Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Regioni » Valjevo »

Sve spremno za dvojezičnu nastavu

15. 05. 2013.

Sve spremno za dvojezičnu nastavu - Sve spremno za dvojezičnu nastavu O početku rada dvojezičnog odeljenja u Valjevskoj gimnaziji od naredne školske godine, danas je razgovarano na sastanku gradonačelnika Valjeva Stanka Terzića i Fabrisa Petoa, atašea za saradnju za francuski jezik Ambasade Francuske u Beogradu.

Uvođenje dvojezične nastave u škole u Srbiji podržava Ministarstvo prosvete Srbije i ambasade Francuske i Belgije u Srbiji. Do sada su otvorena odeljenja u Beogradu, Novom Sadu, Pirotu i Sremskim Karlovcima. Odeljenje Valjevske gimnazije će biti osmo odeljenje u Srbiji sa ovakvim načinom rada, koji za cilj ima promociju francuskog jezika, nauke i kulture. Odeljenje u Valjevu će biti specifično po tome što će se 30 % nastave iz matematike, biologije i istorije odvijati za pola odeljenja na francuskom, a za drugu polovinu odeljenja na nemačkom jeziku. Ostatak nastavnog programa iz ovih predmeta, ali i iz svih ostali realizovaće se po uobičajenom programu i na srpskom jeziku.

Fabris Peto je upoznao gradonačelnika o tome da je program otpočeo 2004. godine i da se uvodi svake dve godine u srpske srednje škole, osim O.Š. "Vladislav Ribnikar" u Beogradu u kojoj i osnovci imaju priliku da uče na srpskom i francuskom jeziku.

Gradonačelnik Stanko Terzić je rekao da Valjevo podržava ovaj projekat i da će Grad pomoći da dvojezična nastava zaživi i bude prihvaćena kako među roditeljima, tako i među učenicima, ali i da javnost Valjeva prepozna mogućnost unapređenja znanja i obrazovnog rada ovakvim vidom nastave, koja će se od septembra nuditi i valjevskim gimnazijalcima.

Direktor Valjevske gimnazije Radiša Kovačević obavestio je gradonačelnika da je sve spremno da od naredne školske godine odeljenje društveno-jezičkog smera počne sa dvojezičnom nastavom. Profesori matematike, biologije i istorije koji su se prijavili za ovaj način rada su prošli potrebne obuke, koje obuhvataju tri faze - učenja francuskog jezika, intenzivnog učenja jezika tokom boravka u Francuskoj i didaktičkog obučavanja profesora da na najbolji način prenesu znanja učenicima na francuskom jeziku.

Fabris Peto je rekao da Ambasada Francuske i Francuski institut obezbeđuju potrebne udžbenike, koji će biti dostupni učenicima i da su ti udžbenici u dva navrata dopremljeni u Valjevsku gimnaziju. Takođe, francuski partneri će angažovati i lektora koji će povremeno raditi sa profesorima i učenicima.

Ovaj vid školovanja podrazumeva i razmene učenika iz srpskih i francuskih škola, a na kraju školovanja učenici dobijaju sertifikat, sa kojim mogu upisati fakultete na francuskom govornom području, bez dodatnog proveravanja znanja francuskog jezika.

U toku su pripremni časovi za decu zainteresovanu za ovaj vid obrazovanja i za sada oko 40 osnovaca pohađa ove časove, što govori da u Valjevu postoji veliko interesovanje za ovaj vid nastave. Prijemni ispit za upis u dvojezično odeljenje Valjevske gimnazije će biti održan pre ostalih prijemnih ispita i biće mesta za 30 učenika.

Čitanja: 2113 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

John Newman i Milky Chance na Exitu - Sve spremno za dvojezičnu nastavu
John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
Podnošenje zahteva za parking mesto za osobe sa invaliditetom - Sve spremno za dvojezičnu nastavu
Podnošenje zahteva za parking mesto za osobe sa invaliditetom

Ova parking mesta mogu da koriste osobe koje imaju prijavljeno prebivalište u Novom Sadu, kojima su oštećeni ekstremiteti (najmanje 70%
Umro Velja ribar - Sve spremno za dvojezičnu nastavu
Umro Velja ribar

Velimir Teodorović, poznatiji kao Velja ribar, koji je spasao iz Dunava devet ljudi prilikom rušenja Mosta slobode za vreme NATO
Vek i po slovačke štampe - Sve spremno za dvojezičnu nastavu
Vek i po slovačke štampe

Počeci književnosti vojvođanskih Slovaka datiraju iz 19. veka, a vezani su za Josifa Podrgradskog, književnika, izdavača i pedagoga koji je
Slovenačka lutkarska umetnost - Sve spremno za dvojezičnu nastavu
Slovenačka lutkarska umetnost

Izložba pod nazivom "100 godina slovenačke lutkarske umetnosti" biće otvorena večeras u 18 sati u novosadskoj Galeriji likovne umetnosti –

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda