujemo sa kontrolom leta, a sarađujemo dobro i sa lokalnim samoupravama koje i dotiraju nadoknade strelcima i učestvuju u nabavci raketa i druge opreme", naveo je Jovanović.

Jovanović je istakao da je u proceduri zakon o zaštiti od grada. Sektor je uradio nacrt predloga zakona, koji je dostavio Sekretarijatu MUP-a i on je upućen na mišljenje drugim ministarstvima da bi potom bio obrađen, upućen u javnu diskusiju i skupštinsku proceduru, zaključio je Jovanović.

Čitanja: 1065 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

John Newman i Milky Chance na Exitu - Grad nekima uništio 100
John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
Podnošenje zahteva za parking mesto za osobe sa invaliditetom - Grad nekima uništio 100
Podnošenje zahteva za parking mesto za osobe sa invaliditetom

Ova parking mesta mogu da koriste osobe koje imaju prijavljeno prebivalište u Novom Sadu, kojima su oštećeni ekstremiteti (najmanje 70%
Umro Velja ribar - Grad nekima uništio 100
Umro Velja ribar

Velimir Teodorović, poznatiji kao Velja ribar, koji je spasao iz Dunava devet ljudi prilikom rušenja Mosta slobode za vreme NATO
Vek i po slovačke štampe - Grad nekima uništio 100
Vek i po slovačke štampe

Počeci književnosti vojvođanskih Slovaka datiraju iz 19. veka, a vezani su za Josifa Podrgradskog, književnika, izdavača i pedagoga koji je
Slovenačka lutkarska umetnost - Grad nekima uništio 100
Slovenačka lutkarska umetnost

Izložba pod nazivom "100 godina slovenačke lutkarske umetnosti" biće otvorena večeras u 18 sati u novosadskoj Galeriji likovne umetnosti –

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda