[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='44.192.20.240' AND browser='CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('44.192.20.240','1709311927','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Regioni » Valjevo »

Kilo šljiva deset dinara

04. 08. 2013.

Kilo šljiva deset dinara - Kilo šljiva deset dinara Kilogram šljiva se ove godine u valjevskom kraju može prodati najviše po deset dinara, potvrdili su danas agenciji Beta proizvođači tog voća iz nekoliko sela na valjevskoj pijaci.

Jedan od njih sračunao je da za "kutiju boljih cigareta treba 40 kilograma šljiva što se ne pamti".

U toj situaciji, šljive će teško završiti i u rakiji jer je jednostavnije "otresti ih, i dati ovcama ili svinjama da pojedu u voćnjacima".

Voćari valjevskog kraja prstom upiru u državu i ministre za poljoprivredu "svejedno čiji su" zbog toga što, kako kažu, godinama nema ozbiljne agrarne politike.

Oni tvrde da su prepušteni ćudima prirode i divljem, neregulisanom tržištu što potkrepljuju podacima da lane maline "niko nije hteo", a sada "izlaze i na 200 dinara (za kilogram)", da su kupine prošle godine bile "preplaćene", a sada ih "niko neće ni za 60 dinara za kilogram".

"Seljaku je ostalo da iskrči voćnjake i pokopa malinjake i kupinjake. Da drži dve kravcice i preživljava, a država nek' vidi šta će", kazao je za Agenciju Beta jedan od današnjih sagovornika.

Nekada se u sličnim krizama trgovalo s Vojvođanima - prodavane su im šljive u zamenu za kukuruz ili pšenicu. Sada ni toga nema.

U Kolubarskom okrugu najbolji šljivici i malinjaci su u opštinama Valjevo i Osečina. Tamo je poslednjih godina najviše urađeno na obnavljanju proizvodnje.

Valjevo organizuje "Dan maline" u Brankovini i "Dan kupine" na Stavama (valjevskim), a Osečina "Dane šljive".

Osečina je, ipak, u prednosti zbog toga što u toj varoši uspešno radi nemačko-srpska kompanija "Podgorina Frukt" sa fabrikom za preradu voća. Valjevska "Srbijanka", posle neuspešne prodaje Bugarima 2007, nije otkupila ni jedan kilogram voća, a sada je u stečaju.


Izvor: [novimagazin.rs]

Čitanja: 9838 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

John Newman i Milky Chance na Exitu - Kilo šljiva deset dinara
John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
Podnošenje zahteva za parking mesto za osobe sa invaliditetom - Kilo šljiva deset dinara
Podnošenje zahteva za parking mesto za osobe sa invaliditetom

Ova parking mesta mogu da koriste osobe koje imaju prijavljeno prebivalište u Novom Sadu, kojima su oštećeni ekstremiteti (najmanje 70%
Umro Velja ribar - Kilo šljiva deset dinara
Umro Velja ribar

Velimir Teodorović, poznatiji kao Velja ribar, koji je spasao iz Dunava devet ljudi prilikom rušenja Mosta slobode za vreme NATO
Vek i po slovačke štampe - Kilo šljiva deset dinara
Vek i po slovačke štampe

Počeci književnosti vojvođanskih Slovaka datiraju iz 19. veka, a vezani su za Josifa Podrgradskog, književnika, izdavača i pedagoga koji je
Slovenačka lutkarska umetnost - Kilo šljiva deset dinara
Slovenačka lutkarska umetnost

Izložba pod nazivom "100 godina slovenačke lutkarske umetnosti" biće otvorena večeras u 18 sati u novosadskoj Galeriji likovne umetnosti –

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda