[sql_error] : Table './bgsvet11_bgs_new/bgs_register' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='52.90.49.108' AND browser='CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)'


[sql_error] : Table './bgsvet11_bgs_new/bgs_register' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('52.90.49.108','1638288211','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Regioni » Vršac »

Intenziviranje aktivnosti NKSS

24. 06. 2013.

Intenziviranje aktivnosti NKSS - Intenziviranje aktivnosti NKSS Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) proširila je članstvo i izabrala nov Upravni odbor na trećoj redovnoj Skupštini, održanoj od 21. do 23. juna u Vršcu, na kojoj je najavila intenziviranje aktivnosti za promenu teškog položaja svojih članica kojima je ugrožen opstanak kontinuiranim marginalizovanjem nezavisne scene i njenog ogromnog doprinosa ukupnom savremenom stvaralaštvu, a time i razvoju celog društva.

U radnom delu Skupštine utvrđene su smernice aktivnosti Asocijacije NKSS u odnosu na institucije vlasti na svim nivoima, javni sektor u kulturi, međunarodne partnere i medije, uzimajući u obzir opšte katastrofalno stanje u kulturi u Srbiji, kao i specifičnosti položaja i potreba nezavisne scene.

Predstavnici članica NKSS iz gradova širom Srbije učestvovali su 22. juna i u protestu protiv ubijanja kulture koji je organizovan u centru Vršca kao podrška protestu održanom u isto vreme u Beogradu.

NKSS smatra da je za ispunjenje iznetih zahteva potrebna pre svega politička volja nadležnih, zbog čega su neprihvatljiva obrazloženja da je zemlja u krizi, kao i pozivi umetnicima i kulturnim radnicima da budu “realni i odgovorni”.

“Podsećamo da je Nacionalna strategija za razvoj kulture obaveza na osnovu Zakona o kulturi iz 2009. godine, uz usvajanje niza posebnih zakona koji proizilaze iz krovnog. Veći budžet za kulturu moguće je postići i različitim mehanizmima koji se primenjuju u zemljama širom sveta koje su svesne da je neophodno obezbediti opstanak kulture u uslovima ekonomske krize, jer je ona osnova razvoja celog društva. Takođe, depolitizacija i departizacija u kulturi ne podrazumevaju bilo kakva dodatna ulaganja, već političku volju stranaka da odustanu od direktnog uticaja na kulturu i njeno zloupotrebljavanje. Povratak umetničkog i obrazovnog programa na javni servis predstavlja suštinu postojanja medijske kuće koju finansiraju svi građani”, poručila je NKSS.

NKSS je posebno skrenula pažnju nadležnima i javnosti da se savremeno stvaralaštvo, pogotovo nezavisno, koje predstavlja najreprezentativnije domete kojima se Srbija pojavljuje na međunarodnoj sceni, nalazi u najtežoj situaciji u poslednjih 20 godina. Ta situacija preti da dovede do brisanja identiteta savremenog srpskog društva, a time i buduće kulturne baštine koje neće biti ako ne bude savremenog kulturnog i umetničkog stvaralaštva, navedeno je u saoštenju.

Kao najveća mreža udruženja, inicijativa i pojedinaca koji deluju vaninstitucionalno u oblasti kulture u Srbiji, NKSS je na Skupštini u Vršcu formirala radne timove koji će intenzivirati aktivnosti za promenu pogubne situacije u kojoj se nalaze njene članice.

Na Skupštini u Vršcu usvojen je i Izveštaj o radu NKSS u proteklih godinu dana, a za članove novog Upravnog odbora izabrani su Milica Pekić (predsednica), Darka Radosavljević, Radomir Lazović, Slađana Varagić, Gordana Ristić, Sunčica Milosavljević i Mirjana Boba Stojadinović).

Skupština NKSS primila je i 15 novih članica iz više gradova u Srbiji, čime je još jednom potvrdila status najreprezentativnije mreže organizacija koje deluju na nezavisnoj kulturnoj sceni.

Nakon Skupštine u Vršcu, NKSS okuplja više od 90 članica iz dvadesetak gradova u Srbiji.Izvor: [seecult.org]

Čitanja: 2390 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

John Newman i Milky Chance na Exitu - Intenziviranje aktivnosti NKSS
John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
Podnošenje zahteva za parking mesto za osobe sa invaliditetom - Intenziviranje aktivnosti NKSS
Podnošenje zahteva za parking mesto za osobe sa invaliditetom

Ova parking mesta mogu da koriste osobe koje imaju prijavljeno prebivalište u Novom Sadu, kojima su oštećeni ekstremiteti (najmanje 70%
Umro Velja ribar - Intenziviranje aktivnosti NKSS
Umro Velja ribar

Velimir Teodorović, poznatiji kao Velja ribar, koji je spasao iz Dunava devet ljudi prilikom rušenja Mosta slobode za vreme NATO
Vek i po slovačke štampe - Intenziviranje aktivnosti NKSS
Vek i po slovačke štampe

Počeci književnosti vojvođanskih Slovaka datiraju iz 19. veka, a vezani su za Josifa Podrgradskog, književnika, izdavača i pedagoga koji je
Slovenačka lutkarska umetnost - Intenziviranje aktivnosti NKSS
Slovenačka lutkarska umetnost

Izložba pod nazivom "100 godina slovenačke lutkarske umetnosti" biće otvorena večeras u 18 sati u novosadskoj Galeriji likovne umetnosti –

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda